Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Історія Мораєса. Або про його "відрядження".

2019-03-28 15:15 Наше недолуге суспільство кожен рік все більше "народжує" громадян, які не уявляють собі життя без інтриг ...

Наше недолуге суспільство кожен рік все більше "народжує" громадян, які не уявляють собі життя без інтриг та закулісних ігор, злорадства відносно як окремих осіб, так і до тих суспільних проявів, які їм не до вподоби.

Так само і в історії з натуралізацією Жуніора Мораєса. Одні кажуть "так", інші - категорично "ні".

Однак останні три дні весь укрнет ця тема об'єднала навіть самих лютих оппонентів. І навіть не в Мораєсі справа. Причина більш вагоміша: черговий "прокол" нашої ФФУ. Ну не можуть автентичні футбольні бюрократи не зганьбитись перед світовим суспільством! Хоч що їм не роби...

Однак суперечки на цьому сайті, на мою думку, мають більш емоційний характер, ніж юридично зважені висновки.

Я спробував розібратись, що й до чого самотужки. Попереджаю, що моя юридична освіта не дає права робити якісь чіткі висновки і все, що буде написано далі - лише моя суб'єктивна думка.

Отож для початку хочу торкнутись правомірності Мораєса вцілому отримувати українське громадянство.

На сайті Державної міграційної служби України перелічені норми, дотримання яких надає право отримати статус громадянина нашої держави, а саме:

Відповідно до статті 9 Закону України "Про громадянство України" умовами прийняття до громадянства України є (одночасне виконання)*:

1) визнання і дотримання Конституції України та законів України;

2) подання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов'язання припинити іноземне громадянство (для іноземців);

3) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років;

4) отримання дозволу на імміграцію;

5) володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування;

6) наявність законних джерел існування.

Якщо за всіма пунктами питань немає, то пункти 3 та 5 доволі сумнівні щодо їх дотримання Мораєсом.

Звернувшись до згаданної статті 1 Закону України "Про громадянство України", я знайшов тезу про те, що

"...Не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України."

Можна допустити, що чотиримісячна оренда в Китай була службовим відрядженням - тут все більш менш законно, однак я дуже сумніваюсь, що Жуніор хоч одне речення може сказати державною (українською мовою).

Хоча на цей випадок в Законі теж є "відмазка": ця умова не поширюється на осіб, які мають певні фізичні вади (сліпі, глухі, німі). Я можу, звісно допустити, що чиновники зробили з Мораєса інваліда, проте.....))))

Погортавши Закон далі зустрів таке:

"...Положення, передбачені пунктами 3-6 частини другої цієї статті, не поширюються на осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, у тому числі на іноземців і осіб без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у Збройних Силах України та нагороджені державною нагородою, і на осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України."

Більше нічого, що може створити іноземцю (у нашому випадку Мораєсу) певні "пільги" для отримання українського паспорту не зустрів.

Тобто, напевнейого особа таки становить державний інтерес для України.)))

Ну тай пес із ним! Отримав паспорт, тож - українець. Повторюсь: можливо є ньюанси, до яких я не докопався.

Тепер про головне. Не буду писати своїми словами, лише процитую користувача з ніком "Vovik5":

"...Давайте по фактам.

1. Мораес - гражданин Украины. Это никто не оспаривает, и не важно, как он его получил, по сроку проживания, по указу президента, итп. С этим никаких проблем нет, но это в принципе и не особо важно в данной ситуации.

2. Вот оригинал законов ФИФА последней редакции 2018 года с сайта ФИФА https://resources.fifa.com/image/upload/the-fifa-statutes-2018.pdf?cloudid=whhncbdzio03cuhmwfxa

Статьи 5-8 регламентируищие, кто имеет право играть за сборные, той или иной федерации, на стр. 70-72.

3. ФИФА уже лет 10, как, не применяет термин гражданин/гражданство (citizen/citizenship), а использует термин национальность (nationality). Национальность, имеется в виду привязанность, к определенной стране, рождением, родителями, проживанием определенного срока. Не путать с национальностью, этнической например, которая записывалась в паспортах СССР.

5. Вышеуказанная статья ФИФА 5 пункт 1 гласит, что игрок имеющий постоянную национальность страны, не связанную с проживанием определенного срока в этой стране, может выступать за сборные этой страны.

По этому определению Мораес имеет право играть за сборную Бразилии и точка. Идем дальше.

6. Статья 7 описывает, как быть если приобретаешь новую национальность. Можно играть, за сборные федерации новопринятой национальности если:

а) ты родился на территории этой федерации

б) родители родились там

в) бабушка или дедушка родились там

г) ты беспрерывно проживал на территории этой федерации как минимум 5 лет, после достижения 18 лет

Отсюда вывод. Мораес можеть играть за сборную Украины если соблюден пункт "г".

В этом весь вопрос, единственный в этой ситуации. Некоторые статьи упоминают, что нужно иметь 5 летний стаж в стране. Слово стаж, нигде не упоминается в правилах ФИФА. Только "беспрерывное проживание".

6. Статьи ФИФА нигде не дают определения термину "беспрерывное проживание". Но откуда, то он же должен браться. Ведь понятное дело, человек может выезжать в отпуск за границу, на игры, итп. Скорее всего по законодательству страны. В таком случае, он отсутсвовал меньше 183 дней и все в порядке. Может надо показать привязанность к стране на время отсутсвия. Например, жилье, налоги итп. Как то так."

Все чітко і зрозуміло. Можливо, у разі, якщо Португалія та Люксембург надішлють свої протести, ФІФА (УЄФА) аби уникнути колізії будуть оперувати поняттям "безперервне проживання", заначеним в нашому законодавстві.

Може бути інакше: щоб не створювати черговий прецидент, дадуть дві технічні поразки і все...

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

28.03.2019, 15:15
auto-cubinos-partizanos
Автор:
Статус:
Наставник (1528 комментариев)
Подписчиков:
1
Медали:

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть