Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Спецмаєток президента Шахтара Ахметова за документами – для оздоровлення українців. А як насправді?

2017-10-30 11:54 Чутки про те, що один із найбільших багатіїв України вирішив змінити місце проживання, ширяться уже давно. ...

Чутки про те, що один із найбільших багатіїв України вирішив змінити місце проживання, ширяться уже давно. І не просто так, адже мають підгрунтя: мільярдер Ринат Ахметов облюбував собі територію серед старого соснового лісу.

Відомо, що Ахметов має один палац у Донецьку, збудований на колишній території ботанічного саду.

Люди жартували, що у порівнянні з цим палацом знаменитий Букінгемський просто ховається. Але жити на окупованій території, у так званій "ДНР", під владою терористів, Ринат Леонідович не захотів.

Почав будувати ще один палац - у селищі Козин, де живуть найвпливовіші й найбагатші українці, неподалік Києва. За документами - для оздоровлення українців. Чи справді це так?

Для початку - історія земельної ділянки, де зводять помпезну резиденцію "короля Донбасу".

За часів президентства Кучми рішенням Кабміну величезну ділянку - площею близько 100 гектарів! - старого соснового лісу було виділено структурам Віктора Пінчука, зятя Леоніда Даниловича. І справді, за даними земельного кадастру власником ділянки площею принаймні 81 гектар в смт Козин є Товариство з обмеженою відповідальністю "МН СТІЛ". У системі YouControl простежую: у структурі власності "МН СТІЛ" - численні офшорні компанії. Кінцевим бенефіціарним власником є саме Віктор Пінчук.

Далі. Частину території зять Кучми поступово продав товаришу і бізнес-партнерові Ахметову. Між ними склалися довірливі стосунки, коли вони напару приватизували за безцінь металургійний завод "Криворіжсталь", який, щоправда, повернула до державної власності "помаранчева" влада.

Отже, у 2011 році Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕТА-КАПІТАЛ", де кінцевим бенефіціарним власником (контролером) є не хто інший, як Ринат Леонідович Ахметов, викупило першу ділянку в смт Козин - площею 16,9234 гектара. Ще дві ділянки на підставі договорів купівлі-продажу перейшли у власність ахметовської структури "МЕТА-КАПІТАЛ" у 2013 та 2016 роках.

Тож на 2016 рік компанія, яку контролює Ринат Ахметов, заволоділа трьома ділянками у козинському сосновому лісі - загальною площею близько 20 гектарів. І саме тут почали зводити маєток.

Однак, відповідно до даних земельного кадастру, Ринат Леонідович будує його не для себе, а для оздоровлення українців. Чи правда це?..

У Державному земельному кадастрі з'ясовую, що найбільша з трьох ділянок, на якій саме й зводиться палац, призначена для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги.

Якщо дотримуватись букви закону, то тут мав би постати, наприклад, сиротинець або лікарня. Сам вигляд незавершених будівель вказує на те, що тут буде розкішний маєток.

Інші дві ділянки площею 1 і 2,6222 гектара мають цільове призначення - для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення. Жодного слова про приватну резиденцію тут нема... Цікаво, чи хоча б один простий українець тут оздоровиться?

Буде краще, ніж у сусіда

Аби на власні очі побачити все, вирушаю в Обухівський район Київської області. Мільярдер будується між селищем Козин та селом Плюти. Місце чудове: чарівна природа, чисте повітря, і до столиці лише 40 кілометрів.

...Дорогою мою увагу привертає величезна металева огорожа зеленого кольору. Висота її - щонайменше 3 метри. Маєток Ахметова - неприступна фортеця. Ще й камери на кожному кроці. Аби підібратися ближче, їду велосипедом. Поки під'їжджаю до входу, з-за огорожі виходить чоловік. Каже, що працює на об'єкті будівельником.

"Це приватна власність, - пояснює він. І оглядається. - Ви точно не туди заїхали".

"Чому? Це ж ліс, а не режимний об'єкт!" - кажу.

"Ха. Тут палац Пінчука (вказує пальцем, - Авт.), а по сусідству будується Ахметов".

"Ого, а в Ахметова великий будинок?" - питаю з подивом.

"Там не одна будівля. Окрім головного будинку, є будинок для гостей, багато інших приміщень. Поруч - ставок. Є причал, лазня. Буде також паркінг - уже проведені підземні комунікації. Почали зводити цілий спорткомплекс, у якому будуть тренажери, тир", - перелічує чоловік.

"Для кого ж Ахметов це будує?" - уточнюю.

"Нам говорять, що це буде "рекреаційно-оздоровчий комплекс для жителів України". Але сумніваюсь, що я або ви будете там відпочивати", - сміється будівельник.

За його словами, будівництво тут триває уже понад три роки. Та до внутрішніх робіт ще не дійшли.

"Будували з дорогого французького каменю. Всередині теж буде розкішне каміння, - розхвалює будівництво чоловік. - Будинок Пінчука не до порівняння з маєтком Ахметова!"

Ахметов усе контролює

На будові працюють фахівці з різних країн світу. "Он щойно виїхав американець. Працювали тут турки, іспанці, хорвати, ну звісно ж, і наші", - каже будівельник.

"А на роботу сюди влаштуватися можна? Скажімо, прибиральницею? - цікавлюся я. - Ахметов, мабуть, добре платить своїм працівникам".

"Якщо у вас "прописка" не Донецького регіону, то шансів нема, - каже. - Навіть кухарки, які тут працюють, родом із Донбасу. Охорона також донецька, працювала на "Донбас-Арені".

"А сам Ринат Леонідович тут буває?" - питаю. "Так. Контролює увесь процес. Приїжджав декілька днів тому", - розповідає чоловік.

...Потрапити на об'єкт сторонньому - нереально. Вхід - лише за перепустками й попереднім погодженням.

"А територія Пінчука й Ахметова спільна?" - випитую.

"Знаєте, думаю, вся Україна - це їхня спільна територія", - зітхає він.

...З-за воріт виходять ще декілька людей. Сіли в автівки. Поїхали. Ще один рацівник у заляпаному фарбою одязі проходить повз нас і тихенько каже: "Вас помітили, щойно ви заїхали на територію, і вже сфотографували. Охорона зараз буде тут. Краще їдьте звідси".

Трохи віддаляюсь. З-за огорожі виходить жінка. Щойно звертаюсь до неї - під'їжджає авто. Чоловік, виглядаючи з вікна, кричить: "Мовчи, ні слова їм не кажи!". Жінка шепоче: "Не цікавтесь цією територією, вам же краще буде".


Рай для багатіїв

...Від маєтку Ахметова до центру села Плюти -- кілометрів чотири. Їду туди, адже кажуть, що Ринат Леонідович і тут прикупив ділянку. Маєтки в Плютах - розкішні. Ворота з каменю, металу. За ними височіють кількаповерхові вілли.

На пагорбі височіє церква. Місцеві кажуть: будову хтось із багатих спонсорував, мовляв, так гріхи відмолював. Біля підніжжя пагорба - старенький магазин.

"Наше село - як музей, - каже продавчиня. - Тут і політики живуть, і співаки відомі. Понабудовували собі замків. Має землю і Ахметов".

"Це вже давно не село, а царство можновладців. Богатирьова раніше жила, Тимошенко, Черновецький, Філарет, прокурори, податківці, - каже місцева мешканка. - Навіть нема корову де випасти чи собаку вигуляти. Доступ до річки у нас теж забрали.

Живу тут із дитинства... Та у 1991 році стали розхапувати землі багатії. І тепер у людей ділянки викуповують. Не продаш - хату спалять і все одно забудують територію для себе. Уже весь луг став ахметівським. У Плютах усі знають, що це його земля".

Вартість тутешніх маєтків - космічна. Сучасний будинок площею приблизно 200 метрів квадратних коштує 1,2 мільйона доларів. А земельна ділянка площею 76 сотих - 600 тисяч доларів, а це майже 8 тисяч доларів за одну сотку.

...Покидаю цю місцевість зі сумом. Шкода простих людей, які бояться, щоб їм можновладці за шмат землі хату не спалили. Шкода старих сосен, яких скоро не буде. Шкода, що нічого в Україні так і не змінюється...

Юлія ГОЛОДРИГА, газета Експрес

http://expres.ua/main/2017/10/30/269076-specmayetok-milyardera-ahmetova-dokumentamy-ozdorovlennya-ukrayinciv

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

30.10.2017, 11:54
dima739
Статус:
Наставник (2051 комментарий)
Подписчиков:
29
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца ПСЖ 1 : 2   15 мая 22:00
Чемпионат Испании Сельта Атлетик - : - 15 мая 23:00
Хетафе Атлетико - : - 15 мая 23:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть