Портников про більш дієві засоби Європи для протверезіння параші

Російській економіці прийшов кінець навіть і без усіляких санкцій

Про можливий арешт російського державного майна в Бельгії стало відомо буквально за день до відкриття Петербурзького економічного форуму. Цей захід російське керівництво розраховувало перетворити на чергове "потьомкінське селище" за участю місцевого старости - Володимира Путіна.

Самовпевнений правитель повинен розповісти учасникам форуму казку про те, що з російською економікою все буде добре і в Росію потрібно вкладати гроші. І якщо Захід не бажає - що ж, тоді вкладатиме Китай.

Тепер навіть російські експерти з жалем визнають, що новини з Брюсселя будуть головними, а новини з Петербурга - другорядними. Які можуть бути інвестиції в країну, майно якої може вже завтра піти з молотка? Причому навіть до кінця не відомо, за яким саме позовом ухвалили рішення в Бельгії.

Спочатку вважалося, що йдеться про забезпечення позову колишніх акціонерів компанії ЮКОС, яку російська держава вкрала у власників. Але Європейський суд з прав людини заявив, що арешт російських активів у Бельгії не має до цього рішення ніякого відношення. Тому арешт у справі ЮКОСа ще попереду. І не тільки ЮКОСа. Найбільші проблеми Росія отримає, коли міжнародне правосуддя почне розглядати позови за Крим.

У Росії ніяк не можуть зрозуміти, що суди в цивілізованому світі не підкоряються ані Володимиру Путіну, ані Дмитру Кисельову. І навіть Ангелі Меркель з Франсуа Олландом вони теж не підкоряються. Це в Росії можна віддати чітке розпорядження не тільки звичайному судді, але навіть і суддям Конституційного суду. І вони радісно кинуться порушувати власну Конституцію - тому що є такими ж безчесними пройдисвітами, як і політичні керівники країни. На Заході все інакше. Вкрав - значить вкрав. І ніяка політична доцільність не зможе вплинути на судові рішення.

На практиці це означає тільки те, що російській економіці прийшов кінець навіть і без усіляких санкцій. Як і економіка будь-якої країни - а Росія вже давно не Радянський Союз з його герметичною системою і Держпланом - вона не зможе існувати без активів на Заході та інвестицій. Але якщо активи арештуються, то потрібно "закриватися". А якщо "закриватися", то це означає неминучі економічні втрати. І не тільки для державних компаній - для всіх.

Звичайно, з усього цього є дуже простий вихід. Не перетворюватися на Північну Корею. Віддати належне акціонерам ЮКОСа. Піти з Криму і Донбасу. Притягнути до відповідальності тих, хто крав підприємства і території. Але нинішнє політичне керівництво Росії навряд чи на це зважиться. Швидше за все, виправляти помилки попередників доведеться вже новій владі, яка з'явиться після економічного краху Росії. І в цьому випадку заплатити росіянам доведеться набагато більше, ніж просто за судовими рахунками.

Віталій Портников http://espreso.tv/article/2015/06/18/aresht_rosiyi

Автор: (AHATOM)

Статус: Эксперт (37980 комментариев)

Подписчиков: 8

2 комментария
Лучший комментарий
  • С. Каменяр(AHATOM) - Эксперт
    19.06.2015 10:26
    Вчора цей текст звучав у відеоблозі Портникова на Еспресо.TV. Пригаду, що там він говорив ще таку фразу: мовляв, Україні давно вже потрібно було подати до судів позови за Крим, за вкрадене майно і завдані збитки. Рано чи пізно (як у випадку з ЮКОСОМ - через десяток років) судовий процес завершиться і розпочнуться нові ареши російського майна за кордоном, вже на користь України. Таким чином, Україна роздягне Росію дотла.

    Пригадую ще його одну фразу. Мовляв, поточні арешти майна почалися після року того, як Росія відмовилася ДОБРОВІЛЬНО компенсувати зюитки ЮКОСу...
    • 2
Комментировать