Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Виктор Цыганков в «Динамо»: продать нельзя оставить

2021-11-23 15:48 Віктор Циганков нещодавно відзначив свій 24-й день народження. Його контракт із київським «Динамо» розрахований ще на ... Виктор Цыганков в «Динамо»: продать нельзя оставить

Віктор Циганков нещодавно відзначив свій 24-й день народження. Його контракт із київським «Динамо» розрахований ще на півтора року — до літа 2023-го. Transfermarkt оцінює гравця у 25 млн євро. Де у заголовку поставити кому — кожен вирішить сам.

Виктор Цыганков (фото: Ю.Юрьев)

Для «Динамо» настав час задуматися, що робити з Циганковим надалі? Пропонувати новий контракт, щоб не втратити свого провідного виконавця, чи продати його і зробити ставку на інших?

Чому треба продовжити контракт із Циганковим?

Як би там не було, але Віктор залишається вкрай важливим гравцем команди. Його відсутність та ігрова форма суттєво впливають на атакувальний потенціал «Динамо». Луческу поставив командну гру. Коли Циганков був травмований на старті минулого сезону, кияни змогли виграти Суперкубок та пройти кваліфікацію ЛЧ. Коли ж Віктор повернувся, команда стала переконливішою в атаці, зросло індивідуальне різноманіття гри.

Циганков — досвідчений та кваліфікований футболіст. Він здатен приносити результат на рівні чемпіонату України. Здатен вирішувати долю епізоду на свою користь. Хороша техніка, робота з м’ячем, удар, швидкісні якості дозволяють йому виділятися в УПЛ, бути одним із найкращих гравців внутрішньої першості.

Ціна на Циганкова зараз не може бути великою. Він фактично пропустив Євро-2020 через травму. У поточній ЛЧ атака «Динамо» виглядає дуже непереконливо. За таких умов не варто чекати серйозних пропозицій від інших клубів. Хто зараз готовий викласти 20-25 млн, які влаштують Ігоря Суркіса? За менші гроші сенсу продавати свого футболіста немає. Циганков не продається за 10-15 млн. У цьому немає логіки. Краще почекати хорошої пропозиції і мати довгостроковий контракт із футболістом. Ніхто не вірив у трансфер Ярмоленка за велику суму, але в один момент все кардинально змінилося. Гроші за Неймара породили ланцюг подальших переходів.

Ціни на гравців зараз високі. Щоб в Україну приїхав хтось рівня та потенціалу Циганкова, потрібно заплатити не менше 10-12 млн. Для прикладу, «Шахтар» заплатив за Тете аж 18 млн, але той на футбольному полі поки не виправдовує витрачені гроші. Та й не кожен гравець хоче їхати в країну зі слабким чемпіонатом, де, до того ж, триває війна. Тож чи є сенс ризикувати з трансфером Циганкова, який дає результат на рівні УПЛ вже сьогодні?

Крім того, в «Динамо» немає негайної заміни для Віктора. Жерсона Родрігеса позбулися влітку через прикрий характер. Були сподівання на Цітаішвілі, Луческу давав йому шанси. Як бачимо за результатами «Чорноморця» і результативністю Гії, все дуже сумно. Не готовий Цітаішвілі грати за першу команду Динамо, як би цього багатьом не хотілося! У молодіжному складі є «новий Ярмоленко» — Назар Волошин. Взимку його брали на збори з першою командою. Вихованцю харківського футболу ще зарано говорити про повноцінні та успішні виступи за основу «Динамо».

На цій позиції може грати універсальний солдат Караваєв. Така опція навряд чи матиме далекоглядну перспективу. Окремі матчі, якісь тактичні ходи, але не більше. Сашко все ж ближчий до захисної ланки. Його атакувальний потенціал не такий великий, щоб грати тут постійно.

На лівому фланзі перебір гравців — Вербіч, Де Пена, Антюх, Вітінью, плюс — гучно про себе заявляє Самба Діалло. Але кожен із них має свої проблеми: Вербіч — травми і тривалість контракту, Де Пена — вік, Антюх — клас, Вітінью — адаптація.

Тому прощатися із Циганковим зараз — трохи ризиковано. Він приносить значну користь, тому має отримати новий контракт, щоб керівники «Динамо» контролювали процес у той момент, коли надійде хороша пропозиція. Справи Циганкова веде його батько. Ніякого агентського лобі немає.

Чому не треба продовжувати контракт із Циганковим?

Наступний контракт має стати для Циганкова найкращим. Адже у цей час в нього буде золотий вік — 25-30 років. Якщо вірити інформації з інтернету, Віктор заробляє в київському клубі від 1,2 до 1,5 млн євро на рік. Відповідно, новий контракт — краща угода, вища зарплата.

Чи виправдовує Циганков сьогоднішню зарплату? Дуже непросте запитання з багатьма точками зору. Якщо Ігор Суркіс платить стільки, то, напевно, заслуговує. Чи заслужив на надбавку? Я не впевнений. У «Динамо» великих запрплат немає. Якщо гравці отримують стільки, то повинні на футбольному полі виправдовувати свої заробітки. Особливо в міжнародних матчах та іграх проти «Шахтаря», де для київського клубу вирішується багато.

Також я не дуже розумію, куди Циганков може рости в Україні. Лідером «Динамо» вже став. Чемпіонат та Кубок виграв. Що далі? Де брати мотивацію? У єврокубках багато чого залежить не тільки від Циганкова, але й від його партнерів. Проривом для «Динамо» там поки не пахне.

Покращений контракт може мати невтішні наслідки. Жага до футболу остаточно зникне. Для чого себе показувати та віддаватися на повну, якщо ти маєш довгостроковий контракт, стабільно граєш у стартовому складі? Мрія про топ-чемпіонати зігріває душу, але і в Києві все добре. Навіщо ризикувати?

У яких компонентах Циганков ще може додати? Навіть прихід Луческу небагато змінив. У Віктора є свої сильні сторони, з такими якостями вистачає футболістів у Європі. Можливо, варто в такій ситуації задуматися над трансфером? Я розумію, що сума 12-20 млн — не ті гроші, на які розраховували у «Динамо». Але навряд чи хтось заплатить більше. Є ризики травматичності, спаду форми, невдалих матчів на міжнародній арені. Все це може зменшити ціну. Циганкову, нагадаю, 24 роки. Тут мова вже не йде про перспективу, а потрібно показувати клас. Ніхто не дасть йому багато часу на розкачку. Вимагатимуть результату відразу.

Циганков втратив жагу та гостроту до футболу, перетворившись на звичайного мешканця Новопечерських Липок. Понад мільйон євро за рік без урахування бонусів (вихід в ЛЧ, чемпіонство, премії за перемоги у чемпіонаті та єврокубках). Плюс — у збірній теж можна заробити. Гравців не образили після виходу на Євро-2020. Можна жити.

Але потрібен поштовх та емоції, щоб рухатися далі, щоб зробити наступний крок у кар’єрі. У «Динамо» це буде важко. Вже були історії з Гавранчічем, Мілевським і так далі — коли лідери команди вчасно не пішли. Не хочеться, щоб Циганков повторив цей досвід.

Якщо «Динамо» надалі робитиме ставку на нього, як на лідера, шанси чогось досягти у Європі будуть не дуже великими. Циганков мав величезний потенціал, коли тільки починав грати в «Динамо». З часом десь воно розчинилося. Можливо, проблема в тому, що не було тренера, який повноцінно розкрив би його талант. За європейськими мірками Циганков — звичайний футболіст, виконавців такого рівня вистачає. Ніхто не буде переплачувати.

Отримані за нього гроші можна інвестувати в нових гравців під трансферну кампанію Луческу. Досвідчений румун уміє працювати з молодими, особливо якщо мова йде про бразильців. Умовно кажучи, грошей за Віктора вистачить на придбання 2-3 талантів із Бразилії. Гравців, які поступатимуться Циганкову зараз, але матимуть більшу перспективу. Згодом їх можна продати за серйозні суми. Луческу такий досвід має. Мірча підписав контракт із «Динамо» до 2024 року, тож час також є.

На прикладі Вітінью бачимо, що бразилець крок за кроком звикає до європейського футболу, нових вимог. Думаю, весною він уже реально зможе допомагати команді, а в наступному сезоні боротиметься за провідні місця у складі.

Давненько «Динамо» не продавало своїх футболістів з успіхом у Європу. Є приклад Романа Яремчука, але з Києва він їхав у статусі непотрібного. Є Ярмоленко, який, однак, зараз неосновний гравець «Вест Хема». «Динамо» потрібні репутаційні трансфери. Тоді цінова політика щодо інших динамівців буде вищою.

А яку з цих точок зору поділяєте ви?

Сергій Тищенко

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

23.11.2021, 15:48

Еще на эту тему

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть