Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Николай Несенюк: «Как наши стадионы становятся «золотыми»

2021-01-27 15:29 Известный журналист Николай Несенюк — о реконструкции некоторых украинских стадионов. Николай Несенюк Николай Несенюк: «Как наши стадионы становятся «золотыми»

Известный журналист Николай Несенюк — о реконструкции некоторых украинских стадионов.

Николай Несенюк

«Ці дві новини з’явилися практично одночасно. У першій повідомлялося, що новообрана влада Рівного та області продовжить реконструкцію стадіону «Авангард» в обласному центрі, і що обійдеться ця реконструкція у понад пів мільярда гривень. Друга новина була про те, що стадіон у Сумах продано на аукціоні за вісім мільйонів гривень. І якщо ціна за сумський стадіон вже остаточна, то рівненський згодом коштуватиме ще дорожче. Починали реконструкцію із суми у сто мільйонів, яка за три роки виросла у п’ять разів і зростатиме надалі.

Не подумайте лише, що у Сумах продали якусь розвалюху. Величезний стадіон, розрахований на двадцять п’ять тисяч глядачів, знаходиться у цілком робочому стані. Двадцять років тому його будівництво обійшлося у 50 мільйонів, що на нинішні гроші дорівнює приблизно трьомстам. Очевидно, що тоді з цією спорудою місцева влада продешевила — не було ще досвіду підготовки до футбольного Євро-2012, коли державні стадіони обходилися у мільярди. Але й тоді сумський стадіон був золотим. Для тих, хто «освоював» оті самі мільйони. Тепер же ми дізналися його справжню ціну. Справжню тому, що стадіон у Сумах викупила приватна особа за власні гроші. А курс власних грошей у нас завжди був набагато нижчим за курс грошей бюджетних.

Тепер маємо формулу — вартість споруди, яку будували за бюджет, ділимо на суму, за яку цю споруду потім продали. У випадку зі стадіоном в Сумах перша сума вища за другу щонайменше у сорок разів. Тобто із сорока бюджетних гривень вкрали тридцять дев’ять.

Повернемось до Рівного, де стадіон ще будують. Перед виборами нинішній міський голова про стадіон мовчав. Вважав, що місту і без нього є куди витрачати гроші. Тепер же він змінив свою думку. І не тому, що будівництво виявилось дешевшим, ніж він думав. Навпаки — дорожчим! А це означає що черга стати золотим дійшла нарешті і до стадіону в Рівному. Згідно до виведеної нами щойно формули, фірми-забудовники отримають «зверху» майже 500 мільйонів гривень. Вистачить усім — і владі, і будівельним бізнесменам.

На жаль, вирахувати суму, за яку цей золотий нині стадіон продадуть років так за двадцять, поки не можна. Тому що стадіону в Рівному ще немає і він там невідомо коли буде. Не те що у Сумах, де за тими, хто освоював бюджетні мільйони двадцять років тому, загуло ще за часів Кучми», — написал Несенюк в своей колонке на Gazeta.ua.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

27.01.2021, 15:29

Еще на эту тему

RSS
Новости
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть