Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход
Л.Е.Г.Е.Н.Д.И
Click "Block Editor" to enter the edit mode. Use layers, shapes and customize adaptability. Everything is in your hands.
Герд Мюллер
Герд Мюллер — один із фундаторів скаженого та безжалістного німецького футболу. З його приходом до «Баварії» команда перетворилася із нищолігового аутсайдера у гегемона європейського футболу. Прізвище Герда Мюллера золотими літерами закарбовано на сторінках німецького футболу.

Історія Герда Мюллера — це історія того, як гидке каченя перетворилося у білосніжного лебедя. Він прийшов у футбол сором'язливим та незграбним юнаком, а покинув — легендою.

ГЕРД МЮЛЛЕР. МОЯ ІСТОРІЯ


«Я — Мюллер, бомбардир із Нердлінгена»


Бідне дитинство. Доленосний перехід до «Баварії»
Герд Мюллер народився 3 листопада 1945 року у невеличкому містечку Нердлінген у звичайній сільській сім'ї. У той час Німеччина перебувала у руїнах, адже тільки у травні вона оголосила про капітуляцію у Другій світовій війні. Більшість сімей перебували на межі бідності, сім'я Мюллера — не виключення. Нердлінген у той час знаходився під американською зоною окупації.

У п'ять років Мюллер втратив батька, який був головним годувальником сім'ї, тому з раннього дитинства Герд призвичаївся до тяжкої праці. Через скрутне становище Герд досить рано покинув школу і пішов працювати на завод. Паралельно з цим Мюллер активно займався футболом. Близькі Мюллера не розділяли хоббі хлопця, на їхню думку, цим він не зможе заробити грошей. Його мати надіялася, що син таки стане зварювальником. І справді, Герд зумів довчитися і оволодів цієї професією, проте у цей час відбувся перший успіх на футбольному поприщі.

Герд Мюллер провів декілька сезонів за аматорську команду ТСВ 1861, в якій він провів 180 матчів і забив аж 204 гола. Своїми виступами німець надіявся зацікавити улюблений «Нюрнберг», однак інтерес до гравця проявили «Баварія» та «Мюнхен 1860». Цікаво, що представники «Баварії» зробили свою пропозицію на годину раніше від іменитих конкурентів, тому доля вже тоді посміхнулася молодому хлопчині.

«Товстунчик». Наполегливі тренування. Перші успіхи
На сьогодні «Баварія» є одним із найтитулованіших клубів світу, однак у 1964 році, коли Мюллер переїхав до Мюнхена, «червоні» вовтузилися у регіональному дивізіоні Німеччини. Кар'єра Мюллера розпочалася не досить радісно. На першому своєму тренуванні Герд сором'язливо представився: «Я бомбардир із Нердлінгена». Партнери по команді зі сміхом повалилися на газон, адже Мюллер мав нетипову для нападника структуру тіла: круглолиций з широким бедрами. Його ріст становив 176 см, а важив він близько 90 кг. Одноклубники нарікли Герда «Товстунчиком».

Спочатку головний тренер команди Златко Чайковський ігнорував Мюллера і три місяці не випускав у стартовому складі. Сам гравець у цей час наполегливо працював. І це стосувалося не тільки футболу, адже зарплата у «Баварії» складала 500 марок, тому Герд додатково працював вантажником.

Президент «Баварії» Вільгельм Нойдеккер на нервах змусив Чайковського випустити Мюллера у стартовому складі: «Якщо ти не випустиш того хлопця з товстою дупою, я не дивитимусь матч!». Звичайно, що тренер зламався перед більш статусним представником «Баварії». Мюллер не підвів і відзначився голом. Згодом Герд завоював місце в основному складі. У своєму першому сезоні він відзначився 33 голами, що дозволило «Баварії» вийти до елітного дивізіону. Після цього одноклубникам Мюллера було вже не до сміху, вони були вражені впертістю молодого нападника.
ЦІКАВий ФАКТ
Впродовж сезону 1964/65 Герд Мюллер зумів схуднути на десять кілограмів.
Дебютний трофей. «Золота бутса». Епохальна перемога над «Рейнджерсом»
У наступному сезоні Мюллер не просто адаптувався до бундесліги, він почав задавати тренди для інших бомбардирів. Герду вдалася шестиматчева забивна серія, яку перервав поєдинок з дортмундською «Борусією». Спільними зусиллями Мюллер і Ко зуміли зайняти третє місце в лізі, і це тільки у дебютному сезоні!

Справжнього шурхіту «Баварія» наробила у Кубку Німеччини. Підопічні Златко Чайковського на шляху до фіналу обіграли «Кельн», «Гамбург» і улюблений для Мюллера «Нюрнберг». У вирішальному поєдинку баварці не без клопоту розібралися з «Дуйсбургом» — 4:2. Мюллер у тому поєдинку залишився без голів, проте цей трофей став для нього першим за кар'єру.

Сезон 1966/67 став справжнім викликом для Мюллера і «Баварії» вцілому, адже команда боролася відразу на трьох фронтах — чемпіонат Німеччини, Кубок Німеччини і Кубок володарів кубків. У чемпіонаті справи для «Баварії» відбувалися, як на гойдалках, тому команда завершила свої виступи на шостому місці, а Герд Мюллер вперше став кращим бомбардиром сезону — 28 голів. За свої досягнення Мюллер отримав «Золоту бутсу».

У Кубку Німеччини мюнхенці знову дійшли до фіналу, і знову перемогли. На цей раз був битий «Гамбург», а наш герой відзначився двома незабутніми голами. Звичайно, що подібний сезон називали успішним, але на носі був фінал Кубка володарів кубків, куди «Баварія» вийшла дещо сенсаційно. Матч року проти «Рейнджерса» став для німецької машини мегаемоційним та напруженим, лише у додатковий час Франц Рот приніс команді перемогу. Герд Мюллер був визнаний кращим гравцем турніру.







Виклик до національної збірної. Чемпіонство «Баварії»
Бомбардирський хист не пройшов обабіч головного тренера збірної ФРН. У жовтні 1966 року Герд прибув у розташування національної команди на матч проти Туреччини, а через півроку у другому для себе поєдинку він відзначився чотирма голами у воротах Албанії. Після цього вже не було сумнівів відносно основного бомбардира бундестім. У відбіркових поєдинках до ЧС-1970 Герд забив 9 голів.

Перше чемпіонське золото підкорилося Герду Мюллеру в сезоні 1968/69. «Баварія» змітала всі команди на своєму шляху, а Мюллер перетворився із нападника у «супер-бомбардира». Однак були у Герда і темні часи, коли його дискваліфікували на два місяці за свою поведінку в матчі з «Ганновером». За відсутності Герда «Баварія» розтратила свою перевагу. Після його повернення баварці знову набрали обертів і спокійно фінішували на першому місці. Мюллер зі своїми 30 голами став кращим бомбардиром сезону. З цього моменту в Європі серйозно заговорили про талановитого нападника, який у майбутньому зможе виграти «Золотий м'яч».

Варто відзначити, що всі голи Мюллера — це не майстерна техніка чи шалена швидкість, це інстинкт нападника. Його забиті м'ячі у Німеччині найменували, як «кострубаті». Герд забивав різними частинами тіла, з різних позицій у штрафному майданчику. М'яч був для нього магнітом, і він це використовував.

Бенефіс на чемпіонаті світу-1970. «Золотий м'яч»
1970 рік став справжнім проривом для Герда Мюллера. У складі національної команди Німеччини він відправився до Мексики на головне футбольне свято. На груповому етапі Мюллер відразу дав зрозуміти, хто тут головний бомбардир світу — сім забитих голів у трьох поєдинках. Далі німці подарували вболівальникам справжнє шоу. У матчі 1/4 фіналу проти англійців підопічні Шона Хельмута поступалися 0:2 по ходу матчу, здавалося, що тут німецька надія і погасла, проте вони продемонстрували, що таке справжній характер. Спочатку їм вдалося зрівняти рахунок і перевести гру до екстра-таймів, а згодом Герд Мюллер у фірмовому для себе стилі забив вирішальний гол і, таким чином, допоміг англійцям спакувати валізи.

Півфінал проти Італії видався для вболівальників ще яскравішим, для Мюллера — ще результативнішим, а для ФРН — вильотом із турніру. Представники Апеннінського півострову у дебюті зустрічі провели перший гол і до останньої хвилини лідирували у рахунку, однак на 90-й хвилині німець Шнеллінгер додав світу емоцій. У додатковий час натхенний Герд Мюллер вивів свою команду вперед — 2:1. Але через надмірну радість італійці швидко відігралися — 2:2, а згодом Луїджі Ріва перевернув хід протистояння — 2:3. До справи знову взявся Мюллер — 3:3. Феєрверк голів закінчився лише після голу Джанні Рівери — 3:4. Мексиканський трилер завершився для нашого героя півфіналом та 10 голами.

Враховуючи, що у 1970 році Герд Мюллер зумів стати кращим бомбардиром чемпіонату світу та володарем «Золотої бутси», його справедливо нагородили «Золотим м'ячем».


ФРН — Англія — 3:2. ЧС-1970
ФРН — Італія — 3:4. ЧС.1970
ЧЄ-1972, ЧС-1974: Missions Completed
Подібні успіхи могли закрутити голову будь-якому футболісту, проте для Мюллера це була лише основна зав'язка. У 1972 році «майстер кострубатих голів» привів свою команду до чемпіонства на ЧЄ-1972 року. Тогочасний формат турніру був набагато простішим та коротшим, ніж сьогодні, проте це ніяк вже не вплине на сторінки історії футболу. У 1/4 фіналу ФРН знову зіштовхнулася з англійцями. Представники Туманного Альбіону жадали взяти реванш, однак Мюллер і Ко розібрали їх на запчастини і знову відправили відпочивати — 3:1. У півфінальному поєдинку проти Бельгії Герд Мюллер традиційно відзначився двома голами, підсумковий рахунок — 2:1. У фіналі підопічні Хельмута Шона з легкістю справилися з командою СРСР — 3:0, наш герой знову записав на свій рахунок два голи. Після такого тріумфу у Німеччині вже остаточно зрозуміли, хто головний «бомбардир німецької нації».

Чемпіонат світу-1974 пройшов у ФРН і НДР. Звичайно, що це була перевага для країн-господарів. До фіналу ФРН дійшла досить впевнено, лише одного разу вони зупинилися, у поєдинку проти своїх заклятих ворогів — збірної НДР (0:1). Проте сталося це лише на груповому етапі. У фіналі німцям протистояла збірна Нідерландів, де вже феєрив талановитий Йохан Кройфф. Саме Кройфф і Мюллер були головними зірками європейського континенту. У вирішальному поєдинку Герд Мюллер знову ввімкнув режим «Кайф» для німецької нації, його гол на 45-й хвилині став вироком для голландців (2:1). Цей форум довів, що Мюллер — це не просто бомбардир, він та людина, яка вирішує долю великих протистоянь.

ЦІКАВий ФАКТ
У період із 1965 по 1979 роки Мюллер пропустив лише 13 матчів бундесліги. Він виходив на поле з забоями, переломом зап'ястя, розривом гомілки.
Початок гегемонії «Баварії» у Європі. Три Кубка чемпіонів
У проміжку між перемогами на ЧЄ-1972 та ЧС-1974 Герд Мюллер став володарем ще одного значного трофею. На той час «Баварія» вже остаточно закріпилася у статусі чемпіона країни і щороку приймала участь у Кубку євпропейських чемпіонів, найбільш статусному турнірі дотепер. У сезоні 1973/74 підопічні Удо Латтека могли вилетіти вже на кваліфікаційній стадії: вдома мюнхенці спокійно обіграли шведський «Отвідаберг» — 3:1, але в гостях примудрилися програти з таким же рахунком, і лише серія пенальті їх врятувала, Герд Мюллер не підвів. Далі слідували перемоги над «Динамо» Дрезден, болгарським ЦСКА та угорським «Уйпештом». Фінальне протистояння проти «Атлетико» є культовим в історії цього турніру, адже лише у додатковий час командам вдалося обмінятися голами: на 114-й хвилині Луїс Арагонес засмутив німецьку публіку, однак на 119-й Харс Шверценбек зумів підняти бойовий дух вболівальників. Через два дні команди зустрілися в матчі-перегравання, де вже не було сумнівів відносно переможця — два голи Улі Хеннеса, традиційний дубль від Герда Мюллера, і команда вперше святкує перемогу в КЄЧ.

У наступних двох сезонах мюнхенці у статусі головного фаворита перемогли у вирішальних матчах «Лідс» (2:0) та «Сент-Етьєн» (1:0). У той час у «Баварії» зібралася досить серйозна банда: це і Франц Беккенбауер, і Улі Хенесс, і Франц Рот, і Карл-Хайнц Румменігге, проте машина не була б німецькою, якби у ній не було Герда Мюллера. Поєднуючи у собі сором'язливість та впертість, він матч за матчем підтверджував своє реноме бомбардира.


Доленосні скандали. Переїзд до США
Після таких шалених тріумфів у кар'єрі футболіста розпочався закономірний занепад, але цей занепад більше стосувався психології, ніж ігрових кондицій. Першим дзвіночком стало те, що після ЧС-1974 Герд Мюллер завершив свої виступи за національну команду, німцю не сподобалося те, що представники Федерації футболу ФРН заборонили гравцям приходити на святкову церемонію зі своїми дружинами, у той час, як футбольні чиновники вчинили саме так.

Новий тренер «Баварії» Паль Чернаї почав ігнорувати футболіста і залишав його на лаві для запасних, Герд досить довго терпів, а коли отримував шанс, то повністю його використовував. Тренера це дратувало. Паралельно з цим Герд почав судитися з клубом. Така ситуація наростила напругу у відносинах клубу з гравцем. У 1978 році Герд Мюллер провів свій останній поєдинок за мюнхенців і відправився до США, де йому запропонували шалені гроші. До речі, на це його рішення вплинула жінка, яка загорілася бажанням відчути колоритне американське життя. У новій команді «Форт-Лотердейл Страйкерз» Герд продожував забивати без особливих зусиль, але у нього вже не було тих амбіцій і того запалу, як у часи виступів за «Баварію». Зрештою, у 1981 році Мюллер із жінкою знову повернулися до Німеччини і придбали будинок в одному з провінційних міст. На цьому футбольна кар'єра Герда завершилася.

Tilda Publishing
1979 — 1981

1963 — 1964

1964 — 1979

1963 — 1964

ТСВ «НЕРДЛІНГЕН»

«ФОРТ-Лотердейл
Страйкерз»

«БаВАРІЯ»

ЦІКАВий ФАКТ
У «Форт-Лотердейл Страйкерз» Герд Мюллер грав в одній команді з Джорджом Бестом та Теофіло Кубільясом.
Кар'єра Герда Мюллера
у цифрах
Tilda Publishing
create your own block from scratch
Клубна кар'єра:
716 матчів
654 голи
Національна збірна:
62 матчі
68 голів
16 трофеїв
Депресія, бізнес у США, вірні друзі, хвороба Альцгеймера
У США Герд Мюллер відкрив власний ресторан, інвестувавши у нього великі кошти, проте бізнес не став прибутковим, лише німецькі туристи його якимось чином підтримували. Крім того, у США очікували, що Герд Мюллер стане тією культовою особою, яка буде основним рупором мас. Але у нього не було тієї епатажності Пеле або ж дотепності Франца Беккенбауера. Таким чином, повернення до Німеччини було неминучим.

На батьківщині життя знову дало тріщину. У футболі Герд Мюллер досягнув неабияких висот, слави та визнання, але поза межами футбольного поля йому було досить складно. Герд пристрастився до алкоголю, щоб хоча б якимось чином додати «фарб» до свого життя. Він відмовився від благодійних та виставкових матчів. Паралельно з цим його покинула дружина. Він перебував у такому режимі близько десяти років, поки не втрутилися його друзі. Франц Беккенбауер та Улі Хенесс випробували всі методи, щоб Герд Мюллер не опинився викинутим на задвірки життя. Спочатку вони вилікували його від алкогольної залежності, а згодом прилаштували працювати на досить формальній посаді — асистент тренера у молодіжній команді «Баварії». Через школу Мюллера пройшли такі футболісти, як Філіпп Лам, Бастіан Швайнштайгер та Томас Мюллер. Одного разу асистент Хосепа Гвардіоли передав «Привіт» Мюллеру від Алаби та Швайнштайгера, цей жест так сильно вразив Герда, що він ледь стримав сльози.

Згубні звички Мюллера відбилися на ньому у старості. У 2014 році у Герда діагностували хворобу Альцгеймера, з роками він почав втрачати пам'ять. В останні дні свого життя колишня дружина Мюллера говорила, що Герд 24 години лежить в ліжку і лише на мить відкриває очі. 15 серпня 2021 року серце Герда Мюллера перестало битися.

ЦІКАВий ФАКТ
У 2021 році Роберт Левандовські перевершив гольовий рекорд Герда Мюллера, який тримався 49 років. Поляк забив за один сезон 41 гол. Дружина Мюллера запевнила, що Герд дуже хотів, щоб його рекорд був оновлений.
Реакція світової спільноти на смерть Мюллера
Франц Беккенбауер
«Він був таким прекрасним хлопцем і набагато хитрішим, ніж багато хто думав. Герд і Я – ми були як брати»
Улі Хеннес
«Ви завжди були оптимістом. Ви завжди вірили в себе і в «Баварію», і ніколи не здавалися. Ви і ваші друзі створили «Mia san mia», яка досі відрізняє «Баварію» від других клубів»
Олівер Кан
«Звістка про смерть Герда Мюллера глибоко торкнулася всіх нас. Він — одна з найбільших легенд в історії «Баварії», його досягнення не мають рівних досі і назавжди залишаться частиною великої історії «Баварії» та всього німецького футболу.»
Photo by Jacob
Photo by Leio
Photo by Jacob
Photo by Marion
Photo by Jacob
Photo by Shifaaz
Photo by Mike
Photo by Jason
Photo by Sven
Photo by Ed
Photo by David
Photo by Hal
«Мені було неважливо, якою частиною тіла посилати м'яч у сітку — ногою чи, даруйте, дупою»
Whatever you tell – believe in what you tell about by all your heart.
КІНЕЦЬ
Пишіть у коментарях цікаві історії про Герда Мюллера. Дайте свою оцінку проєкту, ваші рекомендації? Про кого ви хочете прочитати наступну історію?
Проєкт Л.Е.Г.Е.Н.Д.И. Наші герої
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть