Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Футбол в Криму: напівчемпіонат на півострові

2015-08-21 13:22 В анексованому Росією Криму в суботу починається перший відбірковий раунд місцевого чемпіонату з футболу за участі ...

В анексованому Росією Криму в суботу починається перший відбірковий раунд місцевого чемпіонату з футболу за участі восьми команд.

Цей турнір має особливий, "частковий" статус: УЄФА, організація, що керує європейським футболом, погодила проведення чемпіонату, проте повністю ізолювала його від міжнародного футболу.

Кримські клуби не можуть брати участь у будь-яких офіційних міжнародних матчах. Найближчими роками для них закрито доступ до всіх турнірів під егідою УЄФА і ФІФА . Росія під загрозою санкцій з боку УЄФА погодилася з цим рішенням, що також влаштувало і Україну, яка вважає Крим своєю територією під російською окупацією.

Егіди бувають різні

У російській пресі чемпіонат Криму анонсують як такий, що проходить "під егідою" УЄФА, проте європейський футбольний союз повністю самоусунувся від його організації, обмежившись лише формальним дозволом на його проведення.

Крим не є членом УЄФА, і європейські футбольні посадовці наголошують, що найближчим часом питання про самостійний футбольний статус півострова навіть не порушуватиметься.

Більш того, в УЄФА Російській службі Бі-бі-сі повідомили, що відмовляються коментувати будь-які питання, пов'язані з Кримом.

У грудні минулого року УЄФА заборонила трьом кримським клубам брати участь у російському чемпіонаті, і тоді ж генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно оприлюднив офіційну позицію організації щодо ситуації навколо Криму. Ця позиція з тих пір залишається незмінною.

Разом з оголошенням про дозвіл на проведення чемпіонату пан Інфантіно від імені УЄФА пообіцяв виділити гроші на розвиток дитячого футболу і футбольної інфраструктури в Криму, а також заявив, що до питання про футбольне майбутнє півострова УЄФА повернеться через два роки.

Наглядати за кримським футболом призначили посадовця УЄФА Франтішека Лаурінця, колишнього керівника Футбольного союзу Словаччини, який у лютому цього року з групою делегатів від УЄФА відвідав Крим з інспекцією футбольних об'єктів, але нічого більше порівняно з тим, що вже сказав пан Інфантіно, не повідомив.

"Ми не хочемо вбивати футбол в Криму", - підтвердив пан Лаурінець.

Насправді позиція УЄФА зводиться саме до таких, максимально загальних заяв про підтримку футболу в цьому регіоні - без конкретних обіцянок і зобов'язань.

Сплачено Росією

За останні півроку представники кримських футбольних організацій - Республіканська федерація футболу Криму і Федерація футболу Севастополя - зробили все від них залежне, щоб у серпні стартував чемпіонат Криму.

З березня на півострові проводився турнір, за підсумками якого мали визначитися майбутні учасники чемпіонату, а в травні зареєстрували Кримський футбольний союз (КФС), який очолив місцевий бізнесмен Юрій Ветоха - у минулому футболіст, а потім успішний топ-менеджер в структурах "Норильського нікелю" російського мільярдера Михайла Прохорова.

У підсумку вирішили, що в першому чемпіонаті Криму братимуть учать вісім команд, що представляють різні міста півострова - Сімферополь, Севастополь, Ялту, Бахчисарай, Євпаторію, Феодосію, Армянськ і Керч.

Очільник КФС Юрій Ветоха підтвердив, що УЄФА не буде спонсорувати чемпіонат Криму.

"Футбольна організація буде віднаходити кошти з регіонального бюджету міністерства спорту. Ще буде віднаходити субсидії. Крім того, Мінспорту РФ виділить кошти з резервного фонду на організацію чемпіонату", - цитує пана Ветоху ТАСС.

Це означає, що новий турнір повністю сплатить російська влада.

"Це колгоспний футбол"

Україна, яка була категорично проти участі кримських клубів у чемпіонаті Росії, поставилася поблажливо до нового турніру.

"Знищувати футбол в Криму ми не маємо жодного права - або заборонити їм тренуватися, не всі ж там терористи і сепаратисти, які ненавидять Україну", - заявив в інтерв'ю ВВС Україна Сергій Куніцин, віце-президент Федерації футболу України, а в минулому голова розформованого кримського клубу "Таврія" (він наразі відроджує цей клуб на новій базі в Херсоні).

Російські футбольні посадовці рік тому нарікали, що тверда позиція УЄФА щодо Криму пов'язана з тим, що посаду віце-президента в цій організації займає представник України - відомий футбольний функціонер Григорій Суркіс.

Сергій Куніцин підтвердив, що пан Суркіс дійсно "пильнує цю справу" і не допустить, щоб організацію нового чемпіонату сприймали як перший крок до визнання анексії Криму.

Колись пан Куніцин керував футболом в Криму, і рівень нових кримських клубів він очікувано оцінює вкрай низько.

"З урахуванням того, що на два з половиною мільйони населення є вісім команд - це такий собі колгоспний футбол, чемпіонат поганого району. Я десять років очолював Федерацію футболу Криму, у мене там вісім професійних клубів було, два в Прем'єр-лізі грали. Чемпіонат Криму був, ветерани кримські взагалі чемпіонат Європи вигравали. А зараз це просто колгоспний футбол", - вважає Сергій Куніцин.

За його словами, коли сімферопольська "Таврія" грала з німецьким "Баєром" або французьким "Ренном", на трибуни приходило до 20 тисяч вболівальників, а зараз там - "пусті стадіони".

Новий керівник кримського футболу Юрій Ветоха очікує, що відвідуваність ігор чемпіонату буде на рівні 2-4 тисяч чоловік, а на матчі відкриття чемпіонату 22 серпня між клубами "ТСК-Таврія" (Сімферополь) і "СКЧФ" (Севастополь) буде 6 тисяч глядачів.

Канчельскіс не зміг, Алдонін думає

Об'єктивно оцінити рівень кримських клубів можна лише з того, що три найкращі з них в 2014 році недовго грали в Другому російському дивізіоні.

Сімферопольський "ТСК" тоді дійсно подавав надії на вихід в більш сильну лігу, а "СКЧФ" і ялтинська "Перлина" навіть в нижчому професійному дивізіоні були серед аутсайдерів.

Сергій Куніцин вважає, що професійні футболісти не поїдуть грати в кримському чемпіонаті.

"Там будуть грати або аматори, або ті, хто вже ніде на високому рівні грати не може, тому що перспективи розвитку у цих футболістів ніякої", - вважає український футбольний посадовець.

Напередодні початку чемпіонату Криму місцева преса обговорювала можливість запрошення на роботу відомих футбольних фахівців.

Керівництво клубу "Євпаторія" навіть анонсувало призначення головним тренером команди одного з найуспішніших футболістів в історії пострадянського простору - Андрія Канчельскіса.

Дворазовий чемпіон Англії у складі "Манчестер Юнайтед" очікувано відмовився від пропозиції, хоча, за словами президента "Євпаторії" Романа Тихончука, пану Канчельскісу дуже сподобалася "інфраструктура клубу та умови для тренувань".

Іменитий місцевий футболіст Євген Алдонін, колишній гравець ЦСКА та володар Кубку УЄФА, не відкидає можливості працювати в рідному Криму.

35-річний футболіст вже рік не виступає на професійному рівні, але в інтерв'ю виданню "Новий Крим" зізнався, що готовий і грати, і тренувати.

"Я міг би ще пограти кілька років. Але рішення моє в будь-якому випадку буде залежати від амбіцій клубу, його завдань і цілей", - заявив пан Алдонін.

Прецедент Гібралтару

Теоретично УЄФА може оголосити про включення Криму до свого складу, незалежно від державного статусу.

Англія, Гібралтар, Північна Ірландія, Уельс і Шотландія мають статус окремих членів в УЄФА, хоча всі вони представляють одну державу - Велику Британію.

Іспанія активно оскаржує статус Гібралтару і всіляко перешкоджала ухваленню статусу цього півострова в УЄФА.

Тим не менш, Гібралтар домігся визнання УЄФА в 2013 році і, очевидно, незабаром стане повноправним членом ФІФА.

Однак Криму навряд чи варто орієнтуватися на приклад Гібралтару, членство якого в УЄФА - скоріше виправлення історичної несправедливості, через яку одна з найстаріших у світі футбольних асоціацій не мала представництва в міжнародних організаціях нарівні з Англією, Шотландією, Уельсом і Північною Ірландією.

УЄФА не ризикує надавати членство територіям, чия державна приналежність або незалежність не визнані світовим співтовариством.

Так, наприклад, частково визнана республіка Косово досі не є членом ні УЄФА, ні ФІФА.

Косовари подали заявку на вступ до УЄФА і ФІФА ще в 2008 році, проте за сім років перемовин їм лише дозволили грати офіційні товариські зустрічі зі збірними країн-членів ФІФА і тільки у формі без жодної національної символіки.

Віктор Нехезін, Російська служба Бі-бі-сі http://www.bbc.com/ukrainian/sport/2015/08/150821_crimea_football_champ_ozh

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

21.08.2015, 13:22
21.08.2015, 13:22
214220 0
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37748 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Испании Реал С-дад Валенсия 1 : 0 Закончился
Чемпионат Италии Фиорентина Наполи - : - 17 мая 21:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть