Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Профессия арбитр. Они работают два-три дня в месяц, а на пенсию идут в 45 лет

2020-06-15 17:57 Нещодавно футбольних арбітрів України зібрали в столиці, аби протестувати їхню фізичну готовність перед стартом змагань. Як ... Профессия арбитр. Они работают два-три дня в месяц, а на пенсию идут в 45 лет

Нещодавно футбольних арбітрів України зібрали в столиці, аби протестувати їхню фізичну готовність перед стартом змагань. Як же перевіряли футбольних суддів і в чому загалом особливість цієї спортивної професії?

Фото: А.Попов

Долю може вирішити одна секунда

Ексарбітр УЕФА, а нині інспектор, що перевіряє футбольних суддів, розповідає «Еспресу» про тестування фізичної готовності арбітрів. Говорить на правах анонімності, адже професійна діяльність не дозволяє йому давати інтерв’ю.

«Усі арбітри біжать 40 відрізків по 75 метрів, — каже він. — Кожен відтинок суддя має пробігти за 15 секунд. Наступні 15 секунд — ходьба 25 метрів, а далі — знову біг. Наступна вправа для арбітрів: шість відрізків по 40 метрів. Їх треба здолати за шість секунд. Якщо пробіг за 6,01 — все, ти не склав іспиту й можеш забути про матчі аж до наступної успішної здачі тестів».

Цього разу на тестах усі арбітри показали хороші результати. «У прем’єр-лізі арбітри переважно завжди успішно складають тести, а от у нижчих лігах із цим справляються не всі», — веде далі інспектор.

Арбітри кажуть, що повинні щодня тренуватись, аби бути у хорошій фізичній формі. «Через день я бігаю крос по 10 кілометрів. В інші дні бігаю два-три кілометри. Також щоденно працюю на перекладині. До карантину мав абонемент у фітнес-зал, де тренувався на станках, і плавав», — каже нам інший співрозмовник — арбітр прем’єр-ліги.

До слова, в умовах карантину судді матчу обов’язково мають перебувати на стадіоні в масці аж до виходу на поле.

«У наші обов’язки також входить робити зауваження футболістам, щоби вони не плювали на поле, щоби не обіймались і максимально тримали дистанцію у паузах під час гри», — каже співрозмовник.

Сорі, цей одяг для футболу чи для роботи на городі?

Прихильники футболу твердо переконані, що арбітр — дуже заможна людина. А скільки ж вони заробляють?

В Україні лише сім арбітрів, які мають категорію ФІФА та можуть обслуговувати матчі Ліги Європи і відбору чемпіонату Європи. Зокрема, Євген Арановський за сезон відсудив п’ять міжнародних матчів. За гру головному арбітру платять 2300 євро, загалом він заробив 11 500 євро на рік.

Арбітри, які заробляють в українському чемпіонаті, такими сумами похизуватись не можуть.

«У нас зарплата не змінюється з 2005 року, — каже арбітр прем’єр-ліги. — Ставки такі: 12 тисяч гривень отримує за гру головний арбітр прем’єр-ліги, два асистенти — по шість тисяч гривень, резервний арбітр — півтори тисячі. Бригаді дають три тисячі гривень на дорогу і на харчування. Так, у 2005-му 12 тисяч дорівнювало 2500 доларів за матч. А тепер це навіть не 500 доларів. Максимум за місяць ти можеш обслужити два-три матчі. А останні два з половиною місяці матчів не було...»

У другій лізі, як розповіли джерела «Експресу», головний арбітр отримує 2000 гривень за гру, а в першій — 3750 гривень.

«У 2013-му усім нам видали форму. Ми відносили її п’ять років. Форма була в такому стані, що в ній хіба на город виходити, а не по Україні їздити і матчі судити, — скаржиться арбітр прем’єр-ліги. — Тож ми за власні кошти купили собі нове екіпірування, щоби мати пристойний вигляд».

25+? Ви нам не підходите!

Аби стати футбольним арбітром, особі слід написати заяву в регіональну колегію футбольних суддів. Далі — фізичні тести, екзамен із теорії та правил футболу, а також треба пройти медогляд. Якщо в кандидата хронічні хвороби — стати арбітром він не зможе. Є і певні вікові обмеження для кандидатів. Якщо вам 25 років і більше — починати кар’єру арбітра вже дещо запізно.

Починають арбітри з обслуговування дитячих змагань на мінімайданчиках. Далі найкращим довіряють судити на міських іграх. Потім — обласні змагання юнаків, всеукраїнські змагання аматорів. Після цього найкращих можуть допустити до другої ліги професійного футболу. Декілька років там, ще декілька у першій лізі — і аж коли вам за 30, то зможете працювати у прем’єр-лізі. А в 45 років кар’єра арбітра переважно завершується.

«Ексарбітри часто працюють інспекторами й делегатами матчів», — кажуть мої співрозмовники.

До речі, нині в українському суддівському корпусі — 33 жінки-арбітри. Лише одна з них судить як головна у прем’єр-лізі — Катерина Монзуль. Решта ж працюють асистентками, обслуговують матчі нижчих ліг або жіночого чемпіонату.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

15.06.2020, 17:57
15.06.2020, 17:57
347246 0

Еще на эту тему

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть