Радбез ООН: Росія розповідає "казки", її не підтримує навіть Китай

На засіданні Ради Безпеки ООН вкотре обговорили українське питання.

Делегати заслухали доповідь помічника генерального секретаря ООН з прав людини Івана Шимоновича, який дійшов висновку, що інформація про напади на етнічних росіян на Сході України та в АР Крим була спеціально спотворена Москвою, щоб виправдати втручання Росії.

Водночас він вказав на загрози, які існують для україномовних та кримських татар в АР Крим. На момент написання доповіді більш ніж 3 тисячі кримських татар уже залишили територію Криму через утиски та дискримінацію.

Російський посол в ООН Віталій Чуркін на знову одноосібно захищав позиції своєї держави.

Він різко розкритикував доповідь Шимоновича та намагався переконати делегатів у тому, що російськомовне населення дискримуніється тепер уже у східних областях, а "самопроголошена влада в Києві погрожує силовим приборканням Сходу України". Чуркін також повторив слова Путіна та Медведєва про те, що Україна стоїть на порозі громадянської війни.

Подібні висловлювання викликали неприйняття з боку багатьох членів Радбезу, які зажадали припинити нагнітати брехливу російську пропаганду і розповідати "казки", які лише ще більше нагнітають ситуацію в регіоні. "Систематична і цілеспрямована пропагандистська війна проти України і її тимчасового керівництва, є надзвичайно небезпечною грою", - заявила представник Литви при ООН Раймонда Мурмокайте.

Між тим, представник США при ООН Саманта Пауер заявила , що Росія "добре оркеструє професійну кампанію підбурювання, сепаратизму і саботажу української держави", яка супроводжується "постійною дезінформацією і пропагандою". Вона закликала ООН продовжувати готувати незалежні звіти , які зможуть достовірно спростовувати неправдиві претензії Росії.

На засідання Радбезу російська сторона виявилася в ізоляції. Цього разу її не підтримав навіть традиційний союзник Китай, який обмежився лише тим, що описав кризу як "надзвичайно складну ситуацію" і закликав до деескалації напруженості.

Автор: (ashpa1)

Статус: Начинающий писатель (112 комментариев)

Подписчиков: 0

7 комментариев
Лучший комментарий
  • Андрій ...(A1398) - Наставник
    17.04.2014 16:45
    • 2
Комментировать