Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Шева

2012-10-17 08:15 Когда уходят великие В горле подступает комок и невозможно сдержать слезы, но мы должны смириться, что ...

Когда уходят великие

В горле подступает комок и невозможно сдержать слезы, но мы должны смириться, что сборную Украины покидает кумир миллионов, наша гордость, легенда не только отечественного, но и мирового футбола-Андрей Шевченко.

С его уходом закончилась целая эра в украинском футболе.

Шева показал миру кто такая Украина.

Cпасибо тебе Шева за все что ты сделал. Царь, “Дьявол” с востока. Эти прозвища Шевы говорят сами за себя.

Великим был, есть и навсегда таким останеться в наших сердцах!

 

Андрі́й Микола́йович Шевче́нко (* 29 вересня 1976, с. Двірківщина, Яготинський район, Київська область) — український футболіст, виступав за київське «Динамо», «Мілан» та лондонське «Челсі». Заслужений майстер спорту України з 2003 року. Нагороджений найвищою державною відзнакою — «Герой України». 2003 року став першим українцем, який виграв Лігу чемпіонів. Володар «Золотого м'яча» 2004 — призу, який вручають найкращому футболісту Європи. Один з найрезультативніших бомбардирів єврокубкових турнірів за всі сезони. Найкращий бомбардир національної збірної України в історії. Тричі ставав найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів, двічі — чемпіонату Італії. Другий бомбардир за всю історію «Мілана».

«Динамо» (Київ) (1994–1999)

Андрій Шевченко народився в селі Двірківщина Яготинського району Київської області в сім'ї прапорщика Миколи Григоровича Шевченка. У це крихітне сільце доїхати нескладно: 130 км від Києва, кілька кілометрів від Яготина. Якщо тільки відшукаєте його на карті: Двірківщина позначена далеко не на всіх путівниках. Через три роки після народження сина сім'я Шевченків переїхала до Києва — у район Оболонь. Там Андрій пішов у перший клас 216-ї середньої школи. В 9 років потрапив до футбольної секції. Перший тренер — Олександр Шпаков. Батьки спочатку скептично ставилися до такого захоплення свого чада, але тренер зумів переконати їх.

У 1991 році «динамівські» юнаки перемогли у чемпіонаті СРСР серед хлопців 1976 р. н. Команда їздила на міжнародні турніри до Європи, зокрема, зіграла на міланському «Сан-Сіро» та перемогла у валлійському турнірі «Кубок Ієна Раша». За хорошу результативність на цих змаганнях Андрій отримав пару бутсів із рук самого Іана Раша.

Перша поява Андрія Шевченка у дорослому футболі відбулася у сезоні 1992/93. Із 12 м'ячами він став кращим бомбардиром першолігової команди «Динамо-2». Потім його запросили в олімпійську збірну України, і він з'явився у вищій лізі — вперше вийшов на заміну 8 листопада 1994 року (гра з «Шахтарем»). Тоді команду «Динамо» тренував Йожеф Сабо.

Перший матч у збірній України — 25 березня 1995 у Загребі проти Хорватії (0:4).

Єврокубковий дебют — гра проти московського «Спартака» 23 листопада 1994 року. Перший гол у єврокубках забив у ворота мюнхенської «Баварії» в програному матчі (1:4), коли йому було лише 18 років. Згодом до команди повертається Валерій Васильович Лобановський, якого «Шева» буде називати своїм батьком та вчителем. У 1997 ставить динамівський рекорд — хет-трик у матчі «Барселона» — «Динамо (Київ)» (0:4). Свій сотий гол у кар'єрі забив 28 квітня 1999 року в матчі Кубку України у ворота «Зірки».

У нападі збірної України він творив тандем з іншим київським «динамівцем» Сергієм Ребровим. У півзахисті їх підтримували партнери з клубу Віталій Косовський та Андрій Гусін — у кінці 90-х Динамо та збірна були майже синонімічними поняттями і грали достойно проти сильних команд. Найвищим успіхом став вихід до півфіналу Ліги чемпіонів, коли у 1/4 фіналу кияни у двоматчевому протистоянні вибили мадридський «Реал». Перший матч відбувався у Мадриді і рахунок відкрив саме Шевченко — після пасу Реброва він на фантастичній швидкості прорвався до воріт іспанців і забив Бодо Іллґнерові. Гра завершилась нічиєю 1:1. У київській грі Андрій Шевченко відкрив рахунок, добиваючи м'яч після власного невдалого пенальті, а потім добив «Реал» другим голом — 2:0.

Півфінальним суперником була «Баварія» (Мюнхен). Перший матч грали у Києві — спочатку Шева технічно перекидає Олівера Кана після пасу Валентина Белькевича — 1:0. У кінці першого тайму він пробив штрафний з правого флангу і куля, нікого не зачепивши, приземлилась у воротах — 2:0. На жаль, «Динамо» припустилося кількох помилок у кінці гри та не змогло втримати перемогу — 3:3. У Мюнхені господарі перемогли 1:0. Таким чином Андрій Шевченко став півфіналістом Ліги чемпіонів. Але в одній номінації він все-таки переміг — 10 голів принесли йому титул найкращого голеадора Ліги чемпіонів.

До того часу за бомбардиром вже стежили скаути з багатих європейських клубів. Такий успіх зробив вихованця «Динамо» ласим шматком для провідних команд континенту. Влітку 1999 року італійський «Мілан» заплатив за Андрія 25 млн. доларів.

Українець отримав 3-є місце у опитуванні «Золотого м'яча» 1999. Нападника випередили тільки Рівалдо і Девід Бекгем.

«Мілан» (1999–2006)

29 серпня 1999 — дебют у Серії «А» в матчі «Лечче» — «Мілан» (2:2). У перший же сезон стає найкращим бомбардиром Серії «А», забивши 24 м'ячі в 32 іграх чемпіонату, залишивши позаду таких голеодорів, як Батістута (23 м'ячі) і Креспо (22).

У жовтні 1999 року нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. Національна команда саме завершувала відбір до чемпіонату Європи 2000. Ситуація у групі була такою: Україна — 19 очок, Росія і Франція — по 18. Переможець виходив до ЧЄ напряму, а друга команда мала грати у плей-оф. Французи грали вдома з Ісландією, а наші їхали до Москви. Тобто нічия гарантувала принаймні місце у плей-оф. Росія тиснула і мала очевидну перевагу — завдяки рикошету після штрафного на 75-й хв. забив Валерій Карпін. Надії майже не було, але все змінив гол Андрія Шевченка — звичайний штрафний здалеку та із самої бокової лінії завершився голом. М'яч полетів не на голови партнерів, як, мабуть, очікував воротар господарів Олександр Філімонов, а у площину воріт. Голкіпер вийшов надто далеко і повертаючись не зафіксував м'яч та залетів з ним до воріт. Це сталося на 88-й хвилині. З того часу в Україні кожен подібний штрафний з лівого флангу називають «точкою Шевченка».

Голи Шевченка дозволили йому вдруге увійти до трійки найсильніших гравців на думку «Франс Футболу». Але найяскравішими у 2000 році були Луїш Фіґу та Зінедін Зідан — лідери своїх збірних на чемпіонаті Європи 2000. Вони і зайняли, відповідно, перше та друге місце у класифікації на «Золотий м'яч».

Більшість сезону 2002/03 він пропускає через травму, але у травні 2003 разом з «Міланом» Андрій виграє Лігу Чемпіонів, забивши вирішальний пенальті у післяматчевій серії.

4 червня 2003 року нагороджений орденом «За заслуги» II ступеня.

Під час виборів Президента України 2004 ім'я Шевченка використовував у своїх кампанії Віктор Янукович. Своєрідним посередником між футболістом та політиком був Григорій Суркіс — прихильник провладного кандидата. Сам президент федерації футболу України робив заяви від імені футболіста. Восени 2004 року почалася Помаранчева революція. Той футбольний рік не був вдалим для зірок. Чемпіонат Європи 2004 року вийшов не яскравим — перемогла Греція, яка використовувала оборонні варіанти, а Лігу чемпіонів виграло досить скромне за європейськими мірками «Порту» тренера Жозе Моурінью. «Золотий м'яч» дали українцеві Андрієві Шевченку. Після вщухання колотнечі та позачергових виборів зірковий гравець «Мілану» позитивно оцінив «Помаранчеву революцію» і пояснив ситуацію щодо використовування його імені:

« Моя політика — це виступи на футбольних аренах, а не передвиборча агітація. Найбільша нагорода для мене — це можливість вписати сторінку в історію, а також залишити про себе добру пам'ять у людей. Кадри за моєю участю, які використали в політичній рекламі, насправді були змонтовані, призначалися вони зовсім не для цього. В «оригіналі» я дякував Віктору Януковичу за підтримку спорту й розвиток дитячого футболу в Україні, коли той очолював Національний Олімпійський Комітет.  »

14 липня 2004 року Андрій Шевченко одружився з американською фотомоделлю Крістен Пазік. 29 жовтня 2004 року в подружжя народився син Джордан. Хрещеним батьком став Сільвіо Берлусконі — тодішній голова уряду Італії. Другий син, Христіан з'явився на світ у листопаді 2006 року у Лондоні, Англія.

Влітку 2006-го «Шева» виступав за збірну України на чемпіонаті світу з футболу у Німеччині. Він був капітаном команди. Провів усі 5 ігор і став найкращим бомбардиром українців на турнірі, забивши 2 м'ячі — Саудівській Аравії та Тунісу. Команда під керівництвом Олега Блохіна несподівано дійшла аж до 1/4 фіналу, показавши найвищий результат збірної на міжнародних турнірах.

У цей час італійський футбол починав карати винних у корупційному скандалі, де замішаним виявився і «Мілан» Шевченка. Поки тривали суди і розслідування, Андрій Шевченко вже був гравцем іншого клубу. Ще до німецького «мундіалю» Андрій Шевченко був у центрі уваги журналістів, які говорили про інтерес до гравця з боку англійського «Челсі». 31 травня 2006 року, ще до початку чемпіонату світу, українець приймає умови лондонського клубу.

«Челсі» (2006–2008)

«Челсі», власником якого був Роман Абрамович, виплатив за 29-річного нападника 30,8 млн. англійських фунтів (близько 45 млн. євро). Таким чином українець стає найдорожчим трансфером у історії британського футболу і входить до десятки найдорожчих переходів усіх часів.

Головний тренер Жозе Моурінью, який здобув з лондонцями 2 поспіль чемпіонства Англії, давно хотів Шевченка у своїй команді, але разом з вихованцем «Динамо» до клубу прийшло ще декілька відомих гравців, наприклад, лідер «Баварії» Міхаель Баллак. Керівництво вимагало перемог і португальський наставник починає експериментувати зі складом і змінює тактику, завдяки якій він вигравав титули до того — потрібно було якось помістити на полі усі дорогі придбання клубу. Головним нападником команди був Дідьє Дроґба, тому Шевченка пробують на фланзі або у парі з Дроґба. Українець поступово випадає з основного складу і виходить переважно на заміни. Андрій потім пояснює пресі нерегулярні і нерезультативні виступи у «Челсі» травмою і тривалими болями у спині.

Після першого сезону до Шевченка застосовували епітети «розчарування сезону», «найдорожча нерухомість у Лондоні» чи «найдорожче місце на лаві запасних». Людина, яку у Мілані порівнювали до легендарних Нордаля та ван Бастена, забила 4 голи у англійській лізі за весь сезон.

Тим не менше, в цей час Андрій входить до десятки найвисокооплачуваніших футболістів світу. У лютому 2008 португальський «Futebol Finance» оцінив його заробітну платню на рівні 7,8 млн. євро за рік.

Після відходу з клубу Жозе Моурінью його наступник теж не надто довіряв Шевченкові. Взимку 2007/2008 «Челсі» для, принаймні, тимчасової заміни Дідьє Дроґба, котрий виступав на Кубку африканських націй 2008 придбав нападника Ніколя Анелька. Саме француза Авраам Ґрант випустив і для пробиття вирішального пенальті у фінальному матчі Ліги чемпіонів 2008, тоді як українець залишився на лаві запасних.

23 серпня 2008 року італійська «Корр'єре делло Спорт» повідомила, що узгоджено умови повернення Шевченка до «Мілану» на правах оренди. Офіційна веб-сторінка «Челсі» того ж дня підтвердила це і зазначила, що гравцю залишилося лише пройти медичне обстеження

Повернення у «Мілан» (2008–2009)

Оскільки номер «7» вже був закріплений за молодим бразильським нападником Пату, який стабільно грав у основі, Шевченко взяв 76-й номер, що символізує рік народження спортсмена. 32-річний гравець не зміг вибороти місця у стартовому складі і більшість ігрового часу проводив у матчах Кубка УЄФА, Кубка Італії, або після виходів на заміну у поєдинках Серії А.

Знову в «Динамо»

29 серпня 2009 року Андрій Шевченко підписав дворічний контракт із київським «Динамо». За столичний клуб нападник виступає під звичним сьомим номером. Шевченко досить швидко став основним гравцем клубу та навіть встиг потрапити в заявку до Ліги чемпіонів 2009/2010. Змінилась позиція гравця — номінальний форвард частіше виходив на флангах півзахисту, працюючи тзв. «диспетчером» для нападаючих. Першу половину сезону 2010/2011 Андрій провів у якості капітана команди.

8 жовтня 2010 року провів свій 100-ий поєдинок за національну збірну України у домашній грі проти Канади (2:2) на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського. Він став першим українським футболістом, що досягнув такого показника.

В 2010 році Шевченко заявив, що після Євро-2012 закінчує кар'єру у збірній.

На початку сезону 2010/2011 став капітаном команди. На початку 2011 року новий головний тренер Юрій Сьомін призначив капітаном команди Олександра Шовковського.

На початку червня 2012 року заявив про закінчення контракту із київським «Динамо».

 

Національна збірна

Станом на 11 червня 2012 року

Голи48

Збірна Сезон Матчі Україна 1995 2 0 1996 2 1 1997 9 4 1998 5 1 1999 9 2 2000 5 5 2001 9 6 2002 2 0 2003 8 3 2004 6 4 2005 6 2 2006 8 5 2007 8 3 2008 6 3 2009 9 4 2010 6 2 2011 5 1 2012 5 2 Всього 109

Голи за національну збірну

# Дата Місце зустрічі Суперник Рахунок Результат Турнір 1. 1 травня 1996 Самсун, Туреччина
ТуреччинаТуреччина
 Туреччина 3-2 Поразка Товариський 2. 2 квітня 1997 Київ, Україна
Північна ІрландіяПівнічна Ірландія
 Північна Ірландія 2-1 Перемога ЧС 1998 кваліфікація 3. 7 травня 1997 Київ, Україна
ВірменіяВірменія
 Вірменія 1-1 Нічия ЧС 1998 кваліфікація 4. 11 жовтня 1997 Єреван, Вірменія
ВірменіяВірменія
 Вірменія 0-2 Перемога ЧС 1998 кваліфікація 5. 15 листопада 1997 Київ, Україна
ХорватіяХорватія
 Хорватія 1-1 Нічия ЧС 1998 кваліфікація Плей-офф 6. 15 липня 1998 Київ, Україна
ПольщаПольща
 Польща 1-2 Поразка Товариський 7. 9 жовтня 1999 Москва, Росія
РосіяРосія
 Росія 1-1 Нічия ЧЄ 2000 кваліфікація 8. 13 листопада 1999 Любляна, Словенія
СловеніяСловенія
 Словенія 2-1 Поразка ЧЄ 2000 кваліфікація Плей-офф 9. 26 квітня 2000 Софія, Болгарія
БолгаріяБолгарія
 Болгарія 0-2 Перемога Товариський 10. 2 вересня 2000 Київ, Україна
ПольщаПольща
 Польща 1-3 Поразка ЧС 2002 Відбір 11. 7 жовтня 2000 Єреван,Вірменія
ВірменіяВірменія
 Вірменія 2-3 Перемога ЧС 2002 кваліфікація 12. 13. 11 жовтня 2000 Осло, Норвегія
НорвегіяНорвегія
 Норвегія 0-1 Перемога ЧС 2002 кваліфікація 14. 28 березня 2001 Кардіфф, Уельс
УельсУельс
 Уельс 1-1 Нічия ЧС 2002 кваліфікація 15. 1 вересня 2001 Мінськ, Білорусь
БілорусьБілорусь
 Білорусь 0-2 Перемога ЧС 2002 кваліфікація 16. 17. 5 вересня 2001 Львів, Україна
ВірменіяВірменія
 Вірменія 3-0 Перемога ЧС 2002 кваліфікація 18. 6 жовтня 2001 Хожув, Польща
ПольщаПольща
 Польща 1-1 Нічия ЧС 2002 кваліфікація 19. 14 листопада 2001 Дортмунд, Німеччина
НімеччинаНімеччина
 Німеччина 4-1 Поразка ЧС 2002 кваліфікація Плей-офф 20. 7 червня 2003 Львів, Україна
ВірменіяВірменія
 Вірменія 4-3 Перемога ЧЄ 2000 кваліфікація 21. 22. 10 вересня 2003 Ельче, Іспанія
ІспаніяІспанія
 Іспанія 2-1 Поразка ЧЄ 2000 кваліфікація 23. 9 жовтня 2004 Київ, Україна
ГреціяГреція
 Греція 1-1 Нічия ЧС 2006 кваліфікація 24. 13 жовтня 2004 Львів, Україна
ГрузіяГрузія
 Грузія 2-0 Перемога ЧС 2006 кваліфікація 25. 17 листопада 2004 Стамбул, Туреччина
ТуреччинаТуреччина
 Туреччина 0-3 Перемога ЧС 2006 кваліфікація 26. 27. 4 червня 2005 Київ, Україна
КазахстанКазахстан
 Казахстан 3-0 Перемога ЧС 2006 кваліфікація 28. 8 жовтня 2005 Дніпропетровськ, Україна
АлбаніяАлбанія
 Албанія 2-2 Нічия ЧС 2006 кваліфікація 29. 8 червня 2006 Люксембург, Люксембург
ЛюксембургЛюксембург
 Люксембург 0-3 Перемога Товариський 30. 19 червня 2006 Гамбург, Німеччина
Саудівська АравіяСаудівська Аравія
 Саудівська Аравія 0-4 Перемога ЧС 2006 група H 31. 23 червня 2006 Берлін, Німеччина
ТунісТуніс
 Туніс 1-0 Перемога ЧС 2006 група H 32. 6 вересня 2006 Київ, Україна
ГрузіяГрузія
 Грузія 3-2 Перемога ЧЄ 2008 кваліфікація 33. 11 жовтня 2006 Київ, Україна
ШотландіяШотландія
 Шотландія 2-0 Перемога ЧЄ 2008 кваліфікація 34. 12 вересня 2007 Київ, Україна
ІталіяІталія
 Італія 1-2 Поразка ЧЄ 2008 кваліфікація 35. 13 жовтня 2007 Глазго, Шотландія
ШотландіяШотландія
 Шотландія 3-1 Поразка ЧЄ 2008 кваліфікація 36. 21 листопада 2007 Київ, Україна
ФранціяФранція
 Франція 2-2 Нічия ЧЄ 2008 кваліфікація 37. 26 березня 2008 Київ, Україна
СербіяСербія
 Сербія 2-0 Перемога Товариський 38. 6 вересня 2008 Львів, Україна
БілорусьБілорусь
 Білорусь 1-0 Перемога ЧС 2010 кваліфікація 39. 10 вересня 2008 Алмати, Казахстан
КазахстанКазахстан
 Казахстан 1-3 Перемога ЧС 2010 кваліфікація 40. 1 квітня 2009 Лондон, Англія
АнгліяАнглія
 Англія 2-1 Поразка ЧС 2010 кваліфікація 41. 6 червня 2009 Загреб, Хорватія
ХорватіяХорватія
 Хорватія 2-2 Нічия ЧС 2010 кваліфікація 42. 5 вересня 2009 Київ, Україна
АндорраАндорра
 Андорра 5-0 Перемога ЧС 2010 кваліфікація 43. 14 жовтня 2009 Андорра-ла-Велья, Андорра
АндорраАндорра
 Андорра 0-6 Перемога ЧС 2010 кваліфікація 44. 25 травня 2010 Харків, Україна
ЛитваЛитва
 Литва 4-0 Перемога Товариський 45. 46. 7 жовтня 2011 Київ, Україна
БолгаріяБолгарія
 Болгарія 3-0 Перемога Товариський 47. 11 червня 2012 Київ,Україна
ШвеціяШвеція
 Швеція 2-1 Перемога

Євро-2012

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

17.10.2012, 08:15
seroxa
Автор:
(seroxa)
Статус:
Опытный писатель (460 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Франции Тулуза Монпелье - : - 3 мая 20:00
Чемпионат Германии Хоффенхайм РБ Лейпциг - : - 3 мая 21:30
Чемпионат Италии Торино Болонья - : - 3 мая 21:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть