Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Тріумф та трагедія футбольного Дніпра. За що розбили обличчя нардепу Березі?

2017-10-12 22:28 Тріумф та трагедія футбольного Дніпра. За що розбили обличчя нардепу Березі?

Чому в українському футболі існують відразу два «Дніпра» і кому це вигідно

Вчора, 11 жовтня, на стадіоні «Дніпро-Арена» під час перерви у грі 16-го туру чемпіонату Другої ліги України з футболу «Дніпро» - СК «Дніпро-1» ультрас Дніпра побили президента клубу СК «Дніпро-1» Юрія Березу. Також на горіхи дісталося і вболівальникам СК «Дніпра-1». Зокрема, ультрас формальних господарів у них відібрали банери і барабан.

Фанати «Дніпра» також вивісили на матчі банер: «Ми зламаємо вам Березу і розвалимо ваш «Причал» (неофіційний сайт уболівальників СК «Дніпро-1» - прим.).

Що ж спровокувало такий розвиток подій? Історія конфлікту

Щоб зрозуміти, чому сталася бійка на трибунах «Дніпро-Арени» варто повернутися на декілька місяців назад і спробувати зрозуміти: як і чому склалася така ситуація, що в Дніпрі існує дві команди з майже однаковими назвами.

Товариство з обмеженою відповідальністю СК Дніпро-1 за інформацією football24.ua було зареєстровано 10 березня 2017 року. Керівником є Антон Фурсов, гравець з таким ім'ям виступає за футзальну команду Приват-Дніпро.

Статутний капітал цього ТОВ складає 50 тисяч гривень. Засновниками СК Дніпро-1 та власниками частки у 50% є: Максим Береза – син народного депутата, засновника та першого командира батальйону, а зараз вже полку спеціального призначення «Дніпро-1» Юрія Берези та Геннадій Полонський, один із засновників політичної партії «Укроп», яка є близькою до олігарха Ігора Коломойського. Цей мільярдер, як відомо,є власником ФК «Дніпро».

Вже в червні цього року Професійна футбольна ліга (ПФЛ) допустила СК «Дніпро-1» до виступів у другій лізі. Крім того, також у червні через непогашені борги та санкції ФІФА ФК «Дніпро», який лише в 2015 році виступав у фіналі Ліги Європи, був понижений у класі і також опинився у другій лізі.

Варто зазначити, що тренерський штаб на чолі з Дмитром Михайленком і майже весь склад першої команди ФК «Дніпро» перейшли в СК «Дніпро-1». Тобто, гравці, які лише нещодавно грали в еліті українського футболу, погодилися грати в третьому за силою футбольному дивізіоні України. Крім того, футболісти обох колективів живуть та тренуються на одній базі в Придніпровську. Все це виглядає доволі дивно, чи не так?

Отже, навіщо людям близьким до Ігора Коломойського було потрібно створювати в місті ще одне «Дніпро»? Можливо, Ігор Валерійович ще сильніше полюбив футбол та вирішив з подвійною наснагою розвивати його в рідному місті, фінансуючи відразу дві команди? Чи нардеп Юрій Береза вирішив врятувати футбол в Дніпрі, як він про це заявив на презентації СК «Дніпро-1»?

На жаль, насправді все виглядає набагато простіше. Пояснення, чому ж існують відразу два «Дніпра», вже давно є секретом Полішинеля в українському футболі.

Свого часу Ігор Коломойський вкладав значні кошти в «Дніпро». За великі гроші, високі заробітні плати в клуб приходили зіркові іноземні гравці та тренери. Такі інвестиції давали свої результати. Команда була одним з флагманів українського футболу, вдало виступала в єврокубках. Справжнім ж тріумфом для «Дніпра» став вихід до фіналу Ліги Європи в 2015 році. Хоча команді і не вдалося здобути омріяний європейський трофей, поразка в фінальній грі не сприймалася як трагедія, адже клуб тоді й так стрибнув вище своєї голови. Це був перший єврокубковий фінал в історії «Дніпра» та лише другий в незалежній історії всього українського футболу.

Справжньою ж трагедією для клубу стали події, які відбувалися далеко не на футбольному полі. Зіркові гравці та тренери «Дніпра» не отримували обіцяні контрактами кошти. Зокрема, іспанському тренеру Хуанде Рамосу та його помічникам «Дніпро» заборгував понад 1,5 млн євро. Крім того, в клубу також накопились борги перед низкою гравців. Серед них є і іноземні, і українські. Якщо ж підсумувати всі борги пана Коломойського перед колишніми співробітниками, то мова може йти про декілька десятків мільйонів євро. ФФУ неодноразово застосовувала санкції до команди, знімаючи з неї очки в турнірній таблиці. Але все це не допомагало. Не допомогло і пониження команди в класі, яке відбулося в червні цього року.

Тож, щоб не віддавати борги, була застосована цікава схема: створюється формально нова команда - СК «Дніпро-1». Туди переходять всі гравці зі «старого» ФК «Дніпро». Вже за два роки ця команда має повернутися до еліти українського футболу, але вже без боргів та санкцій. ФК «Дніпро» ж припиняє своє існування та зникає з футбольної мапи, його багатомільйонні борги розчиняються у повітрі, а Ігор Коломойський лише розводить руками.

Тут може виникнути слушне запитання: чому ж ФК «Дніпро» продовжує існувати і надалі? Однією з причин цього є ...Євген Коноплянка. Після надходження коштів за гравця з іспанської «Севільї» до німецького «Шальке» частину від трансферу (мова йде про суму близьку до 4 мільйонів євро) якраз і має отримати «старе» «Дніпро». В разі ліквідації клубу вже сьогодні, ця сума не потрапить до спритних рук Ігора Валерійовича, а може піти на погашення боргів перед колишніми гравцями та тренерами «Дніпра». Тому саме для цього і потрібний ФК «Дніпро»: як тільки гроші надійдуть на його рахунки, вони будуть переведені потрібним людям. Саме ж «Дніпро», чемпіон СРСР, фіналіст Ліги Європи та гордість всього міста припинить своє існування, і на футбольній карті залишиться кришталево чистий СК «Дніпро-1».

Крім того, якщо вже зараз ліквідувати ФК «Дніпро» і залишити СК «Дніпро-1» у ФІФА можуть виникнути запитання: а чи не є СК правонаступником старого клубу, чи не має він сплатити його борги, а в разі несплати, страждати від санкцій? А так питання не виникнуть: старий продовжує існувати, на нього накладені санкції, а новий СК «Дніпро-1» - формально нова юридична особа. Що з неї взяти?

Єдині хто не погоджуються з таким розвитком подій - ультрас Дніпра. Їм незрозумілі маніпуляції пана Коломойського та його оточення. Для них історія клубу, його емблема, кольори є святими. Зрозуміло, що вони не хочуть, щоб ФК «Дніпро» просто так був знищений, а на його місці виник незрозумілий СК «Дніпро-1». Саме тому, ненависть фанатів спрямована проти новоствореного клона та його керівництва, яке і уособлює нардеп Юрій Береза.

Як надалі будуть розвиватися події

В сьогоднішньому українському футболі доволі важко щось прогнозувати однозначно. Однак, Дніпром вже давно гуляють чутки, що ФК «Дніпро», отримавши кошти за трансфер Євгена Коноплянки з іспанської «Севільї» до німецького «Шальке», після цього припинить своє існування. Статися це має вже до кінця 2017 року.

СК «Дніпро-1», в свою чергу, має виграти змагання в Другій лізі в поточному сезоні та розпочати новий сезон 2018/2019 вже в Першій лізі з новою назвою ФК «Дніпро» та новими кольорами, тобто реінкарнуватися в старе «Дніпро».

Ваш текст ссылки...

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

12.10.2017, 22:28
ATO1927
Автор:
(ATO1927)
Статус:
Эксперт (11156 комментариев)
Подписчиков:
7
Медали:
Выбор редакции × 2

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть