Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Шлях з двостороннім рухом

2024-06-14 01:35 https://t.me/dunnointhefootball На мою думку ситуація навколо відмови ФК Рух командирувати групу футболістів до збірної команди України ... Шлях з двостороннім рухом

https://t.me/dunnointhefootball

На мою думку ситуація навколо відмови ФК Рух командирувати групу футболістів до збірної команди України U-23 або Олімпійської збірної України в рамках міжнародного товариського турніру Tournoi Maurice Revello є напрочуд цікавим кейсом.

29 травня поточного року ФК Рух оприлюднив офіційну заяву на офіційному Інтернет ресурсі клубу.

Далі цитати:

«…Українська асоціація футболу надіслала лист про виклик футболістів нашого клубу не на Олімпійські ігри, а для участі у товариському турнірі, який відбудеться у французькому Тулоні.» «…Тренерський та медичний штаб ФК «Рух» спільно з гравцями прийняли рішення не брати участь саме у товариському турнірі, враховуючи важкий та виснажливий сезон для футболістів нашого клубу, які догравали чемпіонат з пошкодженнями.» «…Це рішення заздалегідь, за тиждень до заключного туру регулярного чемпіонату УПЛ, було донесено та узгоджено з головним тренером олімпійської збірної України Русланом Ротанем і його тренерським штабом.»

Одразу зверну вашу увагу на наступні слова: «[гравці] догравали чемпіонат з пошкодженнями». Ось цитата з дослідження Fifpro: “…оскільки огляд робочого навантаження гравців і сезону відновлення Fifpro підкреслив деякі тривожні цифри. У рамках огляду опитування гравців показало, що понад 50% респондентів сказали, що вони були змушені грати, маючи травму, тоді як 82% менеджерів сказали, що вони виставили гравця, про якого вони знали, що потребує відпочинку.”

Таким чином, медичні проблеми у футболістів наприкінці сезону неможна назвати надуманими або вигаданими за для відмови від участі в матчах у складі представницьких команд футбольних асоціацій. Вони існують і вони носять системний характер. Доведено дослідженнями.

Тепер пропоную подивитися на те, що говорить Регламент Української асоціації футболу зі статусу і трансферу футболістів (редакція 2021 року https://tinyurl.com/5n72s3eu) і зокрема окремі положення Розділу VIII Виклик та відрядження футболістів до національних збірних команд України. Далі йдуть наступні цитати.

«1.2. Футболіст, член національної збірної команди, обов’язково відряджається клубом до збірної команди на матчі чи навчально-тренувальні збори: 1.2.1. в усі міжнародні вікна, вказані у Міжнародному календарі матчів ФІФА; 1.2.2. на фінальні змагання ФІФА Кубок світу™, Кубок Конфедерацій ФІФА та чемпіонат Європи УЄФА для національних збірних команд; 1.2.3. дати проведення яких вказано в Міжнародному календарі матчів УАФ, затвердженому Виконавчим комітетом УАФ.»

«5.1. Футболіст, зареєстрований у клубі, зобов’язаний позитивно відповісти на виклик УАФ для участі в матчі/матчах за одну з її збірних команд.»

«6.1. Футболіст, який не може через травму чи хворобу позитивно відповісти на виклик УАФ, зобов’язаний на вимогу УАФ пройти медичний огляд, який здійснює лікар, призначений УАФ. За бажанням футболіста, який зареєстрований в клубі, такий медичний огляд повинен проводитися на території національної футбольної асоціації, в якій його зареєстровано.»

«7.1. Футболіст, викликаний УАФ до однієї зі збірних команд, не має права брати участь у матчах за свій клуб протягом періоду, на який він був відряджений або повинен бути відряджений (якщо не укладено іншу письмову угоду між УАФ та відповідним клубом), та додатковий період у п’ять днів.»

«8.1. Порушення будь-яких положень, викладених у Розділі 8 цього Регламенту, призводять до застосування дисциплінарних санкцій за рішенням КДК УАФ (на підставі Дисциплінарних правил УАФ) чи/або Дисциплінарного комітету ФІФА (на підставі Дисциплінарного Кодексу ФІФА).»

Звертаю вашу увагу на наступне. ФК Рух не посилався на відсутність міжнародного вікна у Міжнародному календарі матчів ФІФА в червні поточного року. Також клуб не розглядав відсутність зазначеного заходу в Міжнародному календарі матчів УАФ в червні поточного року. Календар УАФ на 2024 рік не затверджений. Клуб повідомив про медичні проблеми у футболістів, які викликані до збірної команди України U-23.

У відповідь УАФ не вимагала, як передбачає п. 6.1. «пройти медичний огляд, який здійснює лікар, призначений УАФ».

Водночас УАФ не застосовувала пряму норму Регламенту визначену в п. 7.1. Адже спортивний сезон 2023/24 формально завершений в Україні. Нема куди подовжувати заборону на участь у матчах на п’ять днів.

В той самий час УАФ не скористався п. 8.1. Жодних розмов про можливі дисциплінарні санкції.

На мою думку, ми стали свідками взаємоповаги між клубом та асоціацією та зразковим ставленням до інтересів клубів та національної футбольної асоціації з повним розумінням та максимальним толеруванням їх точок зору.

Тим часом, на моє переконання, існування інституту збірних команд можливо лише за умови подібного підходу. Адже це завжди шлях з двостороннім рухом. Футболістів готовлять клуби. Представницькі команди збирають та формують національні футбольні асоціації. Це сполучені судини.

Разом із цим, вважаю, слід пам’ятати, «Якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться» (“Anything that can go wrong will go wrong”). Це один з законів Мерфи. Я про це вже писав ось тут та ось тут.

Мова, на мою думку, повинна йти про наступне.

По-перше.

Гра поза міжнародних вікон ФІФА несе за собою потенційну загрозу відмови клубу від участі гравців в цьому заході. Навіть при наявності відповідного затвердженого Міжнародного календаря матчів УАФ. В якості ілюстрації. Відмова SL Benfica командирувати гравця на УЄФА міні-турнір на початку березня цього року. Ось безпосередньо про ситуацію в червні, коли немає вікон ФІФА, а є фінальні частини УЄФА Євро або Кубку світу ФІФА.

Українська «молодіжка» наприкінці травня на початку червня 2012 провела три кваліфікаційних матчі в рамках кваліфікації УЄФА Євро U21 2013. У нашій групі загалом відбулось тоді сім відбірних матчів. Грали усі шість учасників групи 2. В свою чергу в червні поточного року, в рамках кваліфікації УЄФА Євро U21 2025 відбувся лише один відбірний матч. Футбольні асоціації сьогодні відмовляються використовувати цей період для матчів своїх команд за виключенням збірних команд «А».

Тому, на мою думку, залишаються лише міжнародні товариські турніри, на кшталт Tournoi Maurice Revello з 50-ти річною історією існування, які мають відповідну традицію. Або наш Меморіал Лобановського для збірних команд U-20 або U-21, в залежності від року його проведення.

Разом із цим, ці заходи вимагають попереднього узгодження та наявності того самого Міжнародного календаря матчів УАФ, що формально вимагає командирування футболістів.

І на останок зауважу, що у Tournoi Maurice Revello 2024 приймають участь національні збірні команди U-19, U-20, U-21 та U-23. Тим часом ще три європейські учасники футбольного турніру Олімпійських ігор в Парижі — Франція, Іспанія та Ізраїль — не проводили заходів наприкінці травня та у червні 2024 року. Наприклад, команда господар, Франція, запланувала три матчі на липень:

4 липня France vs. Paraguay, 11 липня, France vs. Dominican Republic, 17 липня France vs. Japan.

Можливо у майбутньому не слід грати командами старше U-21 у період закінчення спортивного сезону?

По-друге.

Медичні причини відмови клубу від участі їх гравців в заходах представницьких команд асоціації мають під собою реальне підґрунтя. Водночас вони передбачають виконання відповідних процедур викладених в п.п. 6.1, 7.1 та 8.1 Регламенту Української асоціації футболу зі статусу і трансферу футболістів, якщо того вимагатимуть обставини. Разом із цим, наявності повної довіри між учасниками процесу: клубами та футбольною асоціацією, щоб уникнути застосування вищезгаданих процедур. Тому що, абсолютно здорових футболістів не буває. Є недообстежені. У разі виникнення будь якої, так би мовити недоговореності, не хочу говорити про конфлікт, між клубом та асоціацією, перший завжди може скористатися опцією наявності «медичних причин». Адже ніхто не відміняв прислів’я: «відчуваю себе добре, але грати не можу». Особливо це стосується ситуації в червні місяці, коли спортивний сезон формально завершений. Саме тому дуже важливо зберігати взаємоповагу, взаєморозуміння та довіру між клубами та асоціацією, щоб уникнути «медичного огляду, який здійснює лікар, призначений УАФ» і який може опинитися марним. Адже у разі виникнення конфлікту постраждає, в першу чергу, національна футбольна асоціація. Нагадаю, саме клуб готує футболістів.

Саме тому, дуже добре, що не сталось непорозуміння між «Рухом» та УАФ. Сторони продемонстрували зразкову довіру та розуміння один одного. Але неможна гарантувати, що в подальшому не виникнуть складнощі. Адже «якщо що-небудь може піти не так, саме так і станеться». Запорукою відсутності подібних обставин може бути наявність в асоціації команди лікарів, що працюють зі збірними, яким довіряють футболісти та клуби.

В якості маленької ілюстрації працюючої команди лікарів. «12 — 13 жовтня 2023 року в «Institut national du football de Clairefontaine» або у футбольному центрі Федерації футболу Франції, передмісті Парижу Clairefontaine відбувався, барабанна дріб, Le 50e Congrès médical de la FFF, або 50-й медичний Конгрес ФФФ. 50-те, за рахунком, зібрання фахівців, що займаються медициною в галузі футболу.» Тим часом ФФУ або УАФ ніколи не проводила подібних заходів в галузі медицини.

І наостанок, дозволю собі, ще раз повторити. Ефективно працюючий інститут збірних команд національної футбольної асоціації, на мою думку, це завжди шлях з двостороннім рухом. З одного боку це інтереси клубів, з іншого — асоціації. Але це лише моє оціночне судження і я можу помилятися.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

14.06.2024, 01:35
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (23 комментария)
Подписчиков:
1
Медали:
Выбор редакции × 7
Топ-матчи
Евро-2024 Хорватия Италия 1 : 1 Закончился
Франция Польша - : - 25 июня 19:00
Нидерланды Австрия - : - 25 июня 19:00
Англия Словения - : - 25 июня 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть