Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Слава Україні!

2016-03-20 16:04 Напевне, немає зараз в Україні такої людини, яка б не знала цього вітання. Сьогоднішній пост-про те, ... Слава Україні!

Напевне, немає зараз в Україні такої людини, яка б не знала цього вітання. Сьогоднішній пост-про те, як воно виникло.

"Село має звичайний мирний вигляд, але група парубків, що йшла по вулиці співаючи "Серед степу на просторі"-озброєна. У всіх рушниці, у декого шаблі і револьвери, у одного шабля старовинна, оправлена в срібло.

Під'їжджаю до них:

-Добридень, хлопці!

-Слава Україні!-відповідає декілька голосів. Це мене трохи змішало. Я не знав, що у холодноярців заведено замість "Здоров" вітатися "Слава Україні!", а відповідати-"Україні слава!""

Ці слова-зі спогадів Юрія Горліс-Горського "Холодний Яр". Як свідчать спогади учасників Української Революції 1917-1921 років, були й інші форми цього гасла. Так, командир полку чорних запорожців (інша назва-чорношличники) Петро Дяченко згадував, що в полку було поширене вітання "Слава Україні!-"Козакам слава!", а генерал Всеволод Петрів-що за часів гетьмана Скоропадського привітанням сердюків було "Слава Україні!-Гетьманові слава!". В свою чергу, холодноярський отаман Яків Водяний подавав ще один варіант: "Слава Україні!-Навіки слава!".

Всім відомий варіант "Слава Україні!-Героям слава!" з'явився 1925-го року, як гасло Легії Українських Націоналістів. За чотири роки ця організація приєдналася до ОУН і гасло "перекочувало" туди. З розколом ОУН 1940-го його почали використовувати члени ОУН(б), тоді , як ОУН(м) використовувало варіант "Слава Україні!-Навіки слава!". Розповсюджуватись гасло "Слава Україні!-Героям Слава!" почало з початком діяльності УПА. Згодом його можна було почути уже в дев'яності роки. Після Революції Гідності воно втратило націоналістичне забарвлення, стало загальнозрозумілим і почало широко використовуватись українцями. Нині, як я вже зазначав на початку посту, напевне немає в нашій країні людей, які б не знали цього вітання. Отже, Слава Україні!

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

20.03.2016, 16:04
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Англии Арсенал Челси 5 : 0 Закончился
Чемпионат Франции Лорьян ПСЖ - : - 24 апреля 20:00
Чемпионат Англии Вулверхэмптон Борнмут - : - 24 апреля 21:45
Чемпионат Франции Марсель Ницца - : - 24 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть