Чи відмовиться УАФ від протоколу в Ризі, в матчі з сербами?

Темы:
Молодежная сборная Украины

Як відомо, невдовзі, 6 вересня в рамках відбору на Євро-2025 (U-21) відбудеться матч Україна - Сербія, який пройде в Ризі на LNK Sporta Parks. Також відомо, що футбольний союз Сербії ще минулого року погодився на «братську» пропозицію зіграти своєю головною футбольною збірною спаринг із росіянами. І 21 березня 2024р.

"білі орли" їздили до москви саме в той час, коли всі європейські збірні обходять рф десятою дорогою; а серби стали першою європейською збірною, яка зустрілась з касапами після їх повномасштабного вторгнення в Україну. Другою такою збірною, шо не дивно, стали білоруси.

Слід нагадати, що в лютому-березні 2022 року всі команди касапів, в т.ч. збірні та клубні, опинилися в напівізоляції через їх відсторонення від усіх змагань під егідою УЄФА та ФІФА за розв’язану війну (останній офіційний матч наші вороги грали в листопаді 2021 року). З того часу збірна в лаптях грала лише контрольні поєдинки (окрім вище згаданих) з країнами "третього футбольного світу". Їхніми суперниками виступали команди з Азії (Узбекистан, Іран, Ірак, Катар), Африки (Камерун, Кенія, Єгипет U23), карибська Куба та заплановані матчі зі збірними з Індокитаю (Таїланд та В'єтнам).

Українська асоціація футболу задовго до згаданого товарняка зверталася до ФІФА, УЄФА та ФСС з офіційним листом, в якому пояснювала неприпустимість такого матчу і просила вжити відповідних заходів для запобігання жестам підтримки окупанта і агресора шляхом залучення їхніх команд до міжнародних матчів. Тим не менше, офіційний дозвіл від УЄФА на його проведення було отримано.

Футбольний жереб непередбачуваний та норовливий. І через його примхи в цьому році українцям з сербами доведеться зустрітись вдруге. Перший двобій, як відомо, нещодавно зіграло наше Динамо, з клубом Партизан; який також відзначився товарняками на мокші. І через це Динамо скасувало окремі протокольні умовності між клубами, що мали відбуватися у контексті до, під час, і після обох матчів – про що наперед клубною прес-службою було повідомлено офіційною заявою "«Динамо» скасувало усі двосторонні заходи із сербським «Партизаном»". Така позиція була з розумінням зустрінута футбольною громадськістю як України, так і всього цивілізованого світу.

Я дуже хочу, щоб аналогічні кроки з відмовою від практично всіх можливих офіційних церемоніальних заходів, рукостискання зокрема, в Ризі не забуло зробити і УАФ. Серби заслужили на таке відношення до себе…

Автор: (AHATOM)

Статус: Эксперт (38501 комментарий)

Подписчиков: 8

1 комментарий
Комментировать