Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Мгновения истории: Франц Антон Беккенбауэр

2020-07-26 22:07 Полностью здесь: Дебют Бекенбауера в збірній преса назвала самогубством Згадуємо переможців попередніх років. В 1972 році ...

Полностью здесь:

Дебют Бекенбауера в збірній преса назвала самогубством

Згадуємо переможців попередніх років. В 1972 році "Золотий м'яч" уперше виграв німець Франц Бекенбауер. Про це пише "Спортарена"

У 1954 році маленький 8-річний хлопчик зустрічав в Мюнхені творців чуда в Берні. Для нього день розпочався не найкращим чином.

Батько Франца навідріз відмовився йти з ним на вокзал. Він працював поштовим службовцем та говорив, що робота набагато важливіша за якийсь там футбол. Він став одним з небагатьох чоловіків, які тоді не влилися в людське море, котре тоді нагадував мюнхенський вокзал. Мати Антонія обожнювала сина, а тому саме вона відвела його на зустріч героїв Берна. Природно, що маленький хлопчик нічого не бачив за спинами кремезних дядьків, а тому розплакався. Тоді один з незнайомців зглянувся та поставив його на дах сараю. Тепер Франц Бекенбауер міг зблизька побачити свого кумира Фріца Вальтера та переконатися, що Кубок Жуля Ріме насправді набагато менший, аніж він собі думав. Через 20 років він сам триматиме в руках Кубок світу як капітан збірної ФРН.

Франц народився 11 вересня 1945 року в Мюнхені. Незважаючи на наслідки війни, у Бекенбауера, за його власними словами, було щасливе дитинство. "Я народився у вересні 1945 року, коли країна стояла на колінах. Ті роки я завжди згадую з радістю, оскільки тоді не існувало жодної соціальної нерівності. Адже ні в кого нічого не було". Одним з найяскравіших моментів в дитинстві Франца стало вже згадане чудо в Берні. "Коли на чемпіонаті світу 1954 року грала наша збірна, то вулиці буквально вимирали. Усі німці бігли до своїх радіоприймачів щоб підтримати манншафт. Після фінального матчу з угорцями вся країна збожеволіла з радості", – згадував Бекенбауер.

Першим футбольним клубом Франца став Мюнхен-1906. Хлопець не мав жодних проблем з добиранням на тренування, оскільки стадіон команди знаходився через дорогу від будинку майбутнього Кайзера. "Я записався у Мюнхен-1906 у 8-річному віці. Вже тоді я бачив себе в футболі, оскільки явно виділявся серед своїх однолітків", – розповідав Франц. Через 5 років ця команда вже не могла дозволити собі розкоші витрачати гроші зі свого куцого бюджету на молодіжку. Тому Францові довелося змінити клуб. Спочатку він схилявся до Мюнхена-1860, проте тут Фортуна повернулася задом до Левів, а ось до Баварії посміхнулася, немов голлівудська зірка. В фіналі юнацького турніру Мюнхен-1906 грав зі своїм старшим братом: Мюнхеном-1860. У тому матчі за Францом тінню слідував захисник Герхард Кьоніг, грації якого міг позаздрити хіба що ведмідь. Природно, що він міг протиставити технічній грі Бекенбауера лише всілякі брудні прийоми. Після матчу на ногах Франца не залишилося живого місця. Бекенбауер ніколи не ліз за словом в кишеню, тому тоді він звернувся до своїх партнерів по команді: "Якщо ви хочете грати з такими, як Кьоніг, то можете йти в Мюнхен-1860. В мене ж немає жодного бажання бачити щодня його брудну пику, а тому я піду в Баварію". Товариші вирішили послухати Франца та пішли за ним.

Там Бекенбауер миттєво перестрибнув юнацьку команду та забронював за собою місце в основі. До того ж Кайзеру пощастило з тренером. "Златко Чайковські любив мене. Він був для мене як батько. Тренер просто давав нам грати, не заганяючи в джунглі тактичних схем", – згадував Франц. Молоді та честолюбні дублери з Баварії досить швидко почали наводити жах на всю Бундеслігу, а тому не має нічого дивного в тому, що Гельмут Шен викликав Франца в збірну. Не всім сподобалося те, що наставник манншафт вирішив зробити ставку на зеленого юнака. Акули пера добряче пошматували Шена за таке безвідповідальне рішення. Журналісти писали, що випускати необстріляного Франца на ключовий матч відбору на чемпіонат світу 1966 року проти Швеції схоже на самогубство. Однак насправді Шен дуже відповідально підійшов до цього свого рішення. Він запитав в капітана команди Зеелера, що той думає про Бекенбауера. Відповідь Уве розвіяла всі сумніви тренера: "В нас давно не було нікого кращого за нього". Збірна ФРН в битві зі шведами на стадіоні Росунда виборола путівку на англійський мундіаль, а гра Франца в цьому матчі затулила роти майже всім критикам.

Дебют Бекенбауера на світовій першості вийшов – краще не придумаєш. "Я пам'ятаю перший матч ФРН проти Швейцарії, той молодий хлопчина промчав флангом, зробив коротку передачу та отримав пас у відповідь, коли воротар вийшов з воріт, він елегантно послав круглого повз нього. Так Франц гучно заявив про себе", – згадував Боббі Чарльтон. Бекенбауер теж чудово запам'ятав цю гру: "Тоді мені все вдавалося, а швейцарці нічого не змогли нам протиставити. Я зробив дубль та вніс свою лепту в перемогу команди з рахунком 5:0". Збірна ФРН без надзусиль виграла свою групу та зустрілася в чвертьфіналі з уругвайцями. Латиноамериканці вже були явно не ті, що в 1950 чи навіть 1954 році, але німці й не думали виходити на цю гру безвідповідально. Уругвайці досить швидко опустили руки та стали черговою жертвою бундесмашини. Кайзер знову не пішов з поля без забитого гола, доклавши ногу до розгрому 4:0. У півфіналі на німців чекав надпринциповий поєдинок з СРСР.

https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/976/976166_1_w_590.jpg?v=0https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/976/976166_1_w_590.jpg?v=0
Золотий м'яч-1976. Фото – France Football

За 14 років виступів за "Баварію" Франц Бекенбауер зіграв 433 матчі, в яких забив 60 м'ячів. У футболці збірної ФРН на його рахунку 103 матчі й 14 м'ячів.

Знаменитий півфінал проти Італії на чемпіонаті світу 1970 року

Величайшие футболисты: Франц Антон Беккенбауэр

Текст статьи великоват для переноса в блог, но чрезвычайно интересен. Ссылка в начале заметки.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

26.07.2020, 22:07
26.07.2020, 22:07
349897 1 vinn
auto-zelenka
Статус:
Эксперт (11555 комментариев)
Подписчиков:
45
Медали:
Выбор редакции × 61
Топ-матчи
Лига чемпионов Бавария Арсенал 1 : 0 Закончился
Чемпионат Украины Заря Шахтер - : - 18 апреля 15:30
Лига конференций Фиорентина Виктория - : - 18 апреля 19:45
Лилль Астон Вилла - : - 18 апреля 19:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть