Якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться

Темы:
Сборная Украины

Інтернет ресурс sport.ua повідомив про те, що футбольний клуб SL Benfica відмовився відпускати до національної юнацької збірної команди України U-17 футболіста André Vakulyuk для участі в елітному раунді чемпіонату Європи УЄФА U-17 2023/24. Далі цитата: «Справа у тому, що група збірної України грає в не затверджене вікно від ФІФА, а на два тижні раніше.

»

Одразу зазначу, що з восьми груп елітного раунду УЄФА Євро U-17 2024 лише у групі 4, де грає Україна, матчі відбуваються поза березневого вікна ФІФА. Одночасно регламент змагання не вимагає проводити міні-турніри УЄФА в міжнародні вікна ФІФА або так звані «дати ФІФА». Далі знову цитата:

«20.02 Qualifying competition matches must be played within the following periods: • Qualifying round: between 1 July and 21 November 2023 • Elite round: by 26 March 2024»

На відміну від змагань U-17 — регламент чемпіонату U-19 — вимагає грати лише у «вікна ФІФА» якщо «Якщо всі команди в групі не погодяться грати в інші дати». Далі цитата:

«20.02 Unless all teams in a group agree to play on other dates, qualifying competition matches must be played on the following FIFA International Match Calendar dates. Qualifying round • 4–12 September 2023 • 9–17 October 2023 • 13–21 November 2023 Elite round • 18–26 March 2024 In any case, the qualifying round must be completed by 21 November 2023 and the elite round by 26 March 2024.»

При цьому Регламент по статусу і трансферу ФІФА / Regulations on the Status and Transfer of Players, зокрема Додаток 1 Командирування гравців до національних збірних команд / Annexe 1 Release of players to association teams чітко артикулює, що гравець може брати участь в матчах збірної виключно в дати, які вказані у міжнародному календарі матчів ФІФА: «The release of players mandatory for all international windows listed in the international match calendar».

Інша справа полягає в тому, що як правило, клуби трохи поблажливо ставляться до своїх молодших юнаків і відпускають гравців до збірних поза «дат ФІФА». Але трапляються виключення. Таким чином, менеджмент SL Benfica добре знайомий з правилами ФІФА і діяв в межах власних компетенцій та регламенту ФІФА, який регулює процесом відрядження футболіста. Погоджуючись грати поза межами «вікон ФІФА» футбольна асоціація повинна добре розуміти усі ризики з цим по’вязані.

На сам кінець слід додати, що протягом «вікна ФІФА» дозволяється проводити лише два матчі. Формат міні-турніру УЄФА має на увазі проведення трьох матчів. В принципі прискіпливий менеджер клубу має всі підстави відпустити гравця лише на дві гри. На щастя, наскільки мені відомо, такого ще не траплялось. Але як каже один з законів Мерфи «Якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться» («Anything that can go wrong will go wrong»).

Автор:

Статус: Читатель (20 комментариев)

Подписчиков: 1

2 комментария
Комментировать