Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Українці в європейських військових конфліктах. Тридцятилітня війна

2016-09-23 21:30 Продовжуючи серію своїх історичних замальовок я вирішив звернутися до теми участі українців у європейських військових конфліктах ... Українці в європейських військових конфліктах. Тридцятилітня війна

Продовжуючи серію своїх історичних замальовок я вирішив звернутися до теми участі українців у європейських військових конфліктах XVII-XIX ст. Сьогоднішній пост-перший з цієї серії. Другий пост буде про Семилітню війну, третій-Наполеонівські війни.

Для початку-трохи про саму Тридцятилітню війну. Це серія військових конфліктів, що тривали з 1618 по 1648 роки, переважно на території сучасної Німеччини.

Війна настільки спустошила цю країну, що Папа Римський всерйоз задумувався над тим, щоб дозволити багатоженство серед католиків. І не дивно-лише втрати мирного населення Німеччини становлять від 5 до 8 мільйонів людей! В Чехії до війни жило 2 млн людей, після неї-лише 700 тисяч. Окрім того, загинуло 700 тисяч вояків армій ворогуючих коаліцій. Страшні цифри, враховуючи населення тогочасної Європи.

Українські козаки брали участь у війні від самого її початку. У 1619 році імператор Фердинанд II попросив допомоги у польського короля Сигизмунда III в боротьбі проти трансільванського князя Габора Бетлена. Сигизмунд направив козаків (точна чисельність невідома). 23 листопада 1619 року вони розбили трансільванську армію, якою командував Юрій Ракоці, поблизу словацького містечка Гуменне. Згодом козаки взяли в облогу Кошице та Пряшів.

Взяли участь козаки і у битві біля Білої Гори між чеськими військами та вояками армії Габсбургів. В ній брали участь 3.000 козаків. На фотографії нижче-шикування військ перед битвою. Угорі-протестанти, внизу-католики. У лівому нижньому куті видно напис "3.000 козаків":

Битва тривала трохи більше години. Протестанти зазнали жахливої поразки, а Чехія на три століття втратила незалежність. Козаки взяли участь у розгромі чеської піхоти.

Козаки воювали досить жорстоко-спалювали й грабували всі некатолицькі міста, замки, храми. Якось козаки захопили одне з чеських містечок й вирубали до ноги не лише гарнізон, а й усе населення цього містечка

Умови служби козаків визначались угодами (контрактами). Простий козак щомісячно отримував 6 талярів, хорунжий-50, сотник-100 талярів. Вербували запорожців переважно у Любліні та Львові. Пункт збору був в містечку Бітум(зараз-Битом). За тих часів гроші, які платили козакам були просто величезними. В разі невиконання зобов'язань козаки бунтували.

Однак, козаки воювали не лише в складі армій Габсбургів, а й проти них. Перші спроби найняти козаків для боротьби проти Габсбургів робив шведський король Густав II Адольф у 1631 році. Однак найбільш відомими є переговори козаків з французами.

У вересні 1644 року Богдан Хмельницький зустрічався у Варшаві з французьким послом графом де Брежі. Останній порадив кардиналу Мазаріні найняти козаків до французької армії. Існують непевні дані, що козаки навіть брали участь у облозі Дюнкерка

1648 року було підписано Вестфальский мир. Того ж року почалась Національно-визвольна війна. І запорожцям дуже допоміг досвід, набутий на полях битв Європи.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

23.09.2016, 21:30
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Франции Брест Нант 0 : 0 Закончился
Чемпионат Украины Полесье Заря - : - 5 мая 13:00
Чемпионат Италии Кальяри Лечче - : - 5 мая 13:30
Чемпионат Испании Осасуна Бетис - : - 5 мая 15:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть