Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Megogo, «Футболы» и другие. Где смотреть футбол в этом сезоне?

2021-08-10 15:52 Група каналів «Футбол 1/2/3» остаточно втрачає позиції провідного футбольного мовника в Україні. Megogo, «Футболы» и другие. Где смотреть футбол в этом сезоне?

Група каналів «Футбол 1/2/3» остаточно втрачає позиції провідного футбольного мовника в Україні.

У минулі вихідні почався новий розіграш чемпіонату Франції, куди вслід за Миколою Кухаревичем з дня на день має перебратись і Ліонель Мессі. Невдовзі стартують інші топові національні ліги, а на 11 серпня запланована символічна прем’єра єврокубкового сезону — матчем за Суперкубок УЄФА між «Челсі» та «Вільяреалом».

Зустріч переможців Ліги чемпіонів та Ліги Європи в нашій країні буде показана на ОТТ-платформі Megogo (на каналі Megogo Футбол або через сервіс «Спорт»), що починаючи з цього сезону є ексклюзивним транслятором єврокубків до 2024 року. А де іще можна буде подивитись поєдинок «Челсі» та «Вільяреала», і взагалі — хто нам показуватиме футбол в поточному сезоні? Давайте розбиратись...

Megogo: єврокубки, топ-чемпіонати, Південна Америка

Як уже зазначалось, ОТТ-платформа Megogo нещодавно виграла тендер УЄФА на показ європейських клубних турнірів з 2021 по 2024 рік. Таким чином, матчі основної сітки Ліги чемпіонів, Ліги Європи та новоствореної Ліги конференцій, а також Суперкубок УЄФА будуть транслюватись на трьох тематичних каналах Megogo (Футбол 1, 2, 3) та через сервіс «Спорт», причому на останньому до перегляду будуть доступні абсолютно всі матчі всіх зазначених турнірів.

Щоправда, не всі ігри на Megogo супроводжуються коментарем, проте це, мабуть, неможливо з урахуванням наявних ресурсів транслятора та й не дуже потрібно. Також слід зауважити, що Megogo пропонує глядачам до— і післяматчеві студії, які відзначаються (як і коментарі самих поєдинків) неупередженістю та в цілому доброзичливим ставленням до всіх українських команд, а не лише до обраних.

Ще одна фішка Megogo — так звані поп-ап канали, тобто такі, що будуть активні лише під час окремих подій або турнірів.

Між тим, окрім єврокубків Megogo зібрав у себе всі топові національні ліги: ексклюзивно — чемпіонати Іспанії, Франції та з цього сезону ще й Італії, а також Англії і Німеччини — завдяки ретрансляції каналів Setanta та Setanta+, про які мова піде нижче. А ще Megogo показує кубкові змагання більшості перелічених країн.

Для прихильників південноамериканського футболу на Megogo є чемпіонат Бразилії, також цей стрімінговий сервіс показував фінальний турнір Копа Америка-2021.

Окремо варто підкреслити, що завдяки наявності у своїх пакетах каналів групи 1+1 та каналу «Україна» на Megogo також можна дивитись футбольний контент цих бродкастерів (у першу чергу — домашні матчі київського «Динамо» в чемпіонаті України та офіційні зустрічі нашої національної збірної).

Нарешті — ключовий аспект: скільки коштує таке задоволення? Увесь футбол на Megogo доступний у пакеті «Максимальний», ціна якого складає 299 гривень на місяць, або в окремій передплаті «Спорт» за 199 грн. Щоправда, з особистого досвіду зазначу: як давній користувач підписки «Оптимальна» наразі я маю доступ до всього переліченого контенту всього за 99 грн. Можливо, лише тимчасово...

«Футбол 1/2/3»: турніри УЄФА серед збірних, частково УПЛ, другорядні ліги

В останні роки футбольні канали медіа-групи «Україна» втрачають все більше і більше топового контенту: спочатку іспанську Ла Лігу, потім АПЛ — із запасом дві найпопулярніші зарубіжні ліги. Також «Футболи» більше не показують німецьку Бундеслігу та французьку Лігу 1, а з цього сезону програли Megogo боротьбу і за свій останній топ-чемпіонат — італійську Серію А.

Головною принадою «Футболів» залишаються турніри УЄФА серед збірних (наразі це Ліга націй та кваліфікація ЧС-2022), тобто офіційні матчі національної команди України, як і раніше, можна подивитись лише на цих каналах, а також на «Україні».

При цьому важливо підкреслити, що права на трансляцію фінальної частини наступного чемпіонату світу належать НТКУ (канал UA Перший), яка, втім, уже оголосила про передачу субліцензії МГУ. Таким чином, матчі ЧС-2022 в Катарі показуватимуть UA Перший, «Україна» та «Футбол 1/2/3», з обов’язковою вимогою, що поєдинки збірної України (якщо вона туди проб’ється, звісно) мають бути доступними на відкритому каналі.

Також, звичайно, не слід забувати, що «Футболи» мають угоди із більшістю клубів нашого елітного дивізіону, тобто ексклюзивно показують їхні домашні матчі на внутрішній арені. Формально належна Рінату Ахметову телемережа вважається офіційним мовником чемпіонату України, причому УПЛ анітрохи не бентежить, що в матчах двох вітчизняних команд для провідних «футболівських» експертів «нашими» будуть виключно гравці в помаранчево-чорній формі.

Питання, яке турбує багатьох: чи будуть «Футболи» показувати єврокубки в цьому сезоні? Внутрішній голос підказує, що Ахметов просто не допустить, аби матчі його «Шахтаря» не можна було подивитись — та проаналізувати вустами ретельно добраних експертів — на його ж каналах. Однак представники Megogo поки стверджують, що не збираються нікому передавати субліцензію на клубні турніри УЄФА.

Чи зроблять Megogo пропозицію, від якої неможливо відмовитись? Побачимо... Можливо, все залежатиме від того, чи проб’ється «Шахтар» у груповий етап Ліги чемпіонів.

Витрати на перегляд «Футболів», гадаю, розписувати не варто: по-перше, занадто багато опцій та нюансів, а по-друге, хто хотів їх дивитись — уже знає, як це зробити (а притоку нових користувачів після втрати єврокубків їм навряд чи слід очікувати). Менше з тим, коротко зауважу, що дивитись канали можна і через супутник (109 грн на місяць за футбольний пакет від Xtra TV), і у багатьох кабельних та IPTV операторів, і за допомогою сервісу Oll.tv, на який, щоправда, користувачі постійно нарікають у зв’язку з перманентними зривами трансляцій.

«Воля»: колаборація з Megogo та «Футболами»

«Воля» та МГУ були правовласниками на єврокубки в попередньому телевізійному циклі УЄФА, і в минулому сезоні Megogo транслював матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи саме в рамках партнерської угоди з «Волею».

Це співробітництво продовжиться і в поточному сезоні (просто сторони фактично помінялись ролями): для абонентів «Волі» будуть доступні всі футбольні канали Megogo. Крім цього, в пакетах цього кабельного оператора є і «Футболи», і Setanta. Тобто через «Волю» можна отримати такий собі футбольний all inclusive — приміром, завдяки пакету «Воля Спорт HD Pro +100» за 399 грн на місяць.

Так, задоволення для частини вболівальників видасться недешевим, та ще й покриття «Волі» далеко не всеохоплююче, але то вже інша тема для розмови...

«Плюси»: «Динамо», «Зоря» та «Дніпро»

Були часи, коли група «1+1» транслювала чимало елітного футболу, включно з єврокубками, але щороку цей сегмент там скорочується, переїжджає на менш рейтингові канали. Менше з тим, на українському телефутбольному ринку «плюси» залишаються дуже важливим гравцем, бо показують домашні матчі УПЛ за участі київського «Динамо» — з великим запасом найбільш затребуваного та популярного клубу країни.

Також на «2+2» та «Уніані» показуються матчі «Зорі» й «Дніпра-1», які наразі, на мій погляд, можна віднести до топ-4 українських клубів. І попри всі дискусії навколо доцільності так званого «єдиного пулу» (з неминучим переїздом усіх матчів на закриті канали) дуже багато щирих уболівальників футболу — особливо старшого покоління із невеликих населених пунктів — дійсно вдячні «плюсам» за можливість вільно дивитись матчі чемпіонату країни.

Setanta та інші: АПЛ, Бундесліга, Яремчук

Компанія Setanta Sports гучно увірвалась у медіа-простір України трансляцією чемпіонату Англії, а також низки «менших» британських ліг та першості Бельгії. З цього сезону на «Сетанту» переїжджає і німецька Бундесліга. Як уже зазначалось, канали Setanta та Setanta+ доступні в пакетах Megogo та «Волі», а також у більшості інших кабельних та IPTV операторів.

Заслуговує на увагу й контент каналів «Спорт 1» та «Спорт 2», які вже кілька років транслюють чемпіонат Португалії — гадаю, серед наших уболівальників знайдеться чимало охочих дивитись матчі Романа Яремчука в складі «Бенфіки».

Напевно, є й такі, що цікавляться «Ференцварошем» та загалом чемпіонатом Угорщини навіть без Сергія Реброва. Ну а для зовсім уже витончених гурманів «Спорт 1/2» пропонують першості Білорусі, Молдови, Литви та Австрії. Причому ці канали загалом дуже доступні — як через «тарілку», так і фактично в будь-якого кабельного провайдера.

Влад МИРЕНКО

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть