«Динамо» та Фонд братів Суркіс відновлять відділення Охмадиту

Теми:
Динамо

Сьогодні на території найбільшої дитячої лікарні України Охмадит відбулася важлива подія — підписання меморандуму про відновлення відділення лікарні після ракетного обстрілу 8 липня.

Фото: fcdynamo.com

ФК «Динамо» (Київ) та Фонд братів Суркіс повністю відбудують та відновлять Центр орфанних захворювань та генної терапії дітей київської лікарні Охмадит, який постраждав під час нещодавньої російської атаки. Усі витрати організації візьмуть на себе.

«Динамо» на заході представляли віцепрезидент клубу Дмитро Бріф та комерційний директор Максим Радуцький. Від лікарні Охмадит меморандум підписав генеральний директор Володимир Жовнір. Динамівці подарували йому клубну футболку з написом «Охмадит» та цифрою 130, адже цього року лікарні виповнюється 130 років, а у відповідь отримали зворушливий дитячий малюнок, який одна з дівчат намалювала наступного дня після ракетного обстрілу, перебуваючи в укритті під час тривоги. «Це набагато важливіше і символічніше, ніж усі подяки й грамоти», — зазначив Дмитро Бріф.

Підписання меморандуму між ФК «Динамо» (Київ), Фондом братів Суркіс та лікарнею «Охмадит» передбачає, перш за все, безпосередньо відновлення Центру після завданих збитків, а також представлення конкретних планів відбудови та підтримки лікарні від ФК «Динамо» та Фонду братів Суркіс.

Зазначимо, що Центр орфанних захворювань та генної терапії — це нове відділення, яке було відкрите зовсім нещодавно — три місяці тому. Орфанні захворювання — рідкісні «захворювання-сироти», які зустрічаються раз на багато мільйонів випадків. Одним з прикладів є СМА — спинально-м’язова атрофія, коли у дитини порушуються імпульси між мозком та м’язами. В Україні зафіксовано близько 300 випадків цієї хвороби.

Наразі розглядається можливість відновлення приміщення Центру орфанних захворювань та генної терапії в будівлі, де воно було розташоване раніше, або переобладнання наявних приміщень в іншій будівлі.

Символічно, що підписання меморандуму відбулося у напівзруйнованому вибухом кабінеті генерального директора лікарні Володимира Жовніра. Також керівники «Динамо», представники медіа та гості змогли вийти на балкон та побачити місце влучання ворожої ракети й руйнування, яких зазнали прилеглі корпуси та приміщення лікарні.

«Ми продовжуємо робити свою справу. Ще до повномасштабної війни, а також після її початку ФК «Динамо» (Київ) підтримувало українські лікарні, сили оборони, людей, які постраждали від збройної агресії, — зазначив генеральний директор клубу Дмитро Бріф. — Згадуючи день 8 липня, найперше з’явилося відчуття нерозуміння і розпачу: як можна вчиняти такі акти агресії? Ракетний удар по закладу дитячої медицини не вкладається у голові жодної адекватної людини. Багато дітей перебували у критичному стані, йшли операції… Це було дуже підло. Цьому немає жодних пояснень.

Тому щойно ми дізналися про те, що сталося, одразу зв’язалися з директором Охмадиту та обговорили найбільш ефективні шляхи співпраці, які б якнайкраще сприяли відновленню лікарні. Було прийнято рішення, що ФК «Динамо» (Київ) та Фонд братів Суркіс візьмуть на себе відновлення Центру орфанних захворювань та генної терапії. Для нас це честь бути залученими до відновлення цього відділення лікарні. Тим більше, що у нас вже є досвід у цьому плані — ми повністю відновили амбулаторію у Гурівщині, рентгенологічне відділення у чернігівській лікарні, допомагали з обладнанням харківській лікарні тощо.

Крім того, у той же день ми організували транспорт і забезпечили підвезення їжі, води та усього необхідного для пацієнтів, батьків та лікарів цього медичного закладу. Так само наш транспорт був залучений і протягом наступних днів.

Ми також обговорили з директором лікарні інші шляхи співпраці, ті, що вже діють, та ті, які плануємо у майбутньому. Ми переконані, що спільними зусиллями зможемо надати дітям багато можливостей для їхнього лікування та реабілітації, а також ще більше поглибити нашу співпрацю щодо проєктів з відновлення.

Наразі в лікарні працює комісія, яка оцінює руйнування, пошкодження та збитки, документує їх та складає необхідні акти. Також планується залучення проєктної організації, яка визначить технічну можливість використовувати приміщення у майбутньому. За підсумками роботи цієї комісії буде визначено, чи буде Центр орфанних захворювань та генної терапії відновлено у цьому приміщенні, чи в іншому. Ми хочемо, щоб наша робота давала результати. Якщо буде ефективніше перенести цей центр у будівлю поліклініки, так і зробимо».

Подію прокоментував генеральний директор лікарні Володимир Жовнір.

«В Охмадиту є мрія відновитися та стати ще кращими, це нас і підштовхує до підписання цього меморандуму. Він дасть можливість не лише відновити відділення, а й розширити співпрацю між лікарнею та відомим клубом. «Динамо» матиме змогу долучитися до життя Охмадиту та за власні кошти реалізувати проєкт на території лікарні. У відділенні, про яке йде мова, майже повністю зруйнована інфраструктура. Сам корпус зараз перебуває під експертизою, і його подальша доля ще до кінця не зрозуміла. Можливо, він взагалі буде знесений, адже його стан дуже близький до аварійного. Завдяки «Динамо», орфанні хворі зможуть отримувати високопрофесійну та спеціалізовану допомогу. І це лише один аспект нашої співпраці. Ми також говорили про реабілітаційні заходи, психологічну підтримку та нові можливості.

На жаль, Охмадит зараз працює не на повну потужність. Пошкоджень багато, у тому числі й у новому корпусі. Зараз вже працюють усі комунікації та критична інфраструктура — є кисень, стисле повітря, вентиляція тощо. Тож деякі відділення відновили роботу. Зокрема сьогодні перший день, коли запрацювало відділення невідкладної допомоги. Вірю, що завдяки таким друзям і партнерам, як «Динамо», шлях відновлення пройде швидше».

ФК «Динамо» (Київ) та Фонд не могли залишитися осторонь чергового злочину проти нашого народу з боку російських терористів, оскільки вже протягом тривалого часу системно допомагають цій лікарні та її маленьким пацієнтам.

«Дружба між «Динамо» та Охмадитом існує вже не один рік, — зізнався Володимир Жовнір. — Ми дуже тісно співпрацюємо у напрямку відновлення дітей та проведення різноманітних заходів. Пам’ятаємо, як клуб допоміг у лікуванні в Іспанії дівчини, яка отримала поранення в голову та не могла ходити й рухати рукою, а зараз вже грає на гітарі. Крім того, ще до початку війни футболісти клубу, зірки українського футболу, регулярно відвідували наших онкогематологічних хворих для підняття їхнього настрою, мотивації та прискорення одужання. Вони підтримували їх та надихали. Відомі спортсмени відчувають соціальну відповідальність, допомагають дітям одужувати та піклуються про те, щоб у них були комфортні умови, адже це дуже важливо. Вважаю, підтримка соціальних проєктів — це правильна позиція відомих спортсменів».

Неймовірну історію порятунку під час ракетного удару розповіла завідувачка Центру орфанних захворювань та генної терапії Наталія Самойленко:

«Через тиждень після обстрілу до нас прийшли пацієнти, які були у лікарні, коли все сталося. Вони хотіли подякувати за врятоване життя, адже коли пролунала тривога і почалися вибухи, ми провели їх в укриття. Я і сама дивом залишилася живою, бо теж йшла у напрямку сховища. Пощастило, що в момент удару я рухалася між двох стін, а не проходила повз двері чи вікна. Постраждало лише моє авто, яке досі стоїть біля корпусу лікарні, — пані Наталія показала рукою у напрямку однієї з понівечених машин. — Коли у мене запитують, чому я не сумую з приводу втрати автомобіля, я дивуюся, адже навпаки, почуваюся щасливою, що залишилася жива».

Окрім відбудови відділення лікарні, Фонд братів Суркіс та ФК «Динамо» продовжують реалізацію інших гуманітарних проєктів та щоденну допомогу Охмадиту харчовими продуктами, водою та усім необхідним. Автомобілі з допомогою безперервно курсують між клубом та лікарнею, доставляючи важливі вантажі.

За останні місяці наш клуб та Фонд передали лікарні декілька великих вантажів з гуманітарною допомогою та продуктами для дітей.

Це вже четвертий обʼєкт медичної інфраструктури, до відновлення яких долучається ФК «Динамо» (Київ) та Фонд братів Суркіс.

Нагадаємо раніше:

• У Гурівщині активно функціонує «Амбулаторія незламності», відбудована Фондом братів Суркіс

• Спільний проєкт «Динамо» та UNITED24: відбудова лікарні в Чернігові

• Відправка медичного обладнання до однієї з харківських лікарень

• Крім того, ФК «Динамо» (Київ) та Фонд братів Суркіс вже розпочали підготовку до відновлення одного з відділень Інституту раку, у якому лікуються багато дітей, які були туди переведені після ракетного обстрілу Охмадиту.

Офіційний сайт ФК «Динамо»
Теги:
динамо киев новости

Автор: (AWAW)

Статус: Эксперт (11221 комментарий)

Підписників: 394

4 комментария
Кращий коментар
  • СЕРГЕЙ ЗУЕВ(AKKOR) - Наставник
    16.07.2024 20:55
    Всякое было в жизни Суркисов, и положительные аспекты деятельности и отрицательные. Но надо отдать им должное,что в тяжелые для нашей страны годы,братья Суркисы за свою деятельность,достойны глубокого уважения!
    • 2
Коментувати