Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Фірма Балабух

2016-04-01 20:11 Сьогоднішній пост, хоч і пишеться він у День сміху, але смішного в ньому-лише слово Балабуха. Це ...

Сьогоднішній пост, хоч і пишеться він у День сміху, але смішного в ньому-лише слово Балабуха. Це прізвище родини, що володіла кондитерською фірмою, що була досить відомою не лише в Києві, але й за кордоном.

Про походження кондитерського бізнесу в Києві збереглася легенда, зафіксована науковцем Михайлом Закревським.

За цією легендою, 1787-го року до Києва нібито приїхала Катерина ІІ. У складі її свити був кондитер, швейцарець на прізвище Бальї. На одній із вуличок Подолу він підзковнувся, впав і зламав ногу. Катерина поїхала, а Бальї залишився. Поки видужував, жив на віллі київського війта, що знаходилась на Пріорці. Вілла ця потопала в садах. Бальї вирішив зробити з плодів дерев саду варення. Повернувшись до Петербурга, він пригостив десертом Катерину та весь двір. Двір від невідомого десерту був у захваті.

Проте це-лише легенда. Насправді ж Катерина знала й любила київські солодощі ще до 1787-го. Так, зберігся її указ від квітня 1777-го року, де вона наказувала привезти варення з Києва до Петербурга. Привезли його у жовтні того ж року. А в Європі київські солодощі були відомі ще за чотири століття (!) до "пригоди" зі швейцарцем. Так, 1386-го року їх відсилали до польського короля та литовського князя Ягайла.

Саму ж фірму Балабух заснував нащадок старовинного козацького роду Семен Семенович Балабуха (1771-1853). За його керівництва це була невелика фірма. Конкурувати з великими фабриками дозволяли головним чином висока якість продукту та ділова хватка керівника.

Після смерті Семена Балабухи фірму успадкували його сини-Микола та Олександр. Фірма розкололась. Старший син-Микола Семенович мав магазин на вулиці Олександрівській (нині-Сагайдачного) . Його фірма отримала світову славу, та численні нагороди. Микола Балабуха навіть був міським головою Києва.

Магазин Олександра Балабухи розташовувався на вулиці Спаській. У останні роки життя він не міг керувати своєю фірмою і тому опорою бізнесу Олександра став Микола.

Фірму Миколи Балабухи після його смерті успадкував його син Аркадій. Фірму Олександра успадкував Микола Олександрович. Він відкрив торгівлю в Петербурзі

1892-го року вони розгорнули між собою своєрідну "газетну війну". Микола Олександрович наполягав-власник фірми-він. Аркадій Миколайович заявляв про свої права. Невідомо, чим вона закінчилась. Але про цю "війну" згадували й після банкрутства обох фірм.

Фірма Миколи Семеновича проіснувала до 1911-го року. На її місці був побудований житловий будинок. Фірма Аркадія Миколайовича збанкрутувала 1915-го

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

01.04.2016, 20:11
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Испании Райо Вальекано Альмерия 0 : 1 Закончился
Чемпионат Украины Днепр-1 Кривбасс - : - 6 мая 13:00
Верес Минай - : - 6 мая 18:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть