Думки перед другим туром

Вже кілька тижнів пишу на сайті тільки на спортивні теми. Зараз зроблю запланований виняток і висловлю декілька думок щодо виборів.

Я мало дивлюсь телевізор, власне, виключно спортивні трансляції і деякі розважальні програми Сергія Притули, інколи щось музичне. Новини і політичні шоу не дивлюсь взагалі.

На жодному каналі, без виключення. Тому думки формую на підставі особистих вражень та інформації від людей і джерел, до яких є певна довіра.

Щиро кажучи, зараз відчуваю якусь розгубленість. Як сказав один переселенць, враження що знову 2014 рік і готується проведення "референдумів" у Донецьку, АР Крим. І знову навколо щось незрозуміле. Тільки тепер у ролі "ОРДЛО" і Криму може виступити вся Україна.

Я кілька тижнів намагаюсь дослухатись до думок прихильників Зеленського. Намагаюсь знайти певний позитив у цій людині і у можливому варіанті розвитку подій, якщо її оберуть президентом. Не виходить, чесно. Кожною черговою дією він начебто хоче налаштувати мене (не говорю за всіх) проти. Ці дурниці з дебатами, це ховання від людей і журналістів. Це майбутній президент? Який боїться зустрітись і поговорити віч-на-віч зі своїм опонентом? Перепрошую, а як він буде говорити з яким-небудь путіним? Із керівниками європейських країн? США?

Люди чомусь думають, що "палєзниє санкції" і безвізовий режим з Шенгенською зоною впали з неба. Санкції ввели і продовжують від величезної любові до нас. Безвізовий режим з країною, що перебуває під загрозою глобального вторгнення агресивної мілітаризованої держави, ввели, бо європейцям саме цього не вистачало. Ще і просили нас - "ну давайте ми вам безвіз введемо!". Люди думають, що підтримка озброєнням з боку США, балтійських країн теж впала з неба. Хоча насправді за цими рішеннями стоять важкі переговори, де ми не були у ролі домінуючої сторони, де ми були просителями, так. І все ж зуміли переконати, зуміли вийти з переговорів не з порожніми руками.

Я вважаю так - якщо оберуть Порошенка, країна гарантовано втримається, принаймі до кінця його повноважень на другому терміні. І ризикну припустити, що повільно буде підніматись. На більш віддалені терміни загадувати складно.

Якщо ж оберуть Зеленського - з великою вірогідністю країна може впасти. Хочеться повірити, що у випадку вибору Зеленського не стане гірше, країна не розвернеться до Росії, буде продовжено політику інтеграції у світові структури і що до цього додасться очищення влади від корупційних елементів, про яке так багато говорять. Але не виходить у це повірити. Я дивлюсь на команди і групи підтримки Зеленського і що там? А там олени лукаш, які заявляють про "закінчення епохи майдану". Там юристи Януковича/Тимошенко, які вже складають списки "нєблагонадєжних" і погрожують їм розправою. Там "молоді регіони". Там Медведчук з перспективою посади спікера, там Тимошенко с з перспективою посади прем'єра. Там тітушки, в тому числі аваковські "дружини". Ніякої боротьби з корупцією і олігархатом там не буде. Хіба що боротьба на користь одного олігарха за певні бізнес-інтереси. І там перспектива ліквідації України. Причому, не за одним сценарієм.

Варіант перший - у разі обрання Зеленського, Коломойський десь за пів-року - рік вигрібає все, до чого дотягуються руки. Далі як наслідок цих дій - інфляція, падіння економіки, в результаті новий Майдан, набагато кривавіший - ви ж не думаєте, що всі ці нацжони просто так створювались і фінансувались - або вже дійсно громадянська війна, про яку п'ять років волають на Росії. Після чого цілком можливий заклик від Зеленського путінввєді, лєгітімного сносят. І повномасштабне вторгнення фашистської Росії. Вже зараз попрокидались терористи "гіркіни", яких давно не було чути, а ось зараз вони знову відкрили роти і говорять, що "в Рассію далжни вайті нє только Одесса, Харьков і Днєпропєтровск, а прі опрєдєлєнних обстоятєльствах і Кієв".

Варіант другий - у разі обрання Зеленського він швиденько сідає за стіл переговорів з бандформуваннями "лднр", Х-ло швиденько видає йому заручників, військовополонених. Можливо навіть разово допомагає погасити усі борги. Звісно, це все за повну капітуляцію. Медведчук вже заявляє про "готовність лднр увійти в Україну як автономії з широкими повноваженнями". Про Крим забувають. Про ЄС забувають. Про НАТО забувають. Можуть і знищити Православну церкву України і наполягти на відкликанні Томосу про автокефалію. При чому з запитами про відкликання Томосу теж вже звертаються. Санкції з Росії знімаються, щойно Зеленський сяде за стіл переговорів з "моторолами". Росія одразу ж загавкає про "внутрєнній конфлікт, которий разрєшаєтся" і проросійське лоббі у Європі радісно буде підвивати. А через деякий час після цього знекровлена повністю залежна від Росії Україна, з якою та робитиме все, що забажає. Окремо - масове повернення на український медіапростір російського мотлоху. Вже так звані актори з Росії пишуть листи "президенту Зеленському" з проханням "запрєтіть міротворєц, ліквідіровать єго спіскі і разрєшить посєщать Украіну тєм, кому било запрєщєно". Причому - ви просто оцініть рівень цинізму і відсутності будь-якої совісті і моральності! - "вєдь вьєзжая в Крим, ми нє нарушалі нікакіх законов РФ". Окремо - можливе придавлення всього українського.

Люди, які ненавидять Порошенка - ви хочете його покарати. Але Україна чим вам завинила? Ми, які не хочуть реваншу Росії і приходу Росії, чим вам завинили? Ви вважаєте, що знявши Порошенка ви покараєте його? Ні. Можливо, він залишиться в політиці, можливо ні. Можливо поїде з України. Можливо, знайдуть привід для арешту і він буде заарештований і майно конфісковане. Ви вважаєте, що цим ви покараєте його? Так. Але в Україні нічого не зміниться так, як ви можливо очікуєте. В той же час вибором того, хто є його опонентом ви покараєте тих людей, які не хочуть перспектив, що описані вище. Ще раз - я ні в якому разі не кажу, що Порошенко - це і є Україна. Я кажу, що у випадку виграшу Зеленського Україна постраждає не від того, що не оберуть Порошенка. Україна постраждає від того, що можливе у випадку обрання Зеленського.

До речі, з переданої розмови з одною не дуже далекою особою за Зеленського - "Нє страшно, что Зєлєнского вибєрут - он сложит полномочія для Юлі, потому что так хорошо для Путіна. А єслі тут будєт Россія - нє страшно, ето очень хорошо для всєх". Не вигадка!

Я б хотів би вірити, що нічого страшного в можливій перемозі Зеленського немає. І що країна не зверне з нормального шляху а в ній лише будуть виправлятись внутрішні негаразди. Але не виходить у це повірити. Вибачте.

Один побічний ефект у випадку обрання Порошенка - на другому терміні він буде під лупою. Майже завжди. І це буде давати результат.

Дякую за увагу. Другим дописом опублікую думку однієї людини, яку знайшов на теренах. Дуже зважено викладено.

Автор: (Ist)

Статус: Наставник (4681 комментарий)

Подписчиков: 7

8 комментариев
Лучший комментарий
  • Василь Дудник(betelgeuze1948) - Эксперт
    12.04.2019 16:20
    Коли дивлюсь на команду Зе, бо самого Зе бачу лише уривками, точніше, коли він сідає у Мерседес, враження дуже сумні . Нічого не каже, висуває умови, одна краще іншої, та й ще поводится хамовито , й тікає від усіх. Він же нічого не винен. Про ті кляті аналізи і казати не хочу, бо то був цирк на дроті, та не дуже смішний. Ні, стрибати по дошкам сцени він навчився, може швидко надягати на своє обличча маски різних людей, одяг, або роздягатись, хоча його жарти давно викликають бажання смачно плюнути в його пику, бо насміхатись над природними недоліками людей та робиті з усіх героїв епізодів дурників недолуго , бо ж тільки на їх фоні він такий чудовий хлопець, але ж посада Президента України , та й ще коли йде війна, -це не 95 квартал, тім паче не программа розсміши коміка, тут вже давно не до сміху ... Якщо народ знов зробить помилку, а він її з Януковичем вже такє зробив , то Всю Україну чекають потрясіння ще більши, ніж з кридіїм шапок, бо той тільки о грошах думав. А про що думає наш молодий кандідат, тільки Богу відомо. Розумію, що своя думка дуже енергозатратний процес, бо треба час, терпіння й багато зусиль на її формування, краще подивитись ТВ и все стане зрозуміло. Більшість так и робить. Але сьогодні на карті більше ніж вибір президента, це- вибір майбутнього країни. Можливо я перебільшую, та на цій клятій карті не тільки очикування людей покарання влади ,бо на цьому команда Зе наголошує весь час, , а наразі дещо більш важливе - спокій , слушне життя та майбутнє. Тільки 100 років тому, щось подібно трапилось у країні, люди не змогли об”єднатись та українців поглинули більшовики., невже так и не навчились на помилках ?
    • 7
Комментировать