Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Трнава. Стадіон імені Антона Малатинського.

2023-06-19 12:26 Трнава. Стадіон імені Антона Малатинського.

Трна́ва (словац. Trnava, нім. Tyrnau, угор. Nagyszombat) — місто, громада, адміністративний центр округу Трнава і Трнавського краю, західна Словаччина.

Розташоване на річці Трнавка біля південних схилів Малих Карпат.

Трнава — резиденція архієпископа і тому часто її називають словацьким Римом. Населення становить близько 65 тис. осіб.

«Сіті Арена — Штадіон Антона Малатинського» (словац. City Arena – Štadión Antona Malatinského) — футбольний стадіон у місті Трнава, Словаччина, домашня арена місцевого ФК «Спартак» та збірної Словаччини з футболу.

Стадіон побудований та відкритий 1921 року. У 1998 році присвоєно ім'я словацького футболіста і тренера Антона Малатинського.

Протягом 2013—2015 років здійснено комплексну капітальну реконструкцію арени, яка передбачала, окрім капітальної реконструкції стадіону, будівництво прилеглих до нього торгових центрів під назвою «Сіті Арена».

Загальний кошторис проекту склав € 79 млн, з яких € 28 млн — вартість реконструкції стадіону. У ході перебудови три з чотирьох старих трибун були цілком знесені.

https://www.youtube.com/watch?v=K1Xi5pzAIN4

На їх місці споруджено нові трибуни. Оновлено систему освітлення.

Під час реконструкції стадіон продовжував приймати домашні матчі «Спартака». Після завершення попередніх робіт було знесено четверту трибуну, яка була цілком перебудована.

Арена є найпотужнішим стадіоном Словаччини та відповідає вимогам ФІФА і УЄФА.

Антон Малатинський (15 січня 1920 — 1 грудня 1992) — словацький футболіст і тренер. Грав на позиції півзахисника, і відомий як тренер-стратег.

Усього зіграв у 219 матчах ліги і забив 79 голів, більшість з яких — для «Спартака Трнава». На честь Антона Малатинського названо стадіон на батьківщині. Малатинський представляв Чехословаччину в 10 міжнародних матчах і був включений до складу чемпіонату світу 1954 року, але був у запасі.

Він став лише другим гравцем «Спартака» в історії, який був відібраний для збірної Словаччини після Франтісека Болсека в 1939 році, а також другий обраний для Чехословаччини після Юзефа Марко місяцем раніше в 1948 році.

Малатинський відоміший як тренер, ніж гравець. Будучи ще гравцем високого рівня, він почав тренувати молодіжну команду. У 1948 році привів молодіжну команду «Спартака» до національного чемпіонату.

Травми коліна в 1956 році закінчили його кар'єру, після чого він присвятив себе виключно тренерству. Малатинський тричі керував «Спартаком Трнавою», загалом 14 років за два десятиліття. Пізніше він також тренував свого суперника, «Слован Братиславу», та декілька клубів в Австрії та Нідерландах.

Місто назване на честь струмка Тернава. Таку назву струмок дістав через зарості тернових кущів (словац. tŕň – терен), що властиві тамтешнім річкам. Схожі назви є у багатьох міст інших країн: Трново (Словаччина), Тарнів (Польща), Тарнів (Німеччина), Тирново (Болгарія), Трнавач (Сербія), Турнавос (Греція) тощо.

Перший раз невелике поселення Трнава згадується 1211 року в листі Естергомського архієпископа.

Трнава першою на території Словаччини отримала права міста, які в 1238 році дарував угорський король Бела IV. В XIII столітті у Трнаві була побудована досить сучасна і велика фортеця.

Про важливість Трнави говорить факт, що саме там угорські королі зустрічались з королями інших країн. Важливість Трнави ще більше зміцнилось в XVI столітті, коли Естергомське Архієпископство, рятуючись від турків, переїхало сюди. Так Братислава стала адміністративною столицею Угорщини, а Трнава — релігійною.

В 1635 році кардинал Петер Пазмань заснував Трнавський Університет (перший в Угорщині), який в 1777 році за наказом імператриці Марії Терези переїхав до Будина і став Будапештським університетом.

В 1992 році в місті створили новий Трнавський університет.

В 1787 словацький пробудник Антон Бернолак кодифікував перший варіант літературної словацької мови, основаній на трнавсько-подгорському діалекті, на якому розмовляли в Трнаві.

Після створення Чехословачинни в 1918 Трнава стала одним з промислових центрів Словаччини і залишається ним і тепер.

https://www.youtube.com/watch?v=uy0NnW0LQ_o

https://alchetron.com/Anton-Malatinsk%C3%BD

https://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Malatinsk%C3%BD_Stadium

https://en.wikipedia.org/wiki/Trnava

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anton_Malatinsk%C3%BD

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

19.06.2023, 12:26
Internat
Автор:
(Internat)
Статус:
Наставник (3798 комментариев)
Подписчиков:
7
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Англии Челси Тоттенхэм - : - 2 мая 21:30
Лига Европы Марсель Аталанта - : - 2 мая 22:00
Рома Байер - : - 2 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть