Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Успіх українського мінімалізму? Або статистика не грає в футбол

2024-03-15 12:20 Напередодні старту української команди в елітному раунді чемпіонату Європи УЄФА U-17 2023/24 в групі 4 я ...

Напередодні старту української команди в елітному раунді чемпіонату Європи УЄФА U-17 2023/24 в групі 4 я наводив статистичні данні щодо об’єму міжнародної ігрової практики наших суперників. Нагадаю, Швейцарія провела 23, а Словаччина — 22 матчі. Інформація про Грецію була не повною. Лише три матчі. Україна також зіграла три гри.

При цьому і Швейцарія і Словаччина почали формувати команду 2007 року народження з рівня U-15. За підсумками міні-турніру УЄФА Україна стала переможцем з трьома перемогами и жодним пропущеним м’ячом. Словаччина з двома перемогами посіла друге місце. Швейцарія стала лише третьою з однією перемогою.

Таким чином, доведено, що статистика дійсно в футбол не грає. Грають футболісти, тренери та їх відповідні вміння, навички та рішення. На мою думку, коли українська команда не отримала адекватного часу для послідовної системної підготовки, досягнуто видатного результату. В умовах, коли УАФ не проводив відповідної кількості міжнародних товариських матчів, не відбулась послідовна та системна селекції та відбір кандидатів у порівнянні із опонентами, слід щиро подякувати клубам, які підготували футболістів. Перелічити та подякувати усіх поіменно: «Рух» Львів, «Дніпро-1» Дніпро, Real Madrid, «Металіст» Харків, «Динамо» Київ, 1.FC Slovacko, «Шахтар» Донецьк, FC Bayern Munich, Atalanta BC, Dynamo Dresden та Bayer 04 Leverkusen. Футболістів готують клуби!

Одночасно, ймовірно, за збірну зіграв досвід тренера. Адже Юрій Мороз працював з національними юнацькими збірними як асистент так і головний тренер ще в період з 2005 по 2013 роки. Таким чином, все що могло зіграти на користь команди України — зіграло. Мої щирі вітання і найкращі побажання на майбутнє. Далі нас чикатиме захопливий фінальний раунд.

Але чи добре не грати міжнародні товариські матчі? Питання риторичне. Мабуть будь який експерт відповість, що значно краще грати та нормально послідовно відбирати кандидатів. Адже під час обмеженої селекційної роботи неможливо продивитися усіх потенційних футболістів збірної. Хтось може загубитися. Це, думаю, не потребує додаткового обґрунтування.

Одночасно нагадаю, що в кваліфікації Україна посіла третє місце в групі, поступившись відповідно Фінляндії та Німеччині. Разом із цим зауважу, що Німеччина напередодні першого етапу відбору провела 20 міжнародних товариських матчів. Фінляндія — 19. Україна, як і Ліхтенштейн — 3! Фінляндія почала міжнародну ігрову практику восени 2021 року. Україна вперше скликала команду в квітні 2023 року.

Тим часом починаючи з березня 2020 року УАФ робить ставку на мінімалізм в роботі з юнацькими збірними командами. А потім була війна… Мінімалізм виправданий?

Я не знаю чи кваліфікується до фінальної частини Німеччина або Фінляндія. Я точно знаю, що Швейцарія, Словаччина, Фінляндія та Німеччина системно працюють над підготовкою юнацьких збірних команд. Згодом їх юнацькі команди перетворяться на «молодіжки», а ще через якісь проміжок часу футболісти, що починали ще гравцями U-15 заграють у складі команди «А».

Перша національна збірна країни починається з наймолодшої команди футбольної асоціації. Футболістів готовлять клуби. Доведено успіхом України U-17. Національні футбольні асоціації формують збірні команди й, вірогідно, чим раніше вони починають і чим більш послідовним та системним є цей процес, тим вище вірогідність успіху команди «А» на Кубку світу ФІФА або УЄФА Євро, якщо мова про асоціації члени УЄФА. Але я можу помилятися, як будь яка людина. Може таки «український мінімалізм» перетворився на ефективний раціональний підхід, який час від часу здатний приносити результат?

Першоджерело.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

15.03.2024, 12:20
15.03.2024, 12:20
561853 0
auto-mykyta-kalitenko
Автор:
Статус:
Читатель (20 комментариев)
Подписчиков:
1
Медали:
Выбор редакции × 7
Топ-матчи
Чемпионат Франции Монпелье Нант 1 : 1 Закончился
Чемпионат Украины Минай Черноморец - : - 27 апреля 13:00
Днепр-1 Динамо - : - 27 апреля 13:00
Чемпионат Англии Вест Хэм Ливерпуль - : - 27 апреля 14:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть