Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Голос опозиції. Ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка телеканалу “Прямий”. Частина V

2024-10-19 23:58 Про держбюджет, нові податки і ще раз про біду-корупцію. Звернення лідера української опозиції до президента України. ...

Про держбюджет, нові податки і ще раз про біду-корупцію. Звернення лідера української опозиції до президента України. Пряма мова:

Верховна Рада голосами “Слуг Народу” і ОПЗЖ ухвалила новий скандальний податковий закон. Фракція “Європейська Солідарність” й інші фракції намагалися його блокувати; а нині – зупинити його введення в дію.

Головна наша вимога – це створити певний цільовий фонд, куди будуть спрямовані кошти від військового збору та військових облігацій. Я проти того, щоб влада брехала і обманювала людей – платників податків. Коли українцю кажуть, що ти, будь ласка, заплати підвищений воєнний збір, українець каже: я проти підвищення податків, але це ж на війну… І виявляється, що його дурять. Що воєнний збір йде до загального фонду бюджету, а з цього воєнного збору фінансуються прокурори, фінансуються ті, хто купається в доларах, лікувальні комісії, фінансується БЕБ, фінансується дорожнє будівництво, фінансується-фінансується-фінансується корупція…

І ми запропонували дуже конкретні кроки. Якщо ви це називаєте військовим збором, якщо ви залучаєте кошти, продаючи інвесторам військові облігації, якщо ви робите ті чи інші способи мобілізації коштів, наголошуючи на тому, що це йде виключно і тільки для Збройних сил, тоді ми маємо створити так званий спецфонд в структурі бюджету. А що таке спецфонд? Це означає, що з цього фонду нікуди крім армії, крім фінансування сектору оборони – не сектору оборони і безпеки, а саме сектору оборони – ті гроші більше нікуди неможливо спрямувати.

Що ми отримали в результаті? “Та ні, ну як же, та це руйнує структуру. Ми повинні мати можливість самим дурити людей і визначати, куди і як кошти будуть витрачатися” – сказав нам пан Гетьманцев, якщо перекласти його мову на людську. Ми сказали, поки не буде спецфонду, ми не дамо голосів за цей бюджет. Друга наша вимога була, щоб податок з фізичних осіб, який буде вилучатися з місцевих бюджетів, щоб він не спрямовувався, наприклад, в корупційну Державну служба спеціального зв'язку та захисту інформації. А минулого року, у день, коли приймалося рішення про вилучення ПДФО з місцевих бюджетів, саме голова ДСТЗІ був пійманий на хабарі і звинувачений в корупції. Думаю, що він буде сидіти. Зараз, сьогодні, коли йде бюджетний процес на наступний рік, додатково, ще проти одного з керівників ДСТЗІ порушена кримінальна справа за нецільове використання бюджетних коштів і корупцію.

Наша пропозиція була дуже проста. Не треба давати кошти ДСТЗІ. Дайте їх напряму в Міноборони 70% в Агентство оборонних закупівель, де прозоро, з гідністю, через систему Prozorro, з конкуренцією, з тендерними процедурами буде закуплятися все необхідне для армії; а 30% дайте бригадам. І це буде найбільш швидке, найбільш прозоре і найбільш ефективне використання кожної копійки. Це гроші військових, це не ваші гроші. Їх платять військові за отримання грошового забезпечення. І використовуватися вони будуть тільки і виключно на військових.

Я сподіваюся, що це буде включено в висновки Верховної Ради і спрямовано уряду, щоб уряд нарешті почув “Європейську Солідарність”, почув Порошенка. Почує, сприйме, чи ні, – от ви прислідкуйте. Коли кошти, які спрямовані на сектор оборони, не об’єднані в спецфонд, коли у бригад, у воїнів з кишень забирають ПДФО і відправляють на дерибан єдиного марафону, прокурорських й інших – то за цей бюджет не можна голосувати. І це означає, що вони і далі будуть красти… Як на фронті мені сказали, це корупційне кубло чи кодло, якось так назвали, збираються продовжувати красти. І тоді Україна, незважаючи на жодні проєкти планів, не має шансів вижити. І ми маємо рішучими діями завадити… На жаль, інших голосів, крім “Європейської Солідарності”, в ВР є дуже-дуже небагато. Але ми маємо цей процес зупинити, захистити Україну. З вашою допомогою у нас це вийде.

Ми були категорично проти підвищення військового збору саме для військових. Якби поправка в законі про нове оподаткування пройшла, то кожен військовий, який зараз не перебуває на лінії бойового зіткнення, він мав би заплатити зі своїх грошей, зі своєї заробітної плати ще п’ять відсотків військового збору. Коли згадую 72-у бригаду, у мене постають дуже яскраві спогади про лютий-березень 2022 року, коли 72-га захищала Київ. Один з керівників нашої “молодіжки” Сергій Іконніков, коли загинув Гліб Бабіч, він підійшов до мене і сказав, що він йде в армію. Він воював в Вугледарі саме в 72-гій бригаді. Сергій був наймолодшим командиром підрозділу, не наймолодший по званню, а наймолодший по віку, бо йому було тільки 23-24 роки… Він нещодавно загинув у Вугледарі від ворожого FPV, рятуючи поранених свого підрозділу. І коли ми говоримо, що якби в нього був РЕБ, він би вижив, ти дуже чітко розумієш ціну людського життя і ціну цих 6 мільйонів, в яких купаються ці виродки, скільки РЕБів чи дронів вони вкрали.

Тому для мене є абсолютно чітка позиція: що якби ми не знайшли вночі цю норму, яку вони заховали щодо оподаткування військових, вона би так і була проголосована. Ми просто ударили в набат і представили це. Але скільки норм Рада не підтримала. Чому ми не оподатковуємо “ігорку”? Чому ми не оподатковуємо “табачку”? Чому ми не оподатковуємо алкоголь? А чому ми вирішили, що військовим збором ми будемо оподатковувати лише і тільки чесних та сумлінних “білих” платників податків, які отримують мізерну заробітну платню? Санітарка, медсестра, прибиральниця в школі, вчителька… І нам не вдалося підібрати аргументів для свідомості чинної урядової влади та монобільшості. Свідомість в них, таки точно, не тої системи.

Я зараз хочу використати цей час для того, щоб звернутися до президента. Володимир Олександрович, заветуйте цей закон. Він є несправедливий. Він нищить економіку. Я не кажу, що нам треба робити якісь зараз революційні речі. Не заважайте тим, хто вижив, залишитися на плаву. Я переконаний у тому, що коли зараз ми маємо фактично продовження існування всіх цих ваших “індустріальних парків”, ваших “інвестнянь”, ваших “кешбеків”, на які ви витрачаєте мільярди і мільярди гривень, витягаючи з кишень тих, хто чесно і сумлінно платить податки, я хочу уникнути якогось емоційного навантаження…

Але це несправедливо. Податки мають бути справедливі. Тим більше, вони мають бути справедливі під час війни. Тому прохання – почуйте голос всіх без виключення асоціацій бізнесових. Дивно, але після голосування цього закону ви не знайшли жодної людини, яка би це голосування підтримала. І на сьогоднішній день йде потужна надія на ваше право вето. Зробіть цей закон справедливим. І все буде набагато краще.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

19.10.2024, 23:58
19.10.2024, 23:58
618672 1 kna
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (39029 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Италии Болонья Милан - : - Перенесен
Чемпионат Испании Вальядолид Вильярреал - : - 26 октября 15:00
Чемпионат Украины Кривбасс ЛНЗ - : - 26 октября 15:30
Чемпионат Италии Наполи Лечче - : - 26 октября 16:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть