Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Післямова.

2019-08-27 18:04 Хотів би додати ще кілька слів до свого посту про матчі киівського Старту в 1942 році. ...

Хотів би додати ще кілька слів до свого посту про матчі киівського Старту в 1942 році.

---Більше ніж 15 років назад чудові киівські історики футболу Анатолій Коломієць, Владислав Ляхов, Анатолій Чуйко, Олександр Кабанець та ін. шляхом копіткоі роботи в киівських архівах встановили точну хронологію і правильні рахунки всіх матчів, проведених Стартом.

Це потрібно було зробити тому, що у свій час, коли архівні материали про подіі в окупованому Києві були суворо засекречені, багато відомостей про тогочасний киівський футбол грунтувалися на небагатьох спогадах участників тих матчів та "документальних" без відповідних документів художніх творах. А, як відомо, з часом багато чого забувається і в результаті і рахунки матчів були різними, і самі матчі дещо відрізнялися за командами, і деякі дати повипадали. Але, честно кажучи, у ті часи на це не дуже звертали уваги, так як головним був ідеологічно придуманий "матч смерті" і йому приділялася основна увага. Все інше владу не цікавило і знаходилося у тіні, а багато чого просто свідомо замовчувалося або перекручувалося. Я нагадаю ще раз встановленний киівськими істориками аутентичний перелік матчів Старту, іх результати та за якими назвами виступали тоді команди:
  1. 07.06.42 Хлебзавод-Рух ( укр. спорт. тов.) 2-0

    1. 06.42 Старт( хлібзавод )-Рух (укр. спорт. тов.) 7-1
  2. 21.06. 42 Старт( хлібзавод)- збірна угорського гарнізону 7-1

  3. 28.06. 42 Старт( хлібзавод)-збірна німецькрі артилерійськоі частини 8-2

  4. 05.07.42 Старт(хлібзавод)-Спорт(укр. спорт. тов.) 11-0

  5. 12.07.42 Старт( хлібзавод)- RSG 1( збірна залізничноі дороги) 6-0

  6. 19.07.42 Старт(хлібзавод)-M.S.C. Wal(угорська частина) 5-1

  7. 26.07.42 Старт(хлібзавод)-GK Szero(угорська збірна)-реванш 3-2

  8. 06.08.42 Старт(хлібзавод)-Flakelf( німецька частина) 5-1

  9. 09.08.42 Старт(хлібзавод)-Flakelf( німецька частина в посиленному складі) 5-3

11.16.08.42 Старт( хлібзавод)-Рух(укр. спорт. тов.) 8-0.

Перемог 11, 67-11.

У другому матчі Старта , що відбувся 14.06 під дощем, команда Рух грала практично другим складом бо по причині негоди на гру з"явилося тільки 4 гравці основи, а інші на чолі з граючим тренером Швецовим залишилися дома. Після цього Швецрву довелося давати пояснення у міську управу, де він писав: "Почти весь день 14.06 шел дождь, поэтому часть игроков, а также тот игрок, который должен был принести спорт. форму на матч не явились...а явились запасные игроки...Матч состоялся в импровизированной форме. Лично я в следствие домашних обстоятельств на матче в этот день не был. 17.06-42г." Слід зазначити, що потім, щоб перекреслити поразку своєі команди 1-7, він почав вимагати анулювати цю гру, але секція фізкультури і спорту управи стала далі писати, що цю гру зірвала команда Рух. Фактично гра відбулася повністю у присутності глядачів за проданими квитками і тому сучасні історики футболу вважають іі повністю лігитимною.

---На превеликий жаль, незважаючи на неоднаразові публікаціі правильних і повних результатів матчів Старту, які були встановлені киівськими істориками, і сьогодні вікіпедія та сайти продовжують розповідати про матч "смерті киян" і надають старі неправильні та перекручені фактичні дані про гру Старту. Можна було б не звертати на це уваги, якщо б у нас не продовжували брати з цих джерел східного сусіда інформацію і множити іі у різних СМІ. Тому і вважав за потрібним ще раз навести інформацію про ігри Старту, що відповідає дійсності.

---Слід визнати, що встановити склад Старту на цих іграх неможливо. Навіть участники тих матчів плуталися у своіх споминах і не могли чітко згадати більш ніж 8-9 призвищ. Тому історики в загальному порядку орієнтуються на перелік призвищ на афішах до матчів.

---На сьогодняшній день в киівських архівах знайдено 9 афіш на матчі Старту та 4 афіші на матчі інших киівських команд того часу. Деякі афіші знаходяться у приватних колекціях. Перша афіша була на матч 14.06. 42р., але в архіві вона не зберіглася. Маємо слабу надію, що вона може знаходитись у приватній колекціі у інших містах Украіни чи за кордоном. Кожна афіша мала тираж 100 екземплярів, причому, частина тиражу була у 3-4-х кольоровій гамі. Розмір афіші 95 на 85 см.

---22 вересня 1942 р. на Міському стадіоні відбулася остання офіційна гра того сезону, де змагалися друга команда товариства Рух, яка мала назву Спорт, і молода команда, в якій грало кілька досвідчених ветеранів, Алмаз, яка представляла граверно-ювелірну фабрику Дюндікова А.С. Нагадаю, що як я вже писав раніше, цю команду поставив на ноги і тренував Свиридовський. Тренер вимушений був ставити у склад Дюндікова-молодшого, але йому вдалося запросити до складу такого майстра, як Прежепольського та й Ногачевський вирізнявся майстерністю. Алмаз повністю переграв суперника 7-2. Для любителів історичноі статистики наводжу перелік гравців цих команд. Алмаз-Прежепольський,Данилов, Костюк, Михайлов, Пичугін, Молчанов, Ногачевський, Пигулевський, Майжук, Дюндіков, Артюшенко, Орлик, Тимошенко. Спорт(укр. спорт. тов.)-Баранов, Петров, Южда, Пенкін, Куц, Шведов, Сухаренко, Калач, Дубовик, Портнов, Орлов, Терлецький, Прусс. На жаль тренер Алмазу Свиридовський на той час вже знаходився у таборі смерті на Сирці.

---На цей останній матч теж були виготовлені, хоч дещо простіші, афіші. Не знаю, як для збирачів афіш, але для філателістів зроблена у них похибка мала б велику цінність. В цій афіші типографія киівськоі книжковоі фабрики на Бульварно-Кудрявський зробила помилку. Мабуть болільники команди Старт з динамівцями у складі, автоматично набрали не потрібну назву Спорт, а замість неі назву своєі любимоі команди СТАРТ. Було і таке.

С повагою.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

27.08.2019, 18:04
auto-storik
Автор:
Статус:
Наставник (1616 комментариев)
Подписчиков:
17
Медали:
Выбор редакции × 37
Топ-матчи
Чемпионат Франции Марсель Ницца 2 : 2 Закончился
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити - : - 25 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть