Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Чи можна повернутися в минуле? Выбор редакции

2017-07-15 10:38 Так вже вийшло, що все міжсезоння пройшло для «Динамо» під знаком повернень. Повернулися Хацкевич та Лужний, ...

Так вже вийшло, що все міжсезоння пройшло для «Динамо» під знаком повернень. Повернулися Хацкевич та Лужний, Гусєв та Мбокані, схема 4-4-2, є бажання, щоб повернулася швидка атакуюча гра. Напередодні зустрічі з «Шахтарем» хочу поділитися власними враженнями від змін, що відбуваються в «Динамо» з приходом нового тренерського штабу.

Швидкість. Багато вболівальників були не вдоволені манерою гри «Динамо» під керівництвом Сергія Реброва та його іспанських помічників. Суть претензій – контроль м’яча, який уповільнює гру. Олександр Хацкевич декларував з першого дня, що буде будувати швидку гру. Про це весь час нагадував коментатор у інтернет-трансляціях. Хлопці, які монтували звіти про підготовку, також намагалися продемонструвати вболівальникам, що «Динамо» готується грати в швидку атакувальну гру. По контрольним матчам робити висновки про успіхи в перебудові гри киян не варто. Часу пройшло мало і рівень суперників не той.

Команда однієї схеми. Тактична схема 4-4-2. З перших контрольних матчів «Динамо» стало зрозумілим, що Хацкевич віддає перевагу тактичній схемі 4-4-2. Наявність двох нападників вводить у оману велику кількість прихильників футболу, які вважають, що ця схема більш атакувальна ніж «ребровська» 4-1-4-1. Насправді схема 4-4-2 є контратакувальною. Дану схему вдало реалізовують команди, які вміють забезпечувати компактність у обороні, мають у складі швидких футболістів та здатні моментально бігти в контратаки. В якості прикладу, зразу приходить на розум «Лестер» Раньєрі та «Дніпро» Рамоса в матчах проти «Шахтаря» Луческу. У «Динамо» є швидкі гравці, але в плані компактності та швидкості переходу в атаку працювати необхідно ще багато. Крім того, сучасний футбол вимагає гнучкості. Сергій Ребров може багато розказати Олександру Хацкевичу, як через рік-півтора ефективна схема перестає працювати. Ідеальних тактичних схем не існує. Для перемог потрібна гнучкість. За останній рік у «Динамо» вже застосовує третю схему. Але неможна сказати, що кияни здатні використовувати кілька тактичних схем протягом сезону. Хотілося, щоб Олександру Хацкевичу вдалося не бути тренером однієї схеми.

Мотивація. По ЗМІ гуляє легенда про геніального мотиватора Олега Лужного, який здатен змусити викладатися футболістів на всі 100%. Український футбол дуже потерпає від таких печерних уявлень про ефективність. Впертість Олега Романовича була гарна на футбольному полі, але абсолютно безрезультатна в тренерській діяльності. Сподіваюся, що новому тренерському штабу киян вдасться знайти по справді ефективну мотиваційну модель. Звісно, у Хацкевича зараз немає непорозумінь з Хачеріді, Мбокані, Гусєвим, але впевнений, що вони виникнуть у майбутньому. Два останніх роки в «Динамо» відбуваються процеси, що призводять до регресу великої кількості гравців клубу: Хачеріді, Рибалка, Гусєв, Буяльський, Макаренко, Коваль, Дерліс Гонсалес. У кожного історія своя – вік, відсутність взаєморозуміння з тренером або керівництвом клубу, пересичення футболом, не бажання конкурувати. Просто прихід нового тренера дані проблеми не вирішить.

Склад. У заключному контрольному матчі проти «Університятя» ми побачили досить потужний склад «Динамо», які відповідає навіть вимогам Ліги чемпіонів. Досвідчена лінія захисту, зірковий Ярмоленко та мегаперспективний Циганков на флангах півзахисту, Мбокані та Гармаш у атаці. Але проблема в тому, що навряд чи вдасться втримати всіх цих гравців у Києві. Віда, Ярмоленко, Мбокані, Хачеріді бажають і можуть знайти команди в більш престижних першостях. Враховуючи, фінансовий стан клубу тримати даних футболістів за будь-яку ціну в «Динамо» є не розумним. У матчі на Суперкубок звісно вони допоможуть, але в подальшому команду будувати необхідно на основі інших гравців. Хацкевичу доведеться робити лідерів з Циганкова, Шепелєва, Бєсєдіна, шукати надійних центральних захисників та вводити до складу юних виконавців. Завдання складне, враховуючи те, що прихильники клубу бажають, щоб відбулося це без втрати конкурентоздатності.

Повернення до витоків? Дуже забавно споглядати, як зміни, що відбуваються після приходу нової тренерської команди деякі авторитетні представники клубу «Динамо» подають під соусом «повернення до витоків». Після перемогу в усіх вікових категоріях дитячих, юнацьких та молодіжних команд киян старший тренер академії Олександр Іщенко гордо заявив, що ««Динамо» бігло, біжить і буде бігти», давши зрозуміти, що ніякі іспанці не зможуть цьому завадити. При цьому, якось забувається, що саме по методикам іспанських фахівців працювали динамівські команди два останніх роки і якщо бути чесним, у великій мірі саме іспанці дали можливість киянам відірватися від «Шахтаря» в плані підготовки юних талантів. Авторитетний Артем Франков також пройшовся по іспанцях, звинувативши їх у поразці від «Аяксу» в юнацькій Лізі чемпіонів. При цьому чомусь забута феєрична гра, яку демонстрували юні динамівці в осінніх матчах, коли в клубі, ще правили «погані» іспанські принципи. Посилання всіх цих коментарів зрозумілий – «лихі» іспанці звісно, щось розуміють в футболі, але існує народжена в минулому «міфічна динамівська гра», повернення до якої змусить всіх суперників здаватися киянам без бою. Звісно, що в мріях прихильників «Динамо» ідея повернення до швидкої атакувальної гри виглядає дуже привабливо. Але давайте відійдемо від мрійливого настрою і зрозуміємо, що «міфічної динамівської гри» не існує, дивитися в минуле не розумно, і шукати результату там не варто.

Висновки. Сьогодні Олександр Хацкевич буде здавати свій перший серйозний іспит у ролі головного тренера «Динамо» Київ. Матчі з «Шахтарем» на Суперкубок та в другому турі першості України зададуть емоційний фон всьому сезону. На мій погляд, від результатів та гри киян у цих матчах у великій мірі буде залежати успішність київського проекту Олександра Миколайовича. Тому не дивно, що з першого дня підготовки тренерський штаб «Динамо» тримав у голові ці матчі. Але побажаємо киянам розуміння того, що задача на сезон не зводиться лише до перемоги в цих матчах. Перед Олександром Хацкевичем стоїть дуже складне завдання побудувати нову команду в умовах коли можливість цієї побудови буде тільки тоді, коли буде миттєвий результат. Побажаємо Олександру Миколайовичу гідно пройти цей шлях.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

15.07.2017, 10:38
Dynamo-75
Автор:
(Dynamo-75)
Статус:
Наставник (1829 комментариев)
Подписчиков:
9
Медали:
Выбор редакции × 15

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть