Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Як грає Олег Очеретько? Розбір гравця (Фото + вiдео) Выбор редакции

2024-02-14 14:24 Як грає Олег Очеретько? Розбір гравця (Фото + вiдео)

Уроженець Макіївки залишив "Шахтар" та вирушив здобувати ігровий час у команді Юрія Максимова, де і проведе наступні півроку, що стало для мене слушним приводом, аби подивитись у саму суть гравця на ім'я Олег Очеретько і розкрити його портрет з точки зору тактичного контексту Дніпра-1.

Позицiя

Розпочнемо з його розташування на полі та робочої ноги. Очеретько – шульга, відповідно, таких гравців частіше використовують правіше, аби вони мали перевагу при різанні кута – діагональних зміщеннях з правого напівфлангу до центрального коридору під робочу ногу. Та зручності виконання діагоналей за обвідною (внутрішньою) дугою. Але далеко не завжди Олегові доводилось діяти у комфортних для себе умовах – з різних причин отримував досвід гри на багатьох позиціях – лівий центральний півзахисник, правий центральний півзахисник, лівий та правий вінгер (умовно, скоріше хавбек), але основною для нього вважається позиція атакувального півзахисника a.k.a "під нападником" або інсайда у випадку зі схемами, які передбачають двох АПЗ. 4-1-4-1, наприклад. Знову ж – лише за схемою, на ділі Очеретько майже завжди діяв глибше.

Одразу пропоную поглянути на ростер Дніпра-1 і спробувати зважити, де потенційно може знадобитися допомога Очеретька. Команда Юрія Максимова грає за схемою 4-1-4-1, де у другій четвірці двоє крайніх є вінгерами, а двоє посередині – інсайдами або атакувальними хавами. Доволі умовно, знову ж, бо функції інсайдів повною мірою вони не виконують. Лівіше грає правоногий Рубчинський, правіше – лівоногий Піхальонок. Тобто найбільш номінально оптимальна позиція Очеретька зараз зайнята беззаперечним лідером та одним з найкреативніших гравців чемпіонату – Олександром Піхальонком. Гадаю, цей варіант можна одразу виключати, якщо не станеться якихось негараздів, чого, сподіваюсь, не буде. Так само і з Гуцуляком – правого вінгера за його наявності Максимов не потребує. Тому доцільніше звернути увагу на інші варіанти.

Дніпро-1 не гратиме у два опорника через прихід Очеретька Залишається два варіанти, які можуть надати ігровий час Олегу – це лівий центральний півзахисник/інсайд (позиція Рубчинського) та лівий вінгер. Послухав думку Співаковського щодо використання Очеретька другим опорним на стадії білд-апу. Продублюю свою відповідь на цю тезу, яку вже писав у своєму телеграм-каналі, бо не всі дивляться матчі "Дніпра-1" і можуть серйозно поставитись до цього прогнозу. По-перше, Дніпро-1 не награвав схему 4-2-3-1 на зборах. В усіх матчах основа грала виключно за 4-1-4-1 із Бабенком у якості розігруючого опорного. По-друге, навіщо Дніпру-1 двоє опорників на стадії білд-апу, проти кого їх задіювати? Які команди в УПЛ настільки високо і інтенсивно просингують або здатні пресингувати, за виключенням Шахтаря і Динамо, що проти них потрібно задіяти одразу п'ять гравців при розіграшах від воріт?

Ясно, що в цьому немає ніякої необхідності: Сваток і Сарапій здатні самостійно різати пресинг-лінії більшості команд УПЛ, знаходячи поміж ними Бабенко, а де не можуть впоратися вони – приходить на допомогу сам Бабенко. Який володіє не гіршою, а можливо і кращою передачею, ніж Очеретько. Тому найвірогіднішим варіантом застосування Очеретька у центрі поля є позиція ЛЦП у лінії з Піхальонком.

Очеретько – не Піхальонок

Ще одна популярна теза, яка прозвучала у ТаТоТаке, стосується потенційних опускань Очеретька до опорної зони задля звільнення Піхальонка від зайвої роботи при розіграшах, бо приблизно таку саму якість передач вперед може гарантувати і сам Очеретько. Але це не так – з технічного боку, їх довгі діагоналі виконуються схожим чином, але навіть візуально помітно, що відмінності є: Піхальонок, як правило, штовхає м'яч, ледь торкаючись його нижньої частини, в той момент, як Очеретько ніби доводить ногу на умовний сантиметр глибше, і супроводжує м'яч ще якийсь час. Від того у Піхальонка нього вона більш "різана" та сильна, а у Очеретька більш висока, відповідно, м'яч довше перебуває у повітрі, і коли опускається на землю, ігрова кон'юнктура має більше часу, аби змінитися. Окрім того, Піхальонок, за моїми спостереженнями, краще згруповує гомілкостоп, чим і надає своїм передачам кращу керованість. Це деталі, звісно, але сенс приблизно такий – Піхальонок у цьому компоненті має перевагу, яку застосовує більш регулярно, аніж Очеретько. Ну i ще його передачi банально бiльш точнi та мають кращу загострюючу здатнiсть, нiж у бiльш молодого партнера.

Ось нарізка всіх дій Піхальонка з окремо взятого матчу проти Олександрії, можете порівняти його паси з пасами Очеретька, нарізка його дій також буде приведено нижче.

Нарiзка з Пiхальонком

Нарiзка з Очеретьком

Також не вважаю, що Очеретько – це підходящий гравець для виходу команди з-під пресингу – на своєму каналі вже публікував розбір його дій (раджу його подивитися) у матчі проти Іспанії. Подальші спостереження підтвердили мою тезу з того відео – Очеретько не надто успішно діє під тиском, знаходячись недалеко від власних воріт, а також недостатньо швидко розгортає корпус у бік воріт суперника після прийому. Тому як додатковий гравець із пасом він корисний, але не як месія, який повинен забезпечити команді найбільш якісний шлях при переході від власних воріт на чужу половину поля.

Ось приклад того, як Очеретько втрачає перспективнi варiанти для просування. Такi можливостi Олег, як правило, помiчає, конкретно тут точно бачив, але часто не використовує, повертаючи м'яч назад захисниковi.

Ось подiбна ситуацiя часiв його виступiв за "Марiуполь".

Результат такий самий - м'яч буде повернуто назад

Контроль та ведення м'яча. Очеретько з м'ячем "на ти", має хороший перший доторк, та опинившись у важкому становищі, має достатньо креативного мислення, аби вийти з нього за рахунок нестандартних дій та тримаючи м'яч на безпечнiй вiд суперника вiдстанi. Пiдкреслю, що у його випадку - бiльше через рухи назал або горизонтальнi варiанти. Та тим не менш, зберiгає важкi м'ячi вiн доволi якiсно.

Ось тут, наприклад, Олег позбувся суперника за допомогою "еластіко".

Та i так теж може

Подiбну винахiдливость Очеретько втiлює, швидко приймаючи рiшення та за допомогою своєчасних змiн рухiв. Але от гру корпусом наврядчи можна назвати його чесонотою. Цей компонент важливий не тiльки, щоб поштовхатися, коли до цього спонукає ситуацiя, а ще й коли потрiбно якiсно перекрити супернику шлях до м'яча, коли вже маєш позицiйну перевагу. Особливо це помiтно, коли Олеговi потрiбно схрещувати траєкторiю руху пiд час зрiзання кута, тобто коли вiн, дiючи на фланзi, мусить забезпечити собi вихiд пiд ударну лiву ногу (якщо дiє злiва). I тодi вiн нерiдко стикається з проблемами. Для мене вiн - не гравець флангу. Звiсно, що за вiдсутностi Лєднєва та Третьякова, його допомога може знадобитися саме там, але вiд того ця позицiя не стане для нього комфортною, та i для команди його знаходження там - наврядчи є плюсом.

Знизу ви бачите епiзод, подiбний тим, про якi йшла мова - Очеретько отримує перевагу над суперником позаду, у таких випадках головне, чому вчать тренеру - унеможливлювати зближення з опонентом за рахунок схрещення лiнiї руху.

Простору злiва вiд Очеретька достатньо, аби змiститися туди, що дозволило б продовжувати тримати суперника на комфортнiй вiдстанi. Є ще варiант iз не те, що б зiрочкою, але доступний не кожному гравцю. Проте якщо тебе називають ледь не клоном Пiхальонка - ти маєш пробувати вiддати партнеровi, який вiдкривається за спину супернику, який, у свою чергу, цього партнера не бачить.

Але Очеретько не виконає анi те, анi iнше, що у пiдсумку призведе до втрати.

Враховуйте також, що Очеретько недостатньо швидкий, та i фiзично не надто потужний. Тому у єдиноборствах у нього часто траплятимуться подiбнi ситуацiї. До речi, в тому же iнтерв'ю вiн повiдомляв, що працює зараз над цим компонентом у спортзалi, аби додати у фiзичнiй силi.

Що ти несеш? Очеретько - талант Десь на цьому моменті може виникнути два запитання: 1. І нащо тоді він потрібен? 2. Щось ти пишеш якусь нісенітницю, всі ж експерти кажуть, що він топ-талант, а "Шахтар" продовжив з ним контракт. Як так?

Звісно, попередньо написане зовсім не означає, що Очеретько погано пасує (вiн має нормальний пас, можливо навiть хороший, вiдносно УПЛ так точно) або постійно мандражує, коли ситуація доходить до загострення, проте це не ті його якості, які б Я вважав основними його чеснотами. І коли його порівнюють із Піхальонком, то це скоріш якесь візуальне враження, яке базується лише на вибірці 1-2 матчів чи на нарізці його найуспішніших дій.

Що тоді Я вважаю тими його скілами, завдяки яким цей гравець може досягнути успіхів у майбутньому i має принести користь Днiпру-1 вже цього сезону?

На мій погляд, Очеретько є гравцем, технічні здібності якого являються лише доповненням до його ігрового інтелекту. І основні переваги Олега над іншими – саме у цьому.

Важливий ментальний скіл Очеретька – він "відмінник". Принаймні, складається таке враження, дивлячись на те, як відповідально він ставиться до компоненту гри без м'яча. При тому, що у своєму інтерв'ю каналу донецького клубу, він казав, що йому подобається ця частина гри набагато менше, ніж та, коли м'яч у тебе в ногах. Що входить для мене у поняття "відповідально ставиться до компоненту гри без м'яча". Олег добре обирає позицію, орієнтуючись на позиції партнерів, суперників та зону. І спираючись на ці фактори, тримає оптимальну дистанцію між орієнтирами, та за необхідності – корегує. Завдяки чому він передбачає можливості для входження (пасом або фізично) у зону його відповідальності, а якщо це входження трапляється, – він до нього готовий, адже на самому початку підготував для цього умови. У цьому йому допомагає велика кількість обертів головою – такий спосіб отримання інформації дозволяє йому враховувати більшу кількість факторів, аніж коли гравець реагує на події, покладаючись на обмежені дані.

Інший скіл Очеретька, який дозволяє постійно бути зануреним у гру – регулярна комунікація з партнерами по команді. Це теж, до речі, спосіб отримання та передачі інформації на полі. У наступному епізоді можна побачити, як буквально за 13 секунд Очеретько тричі обмінювався інформацією з партнерами по "Дніпру-1". У своєму дебютному, хоч і товариському, матчі.

Ймовiрно, сигналiзує про те, що Пiхальонок залишився один одночасно пресингувати кiпера суперника та ЛЦЗ "Дечича". У таких ситуацiях, зазвичай, СК має накривати пiдтискати обох, а гравець правого флангу СК затримався.

Пiдказує Пiхальонку, що треба перекрити опцiю для перепасу, якою тут являється 6-й номер "Дечича"

Повiдомляє Гуцуляка про готовнiсть до отримання передачi

Повірте, якщо візьмете умовних 15-20 гравців його амплуа з першої половини таблиці та поспостерігаєте за ними впродовж одного матчу, то лише одиниці з них (можливо, один, два, максимум до трьох) застосовують цей ігровий елемент настільки ж регулярно як Очеретько.

Вище Я вже писав про те, як Очеретько непогано готується до отримання передач і бачить лінії для них. Так, виконати розрізну часом йому не дозволяє консерватизм, але позиції для таких передач він обирає достатньо хороші. В залежності від рівня тиску, із яким у нього є проблеми, він все одно буде час від часу генерувати хороші проникні. Гадаю, у складі проактивного на м'ячі Дніпра-1, він виконуватиме їх приблизно 3-5 за гру. Вiн бачить та шукає такi лiнiї, якi дозволять зробити йому наступний крок.

Виграє доторк та допомагає Баденку прийняти м'яч обличчям до ворiт суперника отримати 20+ метрiв простору попереду.

Мій висновок. До Дніпра-1 прибув гравець, голодний до ігрового часу і який дуже серйозно налаштований цей час отримати. Настільки, що погодився погіршити свої фінансові умови та відправився до нестабільного СК. Що, звісно ж, вже із самого старту викликає повагу та додає йому балів. Але проблема в тому, що на другій для нього за комфортністю позиції (на першій вже грає Піхальонок) грає такий самий голодний та по-футбольному несамовитий гравець. І чи вдасться їх обох тримати на полі, чи їм потрібно буде конкурувати між собою – питання цікаве. Рубчинський краще веде м'яч та є опцією для його просування через центр на дриблінгу, непоступливий у єдиноборствах, добре працює корпусом та має повноцiнний контракт iз Днiпром, а протистоятиме йому Очеретько, який має кращий пас та рівень футбольного інтелекту, хороше прийняття рішень, надійність та удар. Завжди хтось із них може спробувати свої сили на фланзі, але, на мій погляд, вони обидва там будуть зайвими, як тільки відновиться хтось із травмованих – Лєднєв та Третьяков. Зараз, пiсля тiєї кiлькостi матерiалу, що Я передивився, мiй вибiр на сторонi Очеретька у якостi лiвого центрального пiвзахисника.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

14.02.2024, 14:24
Автор:
Статус:
Начинающий писатель (60 комментариев)
Подписчиков:
1
Медали:
Выбор редакции × 12
Топ-матчи
Чемпионат Испании Райо Вальекано Альмерия 0 : 1 Закончился
Чемпионат Украины Днепр-1 Кривбасс - : - 6 мая 13:00
Верес Минай - : - 6 мая 18:00
Чемпионат Италии Салернитана Аталанта - : - 6 мая 19:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть