Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

ФК Львів vs Верес в контексті статутів УЄФА і ФІФА Выбор редакции

2018-06-25 11:20 «Nothing personal, it's just business», Отто Берман, бухгалтер американської організованої злочинності. Саме йому приписують відому фразу ...

«Nothing personal, it's just business», Отто Берман, бухгалтер американської організованої злочинності. Саме йому приписують відому фразу «Нічого персонального, це просто бізнес» (англ. Nothing personal, it's just business), автором якої часто вважають Аль Капоне. (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD,_%D0%9E%D1%82%D1%82%D0%BE)

Відоме інтерв’ю пана Павелко одному не менш відомому ресурсу (https://footballhub.

com.ua/andrij-pavelko-veres-lviv-spodivayus-shho-do-pochatku-sezonu-vse-vyrishytsya/) з приводу ситуації з появою клубу другої ліги в УПЛ – ФК Львів – замість рівненського «Вересу», встигло перетворитись на своєрідний Мем у негативному сенсі цього визначення, тому що стилістичну або структурну побудову фраз з боку президента ФФУ важко назвати одиницею культурної інформації, поширюваною від однієї людини до іншої (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BC).

Але насправді мова не про це, а про існуючи сталі статутні норми ФІФА і УЄФА, які доволі просто трактують футбольні принципи за якими живе міжнародне футбольне товариство саме в контексті переходу клубу з ліги в лігу.

Наприклад, в статуті УЄФА існує стаття 51біс, в якій іде мова про Принципи переходу у вищу лігу та переведення в нижчу лігу. На Інтернет ресурсі ФФУ (https://ffu.ua/files/biblioteka/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82%20%D0%A3%D0%84%D0%A4%D0%90%202016%20(%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%96%D1%8F).pdf) можна знайти україномовну версію цього документу (редакція травня 2016 року). Тим часом вже існує версія 2017 року, але перекладу на сайті ФФУ ще немає. Разом із цим, на перший погляд, версії 2016 та 2017 року, стосовно статті 51біс, нічим особливим не відрізняються. Остання англомовна версія документу УЄФА ось тут: http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/uefaorg/General/02/56/20/45/2562045_DOWNLOAD.pdf.

Стаття 51bis Принцип переходу у вищу лігу та переведення в нижчу лігу Принцип 1. Право клубу брати участь у чемпіонаті національної ліги залежить, головним чином, від спортивних результатів. Клуб проходить у чемпіонат національної ліги, якщо він залишається в певній групі або переходить наприкінці сезону у іншу вищу чи нижчу лігу. Критерії ліцензування 2. Крім умов допуску на підставі спортивних результатів, участь клубу в чемпіонаті національної ліги може залежати від інших критеріїв в рамках процедури ліцензування, відповідно до яких робиться акцент на спортивні, інфраструктурні, адміністративні, правові та фінансові фактори. Також необхідно передбачити можливість розгляду рішення щодо ліцензування апеляційним органом Асоціації-члена. Заборонені заходи 3. Зміна організаційно-правової форми або структури компанії клубу з метою забезпечення його допуску на підставі спортивних результатів та/або одержання ліцензії на участь у чемпіонаті національної ліги, заподіяння шкоди щодо чесності проведення спортивного змагання, забороняється. Це включає, наприклад, зміну місцезнаходження штаб-квартири, зміну назви або передачу часток участі між різними клубами. Також необхідно передбачити можливість розгляду рішення щодо заборони апеляційним органом Асоціації члена. Юрисдикція 4. Що стосується застосування цієї статті, кожна Асоціація-член відповідає за вирішення національних питань, які не можна доручити лігам. УЄФА відповідає за вирішення питань, у яких задіяні кілька Асоціацій-членів стосовно їх власної території. ФІФА відповідає за вирішення міжнародних питань, у яких задіяні декілька Конфедерацій.

Запам’ятаємо наступну цитату: «Право клубу брати участь у чемпіонаті національної ліги залежить, головним чином, від спортивних результатів.»/ «A club’s entitlement to take part in a domestic league championship shall depend principally on sporting merit.»

Тепер звернемося до ФІФА. Статут ФІФА має наступний розділ із красномовною назвою: IV. Чесність проведення змагань. Нажаль перекладу цього документу на новому Інтернет ресурсі ФФУ не існує. Тому до вашої уваги цитати цих статутних норм, які з’явились у автора контрабандним шляхом (англомовна версія знаходиться тут: https://resources.fifa.com/mm/document/affederation/generic/02/78/29/07/fifastatutsweben_neutral.pdf).

9 Принцип переведення до вищого та нижчого дивізіону 1. Право клубу брати участь в чемпіонаті національної ліги головним чином залежить від спортивних результатів. Клуб отримує можливість брати участь в чемпіонаті національної ліги, перебуваючи в певному дивізіоні або переходячи до вищого чи нижчого дивізіону після завершення сезону. 2. На додачу до відбору за спортивними результатами, участь клубу в чемпіонаті національної ліги може бути визначена іншими критеріями в межах процедури ліцензування, коли беруться до уваги спортивні, інфраструктурні, адміністративні, правові та фінансові фактори. Апеляційний орган асоціації-члена повинен розглядати рішення у сфері ліцензування. 3. Заборонено змінювати юридичну форму або організаційну структуру клубу, щоб полегшити можливість його відбору за спортивними результатами та/або отримання ліцензії на участь в чемпіонаті національної ліги на шкоду чесного проведення спортивного змагання. Наприклад, це стосується зміни штаб-квартири, зміни назви або передачі відсотка пайової участі між різними клубами. Апеляційний орган асоціації-члена повинен розглядати заборонні рішення. 4. Кожна асоціація-член відповідає за вирішення питань національного рівня, які не можна передавати лігам. Кожна конфедерація відповідає за вирішення питань, пов’язаних з декількома асоціаціями на її власній території. ФІФА відповідає за вирішення питань міжнародного рівня, пов’язаних з кількома конфедераціями.

Знову цитата: «Право клубу брати участь в чемпіонаті національної ліги головним чином залежить від спортивних результатів.»/ «A club’s entitlement to take part in a domestic league championship shall depend principally on sporting merit.»

Як бачимо головним критерієм забезпечення переходу з ліги в лігу є спортивний результат, а потім виконання процедури ліцензування. Для того, щоб завершити тему так званих основоположних засад/підвалин або принципів міжнародного футболу в цьому контексті звернемося до «Одинадцяти цінностей УЄФА», які свого часу європейський футбольний союз сформував ще під головуванням Мішеля Платіні, і які досі залишаються актуальними (http://www.uefa.com/insideuefa/about-uefa/eleven-values/).

На сайті УЄФА є російська мовна версія цього документу(https://ru.uefa.com/insideuefa/about-uefa/eleven-values/index.html).

11.Европейская модель спорта и природа футбола УЕФА является европейской организацией, которая стоит на защите европейской модели спорта. Ее характерными чертами остаются финансовая солидарность между различными уровнями европейского спорта и открытость турниров, которая обеспечивается системой переходов между дивизионами, то есть принципами повышения и понижения в классе. Именно на этом зиждется спорт в целом и футбол в частности. Мы обязаны защищать данную модель, потому что футбол нельзя классифицировать, как какой-то из видов экономической деятельности, и он не может таковым считаться. Мы обязаны продолжить защиту уникальной природы спорта и не сомневаемся, что наши аргументы ради блага футбола в итоге будут услышаны.

Таким чином, з огляду на рокіровку Львова на Верес, на мій погляд, мова повинна йти про дотримання принципу переходу з лігу в лігу відповідно до наявності спортивного результату, про що дуже чітко викладено в статутних документах ФІФА та УЄФА, а вже потім про відповідність процедурі ліцензування. І, нарешті,цінність УЄФА №11 чітко та недвозначно говорить про відкритість турнірів яка забезпечується системою переходів між дивізіонами, то б то за принципами підвищення та пониження в класі, тому що футбол неможливо класифікувати як якийсь з видів економічної діяльності.

Тим часом ФК Львів посів п’яте місце в групі А чемпіонату України з футболу серед команд клубів другої ліги ПФЛ в спортивному сезоні 2017/18 (http://pfl.ua/standings/league/2a). Наявність спортивного результату красномовно відсутня як клас! Або ми, можливо, не вірно трактуємо статутні норми ФІФА та УЄФА?

Кажуть в інавгураційній промові Павелко, в березні 2015 року, були посилання на ці 11 цінностей УЄФА, але економічні цінності, мабуть, таки перевершують виключно футбольні або спортивні. Само в цьому контексті доречними можуть пролунати слова бухгалтера Отто Бермана про відсутність персональної зацікавленості та перевагу саме бізнес інтересів, саме в цьому випадку, але вже над міжнародними футбольними правилами. Хоча, за словами Павелко, остаточне рішення з цього питання ще не прийнято, і ФІФА з УЄФА щось повинні вирішити. Але виходячи із вище зазначених принципів, відповідь здається очевидною? Чи ні?

Наприкінці звернемося до ще одного документу УЄФА, який регулює так би мовити не спортивний результат, а ту саму процедуру атестації футбольних клубів. Це Правила УЄФА з ліцензування клубів та фінансової чесної гри (UEFA Club Licensing and Financial Fair Play Regulations). 1 червня поточного року УЄФА затвердило нову їх редакцію. До цього діяв варіант датований 2015 роком. Саме його переклад російською можна знайти в Інтернеті (http://www.jalgpall.ee/docs/CLFFP_2015_ru.pdf). Нас цікавить стаття 12, нова редакція якої знову таки відверто не відрізняється від попередньої версії. Її можна знайти тут: http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Tech/uefaorg/General/02/56/20/15/2562015_DOWNLOAD.pdf.

Глава 2: Соискатель лицензии и Лицензия Статья 12 – Определение соискателя лицензии и правила трех лет 1 Соискателем лицензии может быть только футбольный клуб, т. е. юридическое лицо, несущее полную ответственность за футбольную команду, принимающую участие в национальных и международных соревнованиях, который: a) является зарегистрированным членом ассоциации-члена УЕФА и (или) ее дочерней лиги (в дальнейшем – «зарегистрированный член»); или b) имеет договорные отношения с зарегистрированным членом (в дальнейшем – «футбольная организация»). 2 На начало лицензируемого сезона членство и договорные отношения (если таковые имеются) должны существовать в течение не менее трех лет подряд. 3 Любые изменения организационно-правовой формы или структуры управления и собственности группы соискателя лицензии (в том числе, например, смена адреса штаб-квартиры, названия или фирменных цветов клуба, перераспределение долей участия среди разных клубов) в этот период, направленные на облегчение его квалификации по спортивному критерию в ущерб честности соревнований и (или) получения им лицензии, считаются прекращением членства или договорных отношений (если таковые имеются) согласно смыслу настоящего положения.

В разі, якщо ФК «Львів», який лише в минулому сезоні отримав право виступати в професіональному футболі України, не лише гратиме в УПЛ в цьому сезоні, а за його підсумками отримає право представляти країну в турнірі УЄФА в сезоні 2019/20, то відповідно до «правила трьох років» зазначеної вище статті 12, він не зможе скористатися цим правом, адже клуб існує в професіональному футболі лише два роки… Хоча не виключено, що знову звернуться до УЄФА із ФІФА і ми отримуємо нові приводи для роздумів на трохи філософські теми в галузі українського футболу.

Тим часом чекаємо на рішення УЄФА і чомусь ФІФА, хоча на мій погляд, це питання знаходиться виключно в юрисдикції Ньйону, а не Цюріху, але пан Павелко знає, мабуть, трохи більше. Також продовжуємо очікувати на нові пригоди українського футбольного бюрократа на ім’я Андрій, юриста за фахом та члена юридичного комітету ФІФА й президента ФФУ, політика і просто людини яка любить дарувати сюрпризи зі знаком мінус.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

25.06.2018, 11:20
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (20 комментариев)
Подписчиков:
1
Медали:
Выбор редакции × 7
Топ-матчи
Чемпионат Германии Бохум Хоффенхайм - : - 26 апреля 21:30
Чемпионат Италии Фрозиноне Салернитана - : - 26 апреля 21:45
Чемпионат Франции Монпелье Нант - : - 26 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть