Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться або навіщо потрібен Міжнародний календар матчів УАФ

2024-05-15 01:40 На початку дві цитати які належать головному тренеру «Динамо» Київ Олександру Шовковському. «А є ще Олімпійська ... Якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться  або навіщо потрібен Міжнародний календар матчів УАФ

На початку дві цитати які належать головному тренеру «Динамо» Київ Олександру Шовковському.

«А є ще Олімпійська збірна України, збірна U-19, збірна U-21. Дуже багато футболістів київського «Динамо» готуватимуться в цих збірних. І нам треба розуміти, як ми в цих обставинах будемо готуватися до наступного сезону.

Тому що поки що дуже багато питань.»

«…згідно з розкладом, одразу після закінчення чемпіонату України кілька наших гравців можуть бути туди запрошені. Тобто вони одразу поїдуть на турнір. Який закінчиться 17 червня. А наша команда має зібратися після відпустки у 20-х числах. Тобто без паузи, без відпочинку, без відновлення цим хлопцям треба починати роботу. Як їх готувати за цих обставин, я поки що не знаю. Може, є сенс нікого нікуди не відпускати, щоб хлопці добре відпочили, добре підготувалися і були готові до Олімпіади до її початку? Не знаю, це поки що просто думки.»

Далі цитата з Регламенту Української асоціації футболу зі статусу і трансферу футболістів, редакція 2021 року.

«1.2. Футболіст, член національної збірної команди, обов’язково відряджається клубом до збірної команди на матчі чи навчальнотренувальні збори: 1.2.1. в усі міжнародні вікна, вказані у Міжнародному календарі матчів ФІФА; 1.2.2. на фінальні змагання ФІФА Кубок світу™, Кубок Конфедерацій ФІФА та чемпіонат Європи УЄФА для національних збірних команд; 1.2.3. дати проведення яких вказано в Міжнародному календарі матчів УАФ, затвердженому Виконавчим комітетом УАФ.»

Тепер цитата з Regulations on the Status and Transfer of Players FIFA, редакція датована лютим 2024 року.

“The release of players under the terms of paragraph 1 of this article is mandatory for all international windows listed in the international match calendar (cf. paragraphs 3 and 4 below) as well as for the final competitions of the FIFA World Cup™, the FIFA Confederations Cup and the championships for “A” representative teams of the confederations, subject to the relevant association being a member of the organising confederation.”

Переклад: «Відряження футболістів відповідно до пункту 1 цієї статті є обов’язковим для всіх міжнародних вікон, перелічених у міжнародному календарі матчів (див. пункти 3 і 4 нижче), а також для фінальних змагань Кубку Світу FIFA™, FIFA Кубок конфедерацій та чемпіонати для представницьких команд «А» конфедерацій, якщо відповідна асоціація є членом організованої конфедерації.»

Й останнє, ось тут ви знайдете той самий international match calendar. У нашому випадку мова йде про Men’s International Match Calendar 2023-2030.

Тим часом слід пам’ятати, що в календарі ФІФА немає ні Олімпійського футбольного турніру, ні чемпіонатів Європи УЄФА U-21, U-19, U17, ні Кубку світу ФІФА U-20 або U-17. Я вже не говорю про будь-які міжнародні товариські турніри. Є п’ять міжнародних вікон ФІФА у які можна грати два міжнародні матчі та вікно для Кубку світу ФІФА, Кубку конфедерацій та чемпіонатів конфедерацій, зокрема УЄФА Євро. Таким чином, календар матчів ФІФА — це документ виключено для збірних команд «А», які в УАФ називають національною збірною. Всі інші команди, які також є національними, існують, так би мовити, поза законом. Їх життєдіяльність можлива лише за умови існування консенсусу між футбольними клубами та національними футбольними асоціаціями членами ФІФА. І якщо такого консенсусу немає, то збірні команди можуть недорахуватися футболістів…

Саме тому, в 2008 році Федерація футболу України, за прикладом інших футбольних асоціацій УЄФА внесла відповідні зміни до Регламенту по статусу і трансферу гравців ФФУ. Такий крок дозволив, так би мовити, на законних підставах викликати футболістів до збірних команд не лише у вікна ФІФА. Тому відсутність затвердженого календаря формально створює підстави відмовити у виклику футболіста до команди асоціації.

Раніше міжнародний календар матчів можна було знайти на офіційному ресурсі УАФ, як, наприклад, у випадку минулорічної версії. Зараз же посилання на календар відсутнє або я не можу його знайти.

Безумовно, у випадку наявності того самого консенсусу між клубами та футбольною асоціацію можна не поспішати приймати календар, який передбачений регламентним документом, що керує механізмом скликання національних збірних команд. Але що робити, якщо роздуми в голос головного тренера одного з ключових для збірних команд національної футбольної асоціації перетворяться на конкретні кроки, щодо відмови командирувати гравців на той чи інший захід збірних? Адже сьогодні існує лише календар ФІФА, в якому передбачені заходи виключно у міжнародні вікна. Міжнародний календар УАФ мабуть є, але офіційно він не оприлюднений.

Так, з одного боку, все вищесказане є справжньою футбольною бюрократією та адміністративною казуїстикою. З другого боку, є інтереси клубів, які готують футболістів, які сплачують їм винагороду за їх працю і які по добрій волі командирують їх до різноманітних збірних команд. Процедура відрядження відома, але ключовий елемент її виконання поки відсутній.

Просто нагадаю, що в березні поточного року «футбольний клуб SL Benfica відмовився відпускати до національної юнацької збірної команди України U-17 футболіста André Vakulyuk», тому що міні-турнір УЄФА відбувався поза межами міжнародних вікон ФІФА. Як каже один з законів Мерфи «Якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться» («Anything that can go wrong will go wrong»).

Можливо слід таки затвердити Міжнародний календар матчів УАФ на поточний рік? Але це лише роздуми в голос і автор може помилятися.

Першоджерело.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

15.05.2024, 01:40
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (20 комментариев)
Подписчиков:
1
Медали:
Выбор редакции × 7
Топ-матчи
Лига конференций Олимпиакос Фиорентина - : - 29 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть