Висоцький - про футбол...

Темы:
Мировой футбол

Пісенні записи – це одне… А книга з просто віршами і пісенними віршами – це інше! Бо там творчість славетного барда, видатного поета (давайте вже називати речі своїми іменами…) представлена у більшому обсязі.

Отож розгорнувши книгу (так, саме книгу!) Володимира Висоцького я знаходжу там вірш… і мабуть-таки пісню… про футбол.

І пісню, яку не доводилося чути. Книги поета при його житті не виходили. І назва цієї книги «Ни единою буквой не лгу», і видана вона свого часу в Україні (Київ, видавництво «Дніпро», 1989 рік). А назва пісні «После чемпионата чемпионата мира по футболу. Разговор с женой».

У Висоцького немало пісень, присвячених спорту. Пісень, написаних з не тільки з гуморком, а і з гіркуватими інтонаціями. Пісня ця, може, й не з найпомітніших у Висоцького, але це – Висоцький!

Отож і хотілося б пробігтися поглядом по рядочках вищезгаданої пісні і, так би мовити, поміркувати уголос.

Комментатор из своей кабины

Кроет нас для красного словца, –

Но недаром клуб «Фиорентины»

Предлагал мильон за Бышевца.

Більші чи менші невдачі збірної зустрічалися шквалом критики – і тоді це нікого не дивувало. А щодо переходів рядянських гравців до зарубіжних клубів, то цього тоді і зовсім не було. А про можливі переговори і не повідомлялося. Це тепер гравець ще тільки збирається перейти до іншого клубу, а про це вже двадцять повідомлень.

Володимир Висоцький, як розповідали люди, що його знали, завжди зі спраглим інтересом приглядався до деталей, що характеризують і героїв його пісень, і обставини їх життя. Тому і цікаво – наступні рядки продиктовані фантазією славного барда чи відповідають життєвим обставинам. Отож ліричний герой пісні розповідає дружині:

Что ж, Пеле как Пеле,

Объясняю Зине я,

Ест Пеле крем-брюле

Вместе с Жаирзинио.

А як нинішні бразильські футбольні легіонери з українських клубів – щодо морозива... Чомусь цього трепетного питання журналісти не висвітлюють!

Дата написання пісні у книзі не приведена, але, мабуть, мова у ній ведеться про чемпіонат світу 1970 року, що пройшов у Мексиці. Це саме там блискучу перемогу одержала бразильська збірна. І король футболу Пеле, і Жаірзіньйо були у ній дуже помітними.

А наступні чотири рядки спочатку видались мені незрозумілими –

Муром занялась прокуратура. –

Что ему – реклама! – он и рад.

Здесь бы Мур не выбрался из МУРа –

Если б был у нас чемпионат.

Що таке МУР зрозуміло – детективи читали. Московський карний розшук… А Мур? Через мить згадалося – відомий британський футболіст Боббі Мур. А що саме сталося з Боббі Муром у 1970 році в Мексиці вже й не згадаю.

Але і у спортивних за тематикою творах барда наявні соціальні мотиви, являє себе життя – просте і невибагливе. Отож природно і сприймаються рядки поета, вельми відмінні за змістом від тогочасних передовиць.

Я сижу на нуле, –

Дрянь купил жене – и рад,

А у Пеле – «шевроле»

В Рио-де-Жанейро.

І відчувається, що ліричний герой пісні, активний футбольний вболівальник, не скільки заздрить тому, що Пеле мчить проспектами Ріо-де-Жанейро на власному «шевроле», скільки з гіркотою усвідомлює, що і сам сидить на нулі, і коханій дружині щось модненьке і симпатичненьке з одягу придбати не може.

І ще маленький штрих… Про творчість Висоцького і Черкаси. Доля подарувала мені зустрічі з такою цікавою і неординарною людиною, як Юрій Васильович Смолянський – чудовий читець, прекрасний артист. Він читав зі сцени вірші Василя Симоненка ще тоді, коли ім’я і творчість цього поета не надто часто згадувалися на радіо і в пресі. Коли ж Володимира Висоцького не стало, Юрій Васильович провів творчий вечір, присвячений творчості поета. Я йшов на той вечір не без певної остороги, бо мені важко було уявити, як пісенні вірші поета звучатимуть з уст хоч і талановитого, але читця. Але мої побоювання були марними. Вечір пройшов на одному подиху і мав неабиякий успіх.

Василь Пахаренко, черкаський літературознавець, приблизно у той же час на зустрічах з читачами і у приватних розмовах висловлював таку думку про цих же двох поетів – і Симоненко, і Висоцький писали правду! І саме цим вони і близькі народу.

Автор:

Статус: Наставник (1000 комментариев)

Подписчиков: 4

10 комментариев
Лучший комментарий
  • Евгений . - Наставник
    22.08.2018 17:38
    Первым легионером стал игрок Зенита Анатолий Зинченко в 1980. В свое время в конце Второй Мировой Войны его дед служил в Вене в военной комендатуре. И, если не ошибаюсь даже был коммендантом Вены и его хорошо запомнили исключительно с хорошей стороны. Прошли годы и в 1980 году редактор спортивного отдела австрийской газеты «Фольксштимме» Курт Частка задался целью купить для венского «Рапида» советского футболиста. После долгих переговоров глава советского спорта Сергей Павлов одобрил переход Анатолия Зинченко, который 28 октября и прибыл в Вену. Положительный исход переговоров объяснялся во многом тем, что «Рапид» считался в Австрии «рабочей» командой и имел прочные связи с Коммунистической партией Австрии. Официально при этом Зинченко числился специалистом-техником по электронному оборудованию, командированным в советское торгпредство и получал зарплату в посольстве, так как деньги, платившиеся «Рапидом», переводились в СССР. За успехи в австрийском клубе Зинченко было присвоено звание «мастер спорта СССР международного класса».Статистика А.Зинченко в Рапиде: 54 игры 13 голов.
    P.S. Владимир Высоцкий имеет отоншение к Киеву - его отец Семен Вольфович Высоцкий родился в Киеве в 1916 г.
    • 2
Комментировать