Quo vadis? Або футбол як іграшка в руках олігархів

Темы:
Украинский футбол

Відверто кажучи вже кортіло висловити свою думку, щодо подій, які відбуваються в нашому футболі, але каталізатором стала стаття Миколи Несенюка (якщо вірити автору) в блозі Дніпро. Приклад Вереса... Цікава стаття. Вона не містить провокативної інформації. Лише футбол, такий яким він має бути. Якщо взяти до уваги, що я теж зараз намагаюсь створити клуб на рівні району і стикаюсь з багатьма проблемами, які характерні для нашого футболу вцілому.

Але я не про те... Наш футбол зараз цілковито залежить від волі окремих особистостей, які "вкладають" душу і серце, розвивають імідж країни на міжнародних турнірах. Але одного чудового дня це все стає не актуально і починається деградація,- Кривбас, Арсенал, Говерла, Металурги Д і З, Металіст, Дніпро. Але якщо розібратись, то й розвитку ніякого і не було, так емоційні всплески. "Олігархічний" футбол не має майбутнього в Україні. Олігархи повинні бути поза футболом, точніше поза футбольною діяльністю. Так ми радієм перемогам наших "грандів", але де вони ті перемоги? Вихід Динамо в плей офф ЛЧ? На фоні 70-х, 80-х, 90-х років, де навіть справжні гранди європейського футболу не хотіли бачити в суперниках киян, то звучить тихо. Що ми маєм зараз? Ми маєм футболістів, в яких в активі три фінта, статус "зірка" і зарплати нереальні для пересічних українців. Куди їм іти? Куди розвиватись? За кого чи за що "вбиватись" на футбольному полі? Їм потрібні європейські чемпіонати? Ага "їх і тут непогано годують". Ці футболісти не є голодними і це не їхня вина, їх просто такими зробили, зробили ті, в чиїх руках наш сьогоднішній футбол. А ще культура поведінки, точніше її відсутність. То все є біч нашого футболу. "Допоки вчитель не буде жити як футболіст, а футболіст як вчитель" (цікавий все-таки серіал) нічого в нас не зміниться. Такі клуби як Верес це напрямок для розвитку футболу в Україні. Так без інфраструктури, розвитку дитячо-юнацького футболу далеко не заїдеш, але напрямок руху вибраний правильний. Скаутинг, виховання талановитої молоді, адекватні зарплати стануть трампліном для розвитку футболу. Для чого скорочувати кількість команд? Бо вони не конкурентні з грандами? Але ми ж теж не конкурентні з олігархами, а футбол любим не менше. Скоротіть зарплати футболістам і через трохи Ви побачите на футбольному полі гравців, які землю будуть гризти, але честь клубу чи збірної не принижать. Тоді підуть і на стадіони, тоді наші футболісти будуть грати в європейських чемпіонатах, де не загубляться, як ті теперішні представники, яких агенти вже не знають в яку... лігу запихнути. То чи правильно ми йдем?

Автор: (DIARO)

Статус: Наставник (1012 комментариев)

Подписчиков: 2

11 комментариев
Лучший комментарий
  • Zel And - Начинающий писатель
    30.06.2016 00:44
    З Вашого дозволу буду писати російською (мовою на якій я думаю).
    Все то, о чем Вы написали практически верно. Если строить на перспективу, то это самый правильный путь. Рано или поздно ПСЖ или МанСити, если конечно не одумаются и не будут развивать своих игроков, а ставить очередные трансферные рекорды, постигнет участь Леманс Брозерс 2008 года.
    Но даже в перспективе для базы, скаутов, ДШ нужны огромные деньги. Даже тот же Лестер был куплен пару лет назад то ли тайваньским, то ли еще каким-то азиатским миллиардером.
    Так что без Гаманця никуда.
    Мы говорим о миллионерах и о кол-ве финтов. Тот же Роббен, со своим смещением под левую был неоднократно съеден защитниками. И это в Баварии Хайнкеса, но при этом Месси и Рональду являются самими высокооплачиваемыми игроками и вполне заслуженно. Я это веду к тому, что не в зарплатах дело, а в отношении к работе.
    Проблема в другом, как сделать наш чемпионат конкурентным и привлекательным для просмотра на стадионах и по ТВ.
    Тот же Шахтер всегда собирал на ДА не меньше 25-30 тысяч. Не без помощи местных властей там, в 2007-2008 годах чуть ли ни в каждом магазине, автосалоне был маленький киоск с атрибутикой клуба, висели банеры и борды по всему городу (позже не был, но не думаю что ситуация была другой). Чего не убавить в этом клубе так это менеджмент, качественный на всех уровнях (про прессу, нытье и ящики пандор молчу), который работал со своим болельщиком. А именно с ним нужно работать. Я не думаю, что условного 26 декабря условный Сток Сити собирает полный стадион на игру против Свонси из-за мега-скидок на матч, а именно из-за того, что клубы проводят большую работу со своими больщиками.
    Про ТВ я даже говорить не хочу (тут будут грубые слова), только вспомню истеричное молчание на почти 2 минуты лучшего коментатора страны в последней игре нашей сборной (хоть я матерился не меньше его в баре).
    В какой-то мере я рад текущим событиям в украинском футболе, мы достигли дна. Дальше только отталкиваться с этого дна наверх, учитывая прошлые ошибки.
    • 6
Комментировать