Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Метро у Києві. Передісторія

2016-11-18 23:07 Почну цей пост дещо незвичним чином-зі своїх спогадів. Чотири роки тому я по своїх справах їхав ... Метро у Києві. Передісторія

Почну цей пост дещо незвичним чином-зі своїх спогадів.

Чотири роки тому я по своїх справах їхав на Гідропарк. На метро. Вагон, у якому я їхав, був незвичайним-він був стилізований під 1960 рік, коли метро в Києві лише з'явилося.

Сьогодні Київ без метро уявити важкувато. Пост, який я зараз пишу, буде про передісторію київського метро.

Тобто, він розповідатиме про те, коли вперше виник план побудови метро в Києві, які плани побудови метро були до 1960 року та коли з'явився план, який був втілений у життя. Кінцевою точкою посту буде 6 листопада 1960 року-день, коли відбувся запуск київського метро.

Вперше проект метро у Києві з'явився 1884 року. Він передбачав створення тунелів від пристані на Дніпрі до залізничного вокзалу. Поблизу Поштової площі тунелі мали заглибитися в землю і вийти на поверхню в районі Бессарабки. Втім, київська влада цей проект відхилила.

Вдруге про метро у Києві зайшла мова 1916 року. Зберігся номер газети "Кіевлянинъ" за 24 вересня 1916 року, в якому згадується проект метро.

Як зазначається у номері газети, проект метро запропонувало Київське відділення Російсько-Американської торгової палати. Цей проект міська влада знову відхилила.

За два роки метро (а також урядовий квартал) на Звіринці планував побудувати уряд Павла Скоропадського. Вважаю за потрібне процитувати уривок з інтерв'ю товариша міністра шляхів сполучення Чубинського газеті "Відродження": "...Трамваї, не зважаючи ні на які ціни, встановлені міською думою на квитки-переповнені. Отже, щоб цього не було, думають збудувати трамваї, котрі звуться метрополітен". Однак, цим планам також не судилося збутися, оскільки 14 листопада 1918 року владу в Києві захопила Директорія.

Знову повернулися до ідеї будівництва метро аж у 1936 році. 5 липня того року в газеті "Більшовик" була опублікована стаття про необхідність будівництва у Києві метрополітену. 1938 року навіть розпочалися підготовчі роботи, які перервав початок радянсько-німецької війни.

Остаточний проект почали втілювати в життя 1949 року, коли почалось будівництво метро. Перші шахти були закладені влітку 1949 року, перше з'єднання тунелів відбулось у грудні 1951 року. Будівництво першої пускової ділянки метро було завершене у травні 1959 року. Це станції "Хрещатик", "Вокзальна", "Дніпро", "Університет" та найглибша в світі станція метро-"Арсенальна"

6 листопада 1960 року у Києві з'явився новий транспорт.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

18.11.2016, 23:07
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Испании Сельта Вильярреал 1 : 1   5 мая 17:15
Чемпионат Украины Шахтер Черноморец - : - 5 мая 18:00
Чемпионат Англии Ливерпуль Тоттенхэм - : - 5 мая 18:30
Чемпионат Германии Айнтрахт Байер - : - 5 мая 18:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть