Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Ліні Костенко — 94. Найцікавіші факти з біографії видатної української поетеси

2024-03-19 16:19 19 березня 2024 року виповнюється 94 роки українській письменниці — Ліні Костенко. Її творчість вже багато ... Ліні Костенко — 94. Найцікавіші факти з біографії видатної української поетеси

19 березня 2024 року виповнюється 94 роки українській письменниці — Ліні Костенко. Її творчість вже багато десятиліть поспіль надихає інших митців на власні пісні, фільми, театральні вистави та, звичайно ж, поезію.

Що відомо про творчість та факти з життя Ліни Костенко Ліна Костенко вважається символом незламності та відродження української культури.

Її твори, наповнені патріотизмом, любов’ю до рідної землі та глибоким філософським змістом, зіграли важливу роль у формуванні сучасної української національної ідентичності.

Ліну Костенко також називають “залізною леді української поезії”.

"У кожної нації свої хвороби. У Росії — невиліковна."

Серед нагород Ліни Костенко:

Шевченківська премія (1987) — одна з найпрестижніших відзнак в Україні, вручена їй за збірку поезій “Сад нетанучих скульптур”. Ця нагорода є визнанням її вагомого внеску в розвиток української літератури.

Орден княгині Ольги III ступеня (1999), II ступеня (2009) — державна нагорода, що вручається за визначні особисті заслуги жінок у різних сферах діяльності.

Премія імені Лесі Українки від Міжнародного фонду Лесі Українки, що є визнанням її літературного генія та вкладу у розвиток української культури.

Звання Герой України з присвоєнням ордена Держави (2020) — найвища державна нагорода України, якою відзначаються особливі заслуги перед державою і народом.

Влітку 2022 року посол Франції в Україні Етьєн де Понсен нагородив Ліну Костенко орденом Почесного легіону в Києві. Тоді вона присвятила цю нагороду всім українським воїнам зі словами: “Вони — наш найпотужніший легіон”.

Цікаві факти з життя поетеси:

У дитинстві Ліна Костенко мріяла стати льотчицею.

У 1967 році кандидатуру поетеси висували на отримання Нобелівської премії — у списку з 70 авторів також були прізвища Павла Тичини та Івана Драча.

З початку 90-х років Ліна Костенко — постійна учасниця наукових експедицій до Чорнобиля, які курував Ростислав Омеляшко.

Цитати з її творів уже стали афоризмами. Мудрість талановитої українки надихає не тільки її колег, а й співвітчизників, які черпають у її творах натхнення та любов до життя.

https://news.online.ua/lini-kostenko-89-top-5-nayyaskravishih-tsitat-vidatnoyi-ukrayinskoyi-pismennitsi-806651/

ONLINE.UA відібрав особливо актуальні цитати Ліни Костенко, які стануть в пригоді усім українцям.

Про Україну

А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.

Про кохання

Пристрасть – це натхнення тіла, а кохання – це натхнення душі. Любов як функції геніталій залишмо приматам. Мені потрібен космос її очей.

Про душу людини

Чужа душа – то, кажуть, темний ліс. А я кажу: не кожна, ой не кожна! Чужа душа – то тихе море сліз. Плювати в неї – гріх тяжкий, не можна.

Про красу

Так багато на світі горя, люди, будьте взаємно красивими!

Про страхи

Я нічого не боюся. Я боюся тільки причетності до ідіотів

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

19.03.2024, 16:19
kna
Статус:
Эксперт (35124 комментария)
Подписчиков:
13
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Украины Рух Верес 0 : 1   27 апреля 18:00
Чемпионат Италии Ювентус Милан - : - 27 апреля 19:00
Чемпионат Англии Эвертон Брентфорд - : - 27 апреля 19:30
Чемпионат Испании Алавес Сельта - : - 27 апреля 19:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть