Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Про революційну доцільність під час війни, або брак елементарного професіоналізму

2022-04-18 22:04 Відучора, коли журналісти оприлюднили лист-відповідь футбольного клубу «Динамо» Київ на відповідний лист УАФ щодо виклику футболістів ...

Відучора, коли журналісти оприлюднили лист-відповідь футбольного клубу «Динамо» Київ на відповідний лист УАФ щодо виклику футболістів клубу на навчально-тренувальний збір національної збірної команди «А» напередодні офіційних матчів під егідою УЄФА (Ліга націй) та ФІФА (плей-офф відбіркового циклу УЄФА до Кубку світу ФІФА 2022), цей віртуальний аркуш паперу перетворився на головну футбольну новину після 23 лютого 2022 року.

Сам факт відвертого зливу звичайної, рутинної переписки клубу та офісу УАФ, у ЗМІ, у дуже зручні руки, говорить, як то кажуть, сам за себе.

Тим часом кожний самостійно може зробити висновки з цього кроку головного футбольного офісу країни, я ж запропоную подивитися на юридичні нюанси цієї історії, яка з "легкої" руки журналістів перетворилась на відвертий скандал з ознаками типової для нас усіх останнім часом зради одних та перемоги інших.

В умовах нервової напруги суспільства під час війни відверто непросто прибравши праведні емоції подивитись на справу виключно з точки зору існуючих футбольних правил, які ніхто не відміняв, хоча комусь цього дуже кортіло би.

Процедура виклику футболістів до національних збірних команд футбольних асоціацій членів ФІФА підпорядковується регламенту ФІФА зі статусу і трансферу футболістів та відповідним регламентам футбольних асоціацій. У випадку України мова йде про Регламент Української асоціації футболу зі статусу і трансферу футболістів, редакція 2021 року. https://tinyurl.com/2p8abk35

Цитата з цього документу: «Футболіст, член національної збірної команди, обов’язково відряджається клубом до збірної команди на матчі чи навчально-тренувальні збори: в усі міжнародні вікна, вказані у Міжнародному календарі матчів ФІФА; на фінальні змагання ФІФА Кубок світу™, Кубок Конфедерацій ФІФА та чемпіонат Європи УЄФА для національних збірних команд; дати проведення яких вказано в Міжнародному календарі матчів УАФ, затвердженому Виконавчим комітетом УАФ.»

На Інтернет ресурсі УАФ знаходиться Міжнародний календар матчів УАФ на 2022 рік, який затверджений рішенням Виконкому УАФ №19 від 10.12.2021. https://tinyurl.com/yckjhcu4

Відповідно до цього документу передбачений НТЗ для національної збірної команди «А» в наступні терміни: 31.05 — 14.06. Як наслідок, футболісти повинні прибути до збірної 31.05.2022, що насправді суперечить нормам регламенту і УАФ і ФІФА, адже 31 травня це вівторок! Необхідно було вказати понеділок 30 травня. Але це могла бути й проста помилка, замість нуля поставили одиницю й забули перевірити.

Ось тут виникає питання: чим керується УАФ під час виклику футболістів до збірної починаючи саме 29.04.2022? Чи були внесені відповідні зміни до Міжнародного календаря матчів УАФ на поточний рік у зв’язку із новими датами матчів збірної? До речі, лише 14 квітня УАФ отримала офіційне рішення УЄФА щодо дати проведення матчу плей-офф із Шотландією (1 червня) й одночасно УЄФА повідомив про новий календар матчів української збірної в рамках Ліги націй УЄФА. В червні Україна зіграє або чотири, або п’ять матчів.

Разом із цим, регламент УАФ передбачає укладення угоди про збільшення періоду відрядження футболіста до збірної команди або навіть різні угоди, що стосуються статті про тривалість відрядження футболіста.

Скоріше за все ніяких угод між клубом та УАФ не існує адже лист УАФ до ФК «Динамо» датований 15 квітня поточного року. Рішення про нові дати проведення НТЗ приймалось блискавично швидко, вже на наступний день після повідомлення УЄФА все було узгоджено, але не з клубами. Мінімум не з «Динамо». Може з іншими таки розмовляли?

Є таке юридичне прислів'я або приказка: «суть — ніщо, процедура — все». Міжнародний календар матчів УАФ затверджується виконавчим комітетом УАФ. Судячи з існуючих в офіційному доступі документів УАФ, календар не отримав змін, виконком не відбувався. Як наслідок клуб має усі підстави посилатись на МКМ УАФ, який затверджений в грудні минулого року, одночасно керуючись регламентними нормами УАФ та ФІФА.

В результаті футбольна громадськість країни в чергове стає свідком елементарного браку професіоналізму, який з лихвою замінюється революційною, то б то, воєнною доцільністю і в очах патріотично налаштованого суспільства це виглядає цілком логічно, адже це відповідає інтересам головної команди країни напередодні вирішального матчу. Все інше, на думку УАФ й футбольного суспільства вже не має ніякого значення. Тому що ціль виправдовує засоби, які для її досягнення, в цьому конкретному випадку, оголошені від імені головного тренера збірної команди країни.

Остаточну крапку в цьому питанні міг би поставити головний футбольний орган світу — ФІФА. Але чомусь УАФ не поспішила звернутися з проханням до Цюріху допомогти отримати викликаних футболістів «Динамо» в зазначені терміни. Третейській суддя у вигляді ФІФА їх не влаштовує. Його легко замінює глас народу. Адже Vox pópuli vox Déi. Тим часом Dura lex, sed lex відміняється у зв’язку з вищезазначеними обставинами…

Сподіваюсь клуб і футбольна асоціація досягнуть такої бажаної для усіх угоди й історія, яку ми зараз розглядаємо ляже на полку черговим свідком непрофесійності одних, принциповості інших та праведного, але емоційного гніву третіх. Чи виграє від цього національна збірна команда, клуб та український футбол в цілому стане зрозумілим лише згодом.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

18.04.2022, 22:04
18.04.2022, 22:04
388038 3 misha77, Internat, bam73
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (20 комментариев)
Подписчиков:
2
Медали:
Выбор редакции × 7
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 3 : 0 Закончился
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть