Думки спортивного юриста

 

Останні події навколо Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським союзом відкрили новий фронт протистояння української громадськості проти влади. Євромайдани буквально вибухнули в різних містах України та світу. Байдужих майже не лишилося. З огляду на це, хочу висловити і свою громадянську позицію, яка формується крізь призму моєї професії – спортивний юрист.

Не буду вдаватися до аналізу деталей Угоди про Асоціацію, зазначу лише, що підписання Угоди з української сторони – це волевиявлення та бажання українського народу жити за європейськими стандартами в усіх галузях суспільного життя, складовими елементами якого, зокрема, є право і спорт.

В нашій країні спорт представлений багатьма популярними видами (футбол, баскетбол, хокей, бокс, теніс та ін.). Кожен з цих видів не тільки має історичне європейське (світове) коріння, а й інтегрований в європейське (світове) спортивне товариство. Так, футбольні, баскетбольні та ін. клуби є членами національних федерацій, які в свою чергу входять до складу європейський федерацій (UEFA, FIBA та ін.). Членство в європейських федераціях дає змогу українським клубам брати участь в міжнародних змаганнях. Саме таку ціль ставлять перед собою провідні українські команди. Крім того, національні збірні України також інтегрованы в європейські та світові  футбольні сім’ї, приймають участь в єропейських та світових змаганнях.

Відтак, фактичний стан спортивних відносин свідчить про прагнення українського спорту до участі в європейських та світових футбольних організаціях та змаганнях.

Щодо спортивного права України, то воно теж будується за принципами європейського (світового) спортивного права. Так, першоджерела, які регулюють, зокрема, футбольні відносини в Україні, приймаються на підставі відповідних міжнародних норм (UEFA, FIFA), а найвищою ланкою спортивного правосуддя є міжнародна інстанція – Спортивний арбітражний суд (CAS).

Тож, і спортивне право України інтегроване в європейське (світове) спортивне право.

Тому в мене відсутні будь-які сумніви щодо того, що наш шлях до європейського співтовариства є природнім, так таким, що відображає бажання та наміри української спільноти.
(Мета)
Сергей Пошелюзий..

Автор: (dk61)

Статус: Эксперт (8623 комментария)

Подписчиков: 5

22 комментария
Лучший комментарий
  • Володимир Сердюков(LANCER) - Наставник
    27.11.2013 12:30
    Василий я вот буквально вчера имел возможность посетить не знаю как это по русски будет, по украински "громадські слухання" по поводу вопроса об асоциации с ЕС. Так вот меня поставили высказывать точку зрения за ЕС. Я больше двух часов говорил с людьми в соновном преклонного возраста, которые мыслят еще штампами СССР. так вот знаете когда мы закончили разговор люди пришли к мнению что им все таки нужен ЕС. Главная причина того что народ мыслит старыми штампами это то что никто нормально людям не обьяснил что такое ЕС и с чем его едят.
    • 9
Комментировать