Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Футбольна Європа поставила під сумнів європейськість Львова.

2011-12-18 09:07  «Мы строили, строили и наконец построили…», – виголосив промову з приводу «квітки» якогось мультяшного будівництва Чебурашка. ...

 «Мы строили, строили и наконец построили…», – виголосив промову з приводу «квітки» якогось мультяшного будівництва Чебурашка. На відміну від улюбленця дітей, львів’яни, які впродовж двох років живуть і дихають проблемами навколо підготовки до Євро-2012, на жаль можуть лише констатувати: «Хотіли як краще, вийшло як завжди».



Схоже Львів занадто багато запалу видихнув у той момент, коли дізнався, що буде одним із восьми міст, де проходитимуть фінальні матчі футбольного єврочемпіонату 2012 року. Про що ми, львів’яни, тоді лише не мріяли. Приємних фантазій про розвиток Львова на кшталт Нью-Васюків додавали й гарячі промови наших можновладців. Утім з кожним місяцем, який наближав нас до Євро-12, розвіювалися й львівські сподівання, попутно виникали скандали й відроджувалися чутки, що Євро таки у Львова заберуть. Прикро визнавати корінним мешканцям древнього міста, але відстояти право на проведення тут кількох матчів вдалося лише завдяки вчасному втручанню нельвів’ян. Тобто, стадіон з горем-пополам збудували, аеропорт на завершальній стадії реконструкції, дороги підмарафечені.

Здавалося все – ми на правильному шляху. Welcome Euro. Але тут, на етапі фінішної підготовки, Львову піднесли чи не найгіркішу пілюлю невизнання. Виявилося, що європейськість нашого міста нами сильно переоцінена. А у справжніх європейців дещо інші погляди. Жодна з європейських збірних, котрі волею жеребу двічі гратимуть на «Арені-Львів» не виявила бажання базуватися у нашому місті.

Чи не першими делікатно закрутили носами представники німецької збірної. Щоправда гарно обставили свій ігнор західноукраїнському П’ємонту. Пояснили, мовляв, що надають перевагу п’ятизірковому готелю-садибі XVII століття, котрий неподалік від польського Гданська. Далі за німцями Федерація футболу Португалії (FPF) офіційно оголосила про те, що національна команда країни під час Євро-2012 базуватиметься в центрі Hotel Remes Sport&Spa в польському містечку Опаленіца, що за 40 км від Познані. Й останніми з нашого квартету В відмовилася жити в Україні збірна Данії. Вона буде базуватися у польському місті Колобжег. Відтак кожній збірній доведеться до стадіонів, де розвиватимуться футбольні баталії (крім Львова, для команд групи В це ще й Харків), добиратися чартерами, однак це їх взагалі не лякає. Значно неприйнятнішим виявилося те, що українська сторона не в змозі забезпечити належну тренувально-відпочинкову базу футболістам. Принаймні наші коментатори саме в цьому вбачають проблему відмови від Львова.

«На мою думку, головною причиною стало те, що у нас немає сучасного тренувального центру. Це те, на чому завжди акцентують європейці. Вони хочуть проживати там, де є п’ятизірковий готель і база такого гатунку, як є у київського «Динамо», «Шахтаря», чи «Металіста». У нас на жаль, ФК «Карпати» такої бази не мають, і взагалі клубів такого рівня немає. Це основний критерій. Адже жити в готелі у Львові чи Трускавці та їхати кудись для тренування, як розумієте, не дуже добре. Європейці хочуть, щоб все було у комплексі. Щоб жити, харчуватися, тренуватися, відновлюватися можна було не виїжджаючи кудись. Це головний чинник з прорахунків Львова», - пояснив у коментарі «Львівському порталу» Ярослав Грисьо, голова Федерації футболу Львівщини.

Подібну думку у розмові з нашим кореспондентом висловив відомий український спортивний коментатор, родом зі Львова, Ігор Циганик. Першою причиною, чому від Львова відвернулися європейські команди стала власне відсутність сучасної тренувальної бази.

«В околицях Львова нема доброї тренувальної бази. Є «Скіф», який зараз готується, але він перебуває в центрі міста і це не дуже зручно. Кожна команда, яка буде грати на чемпіонаті Європи, хоче відмежуватися від усіх, щоб сконцентруватися виключно на підготовці. В околицях Львова такої бази немає. Комфортної, щоб був готель, кілька тренувальних полів, можливостей для відновлення сил», - розповів І.Циганик .

Інша причина, за його словами, криється в різниці сприйняття іноземцями європейської Польщі та «дикої» України. «Це ніби не так біда Львова, а перевага Польщі. Те, що Польща є членом ЄС - це набагато зручніше і для гравців збірних, і для їх вболівальників», - каже коментатор.

Однак головний промах міста у ментальності його мешканців.

«Проблема Львова у тому, що не вдалося підготуватися належно. Усі міста України, які приймають Євро, дуже серйозно працювали над своїм іміджем, маркетингом. Про Львів футбольна Європа, чесно кажучи, нічого не знає. До прикладу, про Харків знають, бо там «Металіст» досягнення останнім часом демонструє. Команда грає, місто розбудовується, вони постійно працювали у тому напрямку, зустрічалися з представниками УЄФА, пропонували, їздили, розмовляли зі збірними, словом вели переговори, бо були зацікавлені, щоб якась збірна приїхала туди. Та ж історія з Донецьком. Як на мене це найважливіший прорахунок, що Львів жодним чином не піарився. Ми – П’ємонт, центр і всі поїдуть до нас. Це зовсім неправильний бізнесовий підхід. Для того, щоб чогось досягти, треба докласти чимало зусиль. У нас можливо галицька ментальність, ми постійно сприймаємо, що нам щось винні. Нам нічого не винні. Просто не змогли належно зацікавити нікого», - резюмував чесно львів’янин Ігор Циганик.

Щоправда наприкінці він трошки підсолодив правду, зазначивши, що за півроку ще все може змінитися й команди можуть змінити свою думку.

Однак чи це може статися в реальності – залишається під великим питанням. Чи такі зміни у настроях європейських футболістів можливі, очевидно сумніваються й місцеві можновладці. До прикладу, завжди охочий до коментарів міський голова Львова Андрій Садовий не надав відповіді про своє бачення стосовно рішення європейських команд.

Заступник голови Львівської ОДА з питань Євро-2012, містобудування та інфраструктури Володимир Губицький хоча й погодився на розмову, був небагатослівним. Він не побажав поділитися своїми думками з приводу, що саме у Львові не вдалося зробити, аби привабити сюди європейських футболістів. Чиновник, що курує Євро, обмежився лише однією фразою.

«Не можу коментувати цю інформацію, оскільки у мене офіційного підтвердження цьому ще не має. Не стоїть питання, чого забракло Львову. Кожна із команд вибирає, де їй зручніше, де краще з точки зору географічного розміщення» - сказав він.

Мабуть так легше сприймати дійсність, скидаючи відповідальність зі своїх голів на божу неласку. Ну що поробиш, не там ми розташовані. А от з підготовкою до євро чемпіонату, на думку відповідальних чиновників, в нас все ОК.

Зоряна Онишкевич, Львівський портал

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

18.12.2011, 09:07
SER_FOOTBALL
Автор:
(SER_FOOTBALL)
Статус:
Наставник (2072 комментария)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Лига Европы Аталанта Марсель 3 : 0 Закончился
Чемпионат Германии Аугсбург Штутгарт - : - 10 мая 21:30
Чемпионат Италии Фрозиноне Интер - : - 10 мая 21:45
Чемпионат Франции Брест Реймс - : - 10 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть