Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Ніл Хасевич. Художник і воїн

2016-05-06 23:17 "Державна безпека вже знає, хто криється за псевдо "Бей-Зот", а мої земляки-селяни не знають. Я хочу, ...

"Державна безпека вже знає, хто криється за псевдо "Бей-Зот", а мої земляки-селяни не знають. Я хочу, щоб знали вони і знав увесь світ. У своєму житті я, здається, втратив уже все, але як довго буде залишатися бодай одна краплина моєї крові, я буду битися з ворогами свого народу. Я не можу битися з ними зброєю, але я б'юся різцем і долотом.

Я каліка (інвалід), б'юся в той час, коли багато сильних і здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються."

За псевдо "Бей-Зот" ховався Ніл Хасевич, художник і водночас воїн, людина, що створила візуальний образ УПА. Наведені вище слова належать саме йому. Сьогоднішня розповідь-про повстанського художника.

Ніл Хасевич народився 25 листопада 1905 року в селі Дюксин, що на Рівненщині, в родині священика. Мав двох старших братів-Анатолія та Федора, які згодом також стали священиками. З дитинства Ніл Хасевич вирізнявся потягом до малювання. Перші уроки отримав у іконописній майстерні.

1922 року Ніл разом з матір'ю їхав до Рівного на навчання. На залізничному переїзді їхня підвода потрапила під потяг. Мати загинула, а Хасевич втратив ліву ногу. Здавалося б про навчання можна забути. Але Ніл, який захоплювався ще й різьбярством, самостійно виготовив собі протез. Після лікування навчався в художній майстерні Василя Леня у Рівному. 1925 року екстерном закінчив гімназію, а 1926-го на компенсацію від компанії-власниці залізниці, де Хасевич зазнав каліцтва продовжує навчання у Варшавській Академії прикладних мистецтв. Обрав факультет графіки. Також став одним із засновників гуртка "Спокій", до якого увійшли 33 молодих українських художника. 1935 року закінчив Академію та отримав диплом про вищу художню освіту з правом вчителювати в середніх школах.

Ще під час навчання герой моєї розповіді листувався з митцями з Австрії, Угорщини, Бельгії, Нідерландів, США та інших країн. Його роботи експонувалися на 35 виставках. Він отримав численні нагороди, зокрема премію Ватикану за картину "Прання".

1939 року у Варшаві вийшов альбом "Книжкові знаки Ніла Хасевича". У художника з'явилося багато шанувальників у Польщі, однак шлях у велике мистецтво для нього був закритий-не побажав прийняти польське громадянство.

Після повернення на Волинь Хасевич працював учителем у школі, бухгалтером у магазині. Ну і малював, звісно. Тоді ж він став членом ОУН.

З початком німецької окупації Хасевич починає працювати в газеті "Волинь". Однак дуже швидко переконався, що німці-не союзники в справі здобуття незалежності України. І пішов до лісу-вступив до лав УПА.

У лісовій армії він зарекомендував себе прекрасним пропагандистом-був членом крайової рефентури пропаганди, працював у редакції журналу "До зброї", писав карикатури до сатиричних журналів "Український перець" та "Хрін". керував підпільною друкарнею, випускав пропагандистські брошури, розробив ескізи прапорів, печаток, бланків, повстанських грошей-бофонів (від "бойовий фонд"), нагород підпілля, навчав молодих художників. Був нагороджений Срібним Хрестом Заслуги й медаллю "За боротьбу в особливо важких умовах".

Розшуком повстанського художника чекісти зайнялися 1951 року, після того, як його малюнки потрапили до делегатів Генеральної Асамблеї ООН. Його шукали "удостоївши" особливої "честі"-розшуком Хасевича займалася ціла оперативна група на чолі з капітаном Борисом Стеклярем. На слід художника вийшли після того, як розшифрували знайдену в одній із криївок записку. В ній ішлося: "Заготували для вас 5 кілограмів паперу, вишневе дерево". Саме на вишневому дереві Хасевич найчастіше створював свої гравюри-дереворити. У записці була вказана адреса: село Сухівці. Криївка знаходилась в хаті родини Стасюків, у клуні під стосом дров. Знайшли її чекісти з допомогою хитрості: Сказали господарю, що нібито його дружина обмовилась про місцезнаходження криївки, тоді як дружина нічого не говорила. Окрім Хасевича, у криївці перебували двоє його охоронців: В'ячеслав Антонюк та Антон Мельничук. Не бажаючи здаватись живими, всі троє застрелились. Це сталося 4 березня 1952 року.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

06.05.2016, 23:17
06.05.2016, 23:17
238309 2 Ullis, jekaonelovefcdk
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Англии Челси Тоттенхэм - : - 2 мая 21:30
Лига Европы Марсель Аталанта - : - 2 мая 22:00
Рома Байер - : - 2 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть