Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

"Аякс": тотальний футбол, що здатен перемагати гроші. Шлях для "Динамо"? Выбор редакции

2019-05-01 10:00 Казка «Аякса» продовжується. Середньобюджетний за мірками Ліги чемпіонів клуб продовжує перемагати монстрів, вартість складу яких в ... "Аякс": тотальний футбол, що здатен перемагати гроші. Шлях для "Динамо"?

Казка «Аякса» продовжується. Середньобюджетний за мірками Ліги чемпіонів клуб продовжує перемагати монстрів, вартість складу яких в рази більші за «аяксидівський».

У вчорашньому матчі з «Тотенхемом» амстердамці не були такими яскравими, як в попередніх матчах з «Реалом» та «Ювентусом». Лише хвилин п’ятнадцять в першому таймі ми мали змогу насолоджуватися фірмовим футболом від «Аякса».

Отримавши перевагу після голу Ван де Бека, футболісти «Аякса» заграли більш раціонально та довели матч до перемоги. До речі третьої виїзної поспіль в цьогорічному плей-офф Ліги чемпіонів.

Тренеру амстердамського клубу Еріку тен Хагу вдається компенсувати різницю в індивідуальній майстерності його підопічних і суперників по Лізі чемпіонів завдяки «супертотальній» системі гри. «Задушливий» пресинг, постійні колективні маневри гравців, зміни позицій, надзвичайне бажання гравців «Аяксу» паралізують суперників, руйнують їх уявлення про ієрархічну будову сучасного футболу. Виявляється, що для перемог в Лізі чемпіонів не обов’язково мати в складі двадцять мультимільйонерів.

В останній раз до фіналу Ліги чемпіонів пробивалися клуби з подібними до аяксовських фінансовими можливостями п'ятнадцять років тому - «Порту» Моурінью та «Монако» Дешама. Після перемоги над «Тотенхемом» у «Аякса» прекрасні шанси вийти в фінал. Хоча впевнений, що Почеттіно та його підопічні зроблять все, щоб в фіналі опинився саме лондонський клуб.

Приємно констатувати, що в футболі залишаються речі цінніші за гроші. Філософія тотального футболу нідерландського клубу продовжує приносити перемоги. Більше п’ятдесяти років «Аякс» дотримуються доктрини тотального футболу. Змінюються тренери, приходять нові покоління гравців, відбуваються кардинальні зміни в світовому футболі, але «аяксиди» не зраджують схемі 4-3-3, універсалізму, атакувальному стилю гри та дару об’єднувати зусилля футболістів та тренерів в синергію на футбольному полі.

Колись «Динамо» Київ також було серед законодавців світової футбольної моди. Але головна відмінність «Аяксу» та «Динамо» в тому, що динамівська система була створена Лобановським і без свого автора не працює, а система «Аякса» виявилася здатна підтверджувати свою життєздатність з різними тренерами та керівниками клубу. «Аякс» представив світу три видатні команди: початку сімдесятих Міхельса-Ковача, середини 80-х Кройфа та середини дев’яностих Ван Галя. У сучасної команди тен Хага є шанс увійти в когорту легендарних.

Для "Динамо" проблема не в системі Лобановського, а в принципах людей, які продовжують справу Метра.

Складові системи «Аякса»:

філософія тотального футболу,

академія, що готує футболістів у дусі доктрини тотального футболу,

орієнтація на тренерів - творців, які здатні завдяки командній взаємодії (синергії) перемагати суперників, що мають в складі більш класних гравців.

Головні вади «Динамо»:

відсутність розуміння напрямку розвитку сучасного футболу,

орієнтація на тренерів, що проповідують футбол минулого (Сьомін, Блохін, Хацкевич),

допотопний менеджмент – відсутність розмежування сфер відповідальності, велика кількість непрофесіоналів у структурі клубу, відсутність показників ефективності діяльності менеджерів.

Чи здатне «Динамо» змінитися? Немає нічого неможливого. Перші кроки: повернення Сергія Реброва на посаду головного тренера клубу з карт-бланшем на три роки, з широкими повноваженнями в питаннях селекційної політики, принципів підготовки юних футболістів в академії.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

01.05.2019, 10:00
Dynamo-75
Автор:
(Dynamo-75)
Статус:
Наставник (1829 комментариев)
Подписчиков:
9
Медали:
Выбор редакции × 15
Топ-матчи
Лига Европы Рома Милан 2 : 1 Закончился
Чемпионат Италии Дженоа Лацио - : - 19 апреля 19:30
Чемпионат Германии Айнтрахт Аугсбург - : - 19 апреля 21:30
Чемпионат Италии Кальяри Ювентус - : - 19 апреля 21:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть