Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Кирило Алексєєнко покидає росію і стає новим австрійським номером один.

2023-07-20 11:34 Кирило Алексєєнко покидає росію і стає новим австрійським номером один.

Photo: Maria Emelianova/Chess.com

https://www.chess.com/news/view/kirill-alekseenko-leaves-russia-joins-austria

Кирило Алексєєнко покидає росію, стає новим австрійським номером один.

By Tarjei Svensen (TarjeiJS)

Оновлено: 19 лип. 2023р., 23:40. Новини. Chess.com

Російські шахи продовжують втрачати топових гравців. Екс-претендент Кирило Алексєєнко завершив трансфер до Австрії та став найрейтинговішим гравцем країни.

26-річний шахіст із Санкт-Петербурга, який увійшов до 30 найкращих гравців світу у 2021 році, наразі займає 63-тє місце у світі (classical rating = 2674 ). Це робить Алексєєнка одним із найсильніших росіян, які змінили федерацію після вторгнення в Україну.

«Я дуже радий і сподіваюся розвивати шахи в Австрії, ділитися своїм досвідом і вигравати трофеї на міжнародній арені», — сказав Алексєєнко в короткому коментарі Chess.com.

У лютому Міжнародна федерація шахів (FIDE) скасувала трансферні комісії для російських гравців, які бажають представляти європейську шахову федерацію без будь-яких обмежень. За словами президента Австрійської федерації шахів Міхаеля Штеттінгера, процедура передачі була «надзвичайно легкою» та підтверджена протягом 24 годин.

Kirill Alekseenko is now representing Austria, as confirmed by FIDE. Photo: fide.com

«Мати Кирила — це чудово. Він колишній претендент — і, сподіваюся, майбутній також. Кирил справжній гравець світового класу. З огляду на його вік, можливо, він навіть досі - не на піку свого розвитку. Тим не менш, він одразу став номером один в Австрії, приєднавшись до нашої федерації», — сказав Штеттінгер Chess.com.

Алексєєнко вперше виступив у складі збірної Росії, яка виграла золото на командному чемпіонаті Європи в 2019 році. Після цього його рейтинг досяг особистого рекорду — 2715. Кульмінацією кар’єри стало те, що він отримав вайлдкард на турнір претендентів 2020/2021 у Єкатеринбурзі. Алексєєнко фінішував на сьомому місці з результатом 5,5/13 після перемог над гроссмейстерами Олександром Грищуком і Анішем Гірі.

Алексєєнко вже 1,5 роки має квартиру в Австрії і добре володіє німецькою. Штеттінгер каже, що вони проводили багато часу разом, оскільки він грав за ASV Linz, чемпіона Австрії.

«Справа не тільки в тому, щоб отримати сильного гросмейстера. Кирило дійсно чудовий хлопець, молодий із відмінними цінностями, працьовитий і з високим потенціалом. Особисто я не вважаю, що федерації змінюються лише тому, що це здається зручним або прибутковим, але Кирило чітко дав мені зрозуміти, що його майбутнє буде в Західній Європі, бажано в Австрії. Ось чому він мав мою повну підтримку», — додав Штетінгер.

Kirill Alekseenko during the 2019 Chess.com FIDE Grand Swiss tournament on the Isle of Man, where the former Russian finished 3rd. Photo: Maria Emelianova/Chess.com

Алексєєнко був серед 44 російських шахістів, які підписали лист протесту проти вторгнення в Україну. Відповідаючи на запитання, наскільки це було важливо для трансферу, Штеттінгер відповів:

«Звичайно, ми це дуже цінуємо, але навіть без підпису під листом 44-х було б зрозуміло з численних розмов із Кирилом, що він не підтримує нікого, ніколи й ніде», — каже Штеттінгер.

Російські шахи зазнали багатоьох ударів після вторгнення в Україну, десятки ключових гравців покинули країну. Минулого місяця Chess.com висвітлював переїзд колишнього чемпіона Європи гроссмейстера Олександра Мотильова до Румунії. У березні до збірної Швейцарії перейшла гросмайстер Олександра Костенюк, одна з найсильніших гравців в історії.

Алексєєнко є четвертим росіянином у списку 100 найкращих, хто змінив федерацію після вторгнення. Інші – Олексій Сарана та Олександр Предке, обидва представляють Сербію, тоді як GM Григорій Опарін переїхав до США після років навчання в цій країні. Інші найкращі гросмейстери, такі як Дмитро Андрейкін, Володимир Федосєєв і Микита Вітюгов, також покинули країну, але наразі вони зареєстровані під нейтральним прапором ФІДЕ.

(Алексєєнко не єдиний топ-гравець, який перейшов до Австрії. Федерація шахів також оголосила, що 20-річний International Master Валентин Бадецький став їхнім новим сьомим номером після переходу з України.)

https://www.chess.com/news/view/kirill-alekseenko-leaves-russia-joins-austria

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

20.07.2023, 11:34
20.07.2023, 11:34
491572 3 kna, sureman, auto-denis90
Internat
Автор:
(Internat)
Статус:
Наставник (3798 комментариев)
Подписчиков:
7
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Италии Фиорентина Наполи 2 : 2 Закончился
Чемпионат Украины Динамо Кривбасс - : - 18 мая 15:30
Чемпионат Германии Унион Фрайбург - : - 18 мая 16:30
Байер Аугсбург - : - 18 мая 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть