Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Мгновения истории: Герд Мюллер

2020-07-12 22:18 Взято отсюда: За версією порталу Goal першу сходинку в рейтингу претендентів на "Золотий м'яч-2020" зберігає форвард ...

Взято отсюда:

За версією порталу Goal першу сходинку в рейтингу претендентів на "Золотий м'яч-2020" зберігає форвард "Баварії" Роберт Левандовський. На 2-ге місце піднявся нападник "Ювентуса" Кріштіану Роналду. На 3-му рядку перебуває хавбек "Манчестер Сіті" Кевін де Брейне.

Згадуємо лауреатів минулих років.

У 1970 році "Золотий м'яч" виграв неймовірний бомбардир "Баварії" і збірної ФРН Герд Мюллер.

До переходу в "Баварію" в 1964-му Герд працював на ткацькій фабриці і у вихідні грав за молодіжну команду з рідного Ньордлінгена (140 км від Мюнхена). Повідомляє "Трибуна". У 20 років при зрості 176 сантиметрів він важив майже 90 кг (картопляний салат від мами - це святе), але серед любителів такі дані давали йому перевагу - в 180 іграх він забив 204 голи. Мюллер був фанатом "Нюрнберга", але пропозиції від улюбленого клубу так і не дочекався і погодився на "Баварію". Мюнхенці заплатили за нападника 4 тисячі дойчмарок (при середній ціні на досвідченого футболіста вищої ліги - 130-150 тисяч) і домовилися з його батьками про переїзд буквально за кілька хвилин до візиту в Нердлінген представників "Мюнхена-1860", головного футбольного клубу міста і учасника недавно утвореної Бундесліги.

Мюллер вибрав "Баварію", яка грала дивізіоном нижче, тому що вважав, що тут він швидше отримає шанс закріпитися в основі. Одноклубники сміялися над незграбними рухами новачка, а головний тренер Златко Чайковський взагалі не розумів, кого йому купили. "Ну і що мені робити з цим важкоатлетом?" - питав він керівників.

Мюллер перші три місяці не потрапляв навіть у розширену заявку і отримував тільки оклад - 200 марок на місяць (105 євро). Відповідно, йому не виплачували ні призові за зіграні матчі, ні бонуси за перемогу (гравці основи отримували 1200 марок) - доводилося підробляти вантажником. Грошей все одно не вистачало, і Герд вже думав повернутися на фабрику, але під тиском керівництва ( "Якщо ти не випустиш цього хлопця з товстими стегнами, я перестану дивитися футбол", - звертався до тренера президент клубу Вільгельм Нойдеккер) Чайковський все-таки дав йому шанс.

Герд забив у першій же грі за основу, а через два тижні зробив покер. Завдяки регулярним тренуванням і суворій дієті він скинув 10 кілограмів і став набагато мобільнішим. У сезоні-64/65 Мюллер забив у південній регіональній лізі 38 голів і допоміг клубу вийти в еліту.

"Перше, що мені впало в очі - скажений темп, в якому він працював на тренуваннях, - згадує Франц Беккенбауер. - Ніхто з нас ніколи не встигав за ним. Я подумав: "Як же добре, що цей хлопець грає в нашій команді".

https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/974/974102_3_w_590.jpg?v=0https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/974/974102_3_w_590.jpg?v=0

На відміну від більшості центрфорвардів того часу (високорослих і повільних), Мюллер залишав 2-3 метра вільного простору перед найближчим захисником, щоб отримати чистий м'яч і рвонути в штрафну. Багато воротарів недооцінювали силу удару Мюллера через його невеликий зріст, і Герд цим користувався.

Його задум ніхто не міг прорахувати, тому що важко прорахувати людину, яка сама не знає, як зіграє в наступному епізоді. "Нападник повинен довіритися інтуїції. Задумався - значить програв", - повторював Мюллер.

У дебютному сезоні в Бундеслізі (1965/66) він став кращим бомбардиром "Баварії". Протягом 13 наступних сезонів нічого не зміниться - він буде стабільно забивати найбільше в клубі і 7 разів виграє "золоту гармату" - приз головному снайперу чемпіонату.

"Його можна зупинити, тільки зв'язавши руки й ноги, і то немає гарантії, що в такому стані Мюллер не заб'є вам пару голів", - говорив захисник "Франкфурта" Герт Трінкляйн.

Беккенбауер, Майер, Шварценбек, Рот, Мюллер - майбутнім легендам "Баварії" було близько 20, коли вони в 1969-му зробили золотий дубль, ні разу не зійшовши з першого місця (унікальний випадок для тих років). Пізніше до команди приєдналися 17-річні Пауль Брайтнер і Улі Хенесс. Їх привів із собою Удо Латтек, видатний німецький тренер, який розвернув клуб в сторону атакувального футболу.

В системі Латтека Мюллер не відчував себе єдиним гравцем, від якого залежить, скільки голів заб'є команда і чи зможе вона перемогти. В атаці брала участь вся команда. Герд отримував підтримку не тільки з флангів (простріли/ навіси від Хенесса), але і з середньої зони, де діяв Беккенбауер.

Ніякої жорсткої субординації не було. Латтек був для футболістів більше приятелем, ніж тренером. Коли Мюллер і ще кілька гравців порушили режим і вирушили в нічний клуб, Латтек нагрянув туди пізно вночі і сказав футболістам: "Зараз я закрию очі і дорахую до 25 000. Коли я закінчу, тут нікого не повинно бути, інакше у вас будуть проблеми" .

У 1970 році L'Équipe вручив Мюллеру "Золоту бутсу" за 38 голів в Бундеслізі (цінність нагороди в тому, що в ті часи ніхто не роздавав чемпіонатів коефіцієнти складності, болгарський або румунський чемпіонати прирівнювалися до німецького), а France Football пізніше визнав його найкращим футболістом Європи, в тому числі за відмінно проведений КС в Мексиці, де німці завоювали бронзу, а Герд з 10 м'ячами став найкращим бомбардиром турніру.

"З чотирма захисниками в лінію у сучасних форвардів з'являється більше свободи, - говорив Герд. - У мій час центральні захисники розташовувалися вертикально - один з них (Vorstopper (нім.) - передній центральний захисник) грав персонально з нападником, інший - ліберо - його страхував. Тобто я постійно опинявся в оточенні відразу двох супротивників. Сьогодні персональна опіка застосовується рідко, тому нападники легко знаходять позицію для удару. Франц (Беккенбауер) якось сказав мені, що в 21 столітті я би забивав по 80 голів за сезон. Не виключено".

У сезоні-1970/71 "Баварія" віддала салатницю "Менхенгладбаху", за який грали Нетцер, Хайнкесс і Фогтс. Це був перший випадок в історії Бундесліги, коли команда, яка лідирує перед останнім туром, в результаті втратила чемпіонство.

Мюллер з досади відмовився від відпустки і все літо провів у тренажерному залі. Схильний до повноти нападник в той рік нарешті домігся ідеальних для себе 72 кілограмів. Мюллер не тільки схуд, але і ще трохи відпустив волосся і відростив вуса (хоча в клубі його за це лаяли).

https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/974/974102_2_w_590.jpg?v=0https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/974/974102_2_w_590.jpg?v=0

На тренуваннях він просив захисників якомога сильніше штовхати його під час прийому м'яча і не давати бити по воротах. Через низький центр тяжіння Герд завжди зберігав рівновагу і знаходив можливість для удару. Воротаря Зеппа Майера вражало в Мюллері інше: "Він радів кожному м'ячу, забитому в двосторонці. Я ніколи не бачив нападників, що ставляться до своєї роботи так серйозно".

Мюллер важко почав сезон (в 9 матчах лише 3 голи) і розігнався тільки після 10-го туру.

Герд змазав три пенальті в першому колі, після чого відмовився їх бити. Всі 40 голів він забив з гри.

"Один Мюллер варто двох Беккенбауерів", - сказав тренер "Айнтрахта" Еріх Ріббек після того, як Герд забив три голи його команді.

Прізвисько "Бомбардир нації" акцентує увагу на гольових подвиги Мюллера, але Герд розкрився і як асистент. Крім 40 голів у нього в тому сезоні - 17 передач. Всього за кар'єру у нападника більше 106 результативних пасів за клуб. Беккенбауер обожнював грати з ним в стінку. Герд охоче ділився м'ячем і підключав в атаку захисників з глибини.

"Баварія" забила 101 гол в чемпіонаті (Герд взяв участь в половині з них). Це досі пір рекорд ліги. Мюнхенці вдруге стали чемпіонами Німеччини і врятували невдалий сезон, оскільки за два місяці до цього команда Латтека програла "Кельну" гру-відповідь у Кубку Німеччини (5:1, хоча перший матч баварці завдяки дублю Мюллера виграли 3:0), а в півфіналі Кубка кубків "Баварія" здалася "Глазго Рейнджерс" - 3:1 за сумою двох матчів.

"Або у тебе є гольове чуття, або ні - не можна навчити нападника забивати голи. У моїй кар'єрі було багато епізодів, коли я не дивився на м'яч, яким володіли мої партнери, а зчитував рух суперника, припускаючи, яка зона звільниться, щоби туди рвонути. Іноді для того, щоби забити, мені взагалі не потрібно було напружуватися", - зізнавався Мюллер.

Мюллер дійсно був страшенно ледачим на полі. Вчені з вищої спортивної школи Кельна, кілька років тому докладно вивчали його гру, з'ясували, що нападник "Баварії" в середньому пробігав 3,5 км за матч. Для порівняння: деякі сучасні воротарі (!) Бундесліги за 90 хвилин пробігають по 5-6 км (наприклад, Тімо Хорн з "Кельна" - 5,6 км, Олександр Шволов з "Фрайбурга" - 5,5 км). Герд не любив виходити за межі кола радіусом 10 м, центром якої була 11-метрова точка. Зрозуміло, він не стояв на місці, а постійно рухався і навіть боровся за верхові м'ячі, ухиляючись від ударів і поштовхів опікунів.

Журналісти називали Герда майстром маленьких (кострубатих) голів. "Я би засмутився тільки в тому випадку, якби такі голи перестали зараховувати, а поки немає сенсу переживати", - відповідав їм Мюллер.

Все четырнадцать голов Герда Мюллера на чемпионатах мира

Пять лучших голов Герда Мюллера

Останні 5 років Мюллер бореться з хворобою в будинку для літніх людей. 3 листопада йому виповниться 75 років.

"Баварія" стала флагманом німецького футболу завдяки Мюллеру, - каже Беккенбауер. - Якби не він, ми б досі тулилися в дерев'яному будиночку на Зебенер-штрассе, який 50 років тому був нашою базою".

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

12.07.2020, 22:18
auto-zelenka
Статус:
Эксперт (11322 комментария)
Подписчиков:
45
Медали:
Выбор редакции × 61

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть