Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход
Л.Е.Г.Е.Н.Д.И
Click "Block Editor" to enter the edit mode. Use layers, shapes and customize adaptability. Everything is in your hands.
Джордж Бест
Футбольні фанати знають Джордж Беста як бунтаря в житті і генія на полі. Його манера гри стала поворотною у розвитку футболу. Він ніколи не залежав від тактичних напрацювань чи тренувань, на футбольному полі Джордж творив. Він робив це настільки елегантно, що перед ним не могли втриматися вболівальники інших команд.

Поза межами футбольного поля Джордж Бест також поводив себе досить елегантно, і ця елегантність затягнулася до кінця його життя. Джордж Бест — це приклад того, як великі гроші впливають на успішну кар'єру талановитих футболістів. Слава, алкоголь, красиві дівчата, дорогі маєтки та автомобілі: все це лаконічно описує життя «П'ятого Бітла».
ДЖОРДЖ БЕСТ. МОЯ ІСТОРІЯ


«Якщо суперник штовхає мене, це означає, що він не такий хороший, як я»


Дитинство. «Пірровий» екзамен. «Крегаг Бойз»
22 травня 1946 року в сім'ї токаря Діка Беста сталася знаменна подія — на світ з'явився первісток, якого назвали Джорджем. З раннього дитинства Джордж закохався у футбольний м'яч. Його мати, Енн Уізерс, згадувала, що хлопчина навіть у сні не розлучався зі своєю забаганкою. Батько Джорджа довгий час виступав на аматорському рівні, захищаючи кольори місцевої команди. Проте справжню любов Джорджа до футболу привив йому дідусь Джеймс Бест, який у той час божеволів від гри «Гленторана». Він часто ходив із внуком на поєдинки своїх улюбленців. Згодом малий Бест побачив по телевізору матчі «Вулверхемптона» і проникся любов'ю до цієї команди.

У 1957 році Джордж успішно здав екзамени і його прийняли до Гросвенорської середньої школи, яка була однією із провідних у Белфасті. Радості батьків не було меж, але вони досить рано раділи, адже ця школа знаходилася у католицькому районі Белфаста, а Джордж був із сім'ї протестантів. Для Джорджа цей період був досить складним, адже він залишився без справжніх друзів. Крім того, базовим видом спорту цієї школи було регбі. Врешті-решт, хлопчина перейшов до іншого навчального закладу школи, де зумів розвити свій потенціал футболіста.

У 13 років Бест здобув перші успіхи на футбольному поприщі, його молодіжна команда «Крегаг Бойз» змітала на своєму шляху всіх своїх однолітків і стала чемпіоном. Сам Джордж забив більше сотні голів. В одному із поєдинків йому вдалося відзначитися відразу 12 забитими м'ячами. Наставник команди Бад Макфарлен відразу порекомендував своєму другу Бобу Бішопу, який тоді працював скаутом в академії МЮ, придивитися до молодого генія.


Боб Бішоп. Переїзд до Манчестера. Перший професійний контракт
Джордж Бест справив двояке враження на Боба Бішопа, який на постійній основі стежив за молодим даруванням. З одного боку, 15-річний юнак мав дивовижну техніку. З іншого, його тіло було пласким, як дошка. Щоб остаточно запевнитися у доцільності таланту Беста, Боб Бішоп організував поєдинок між 15-річними футболістами, серед яких був Джордж Бест, і 18-річними. Юнак не знав, що цей поєдинок проводиться задля вирішення його майбутнього. У результаті команда молодого генія перемогла, а він був визнаний головним MVP матчу. Після цього Боб Бішоп відразу надіслав телеграму головному тренеру МЮ Метту Басбі: «Здається, я знайшов генія».

Через місяць Бест відправився на «Туманний Альбіон» до Манчестера. Перший його приїзд видався невдалим, адже йому було складно адаптуватися до нового середовища. Не довго думаючи, Джордж разом зі своїм другом повернулися до Белфаста. Черед декілька тижнів Метт Басбі зателефонував батькові Джорджа і назвав декілька аргументів, чому він має повернутися. Звичайно, що після цієї розмови юнак знову відправився до Англії.

Джордж тренувався разом із молодіжними командами МЮ, але на відміну від своїх однолітків, йому було недостатньо двох тренувань на тиждень. Він хотів більше практикуватися, особливо його турбував удар лівою ногою і гра у відборі. Джиммі Мерфі, тренер молодіжної команди МЮ, дивувався діями Беста на полі. На його фоні захисники команди виглядали справжніми дилетантами. У 1963 році МЮ запропонував Джорджу перший професійний контракт. Молодий футболіст настільки був захоплений своєю справою, що особливо не вчитувався в основні умови договору.

ЦІКАВий ФАКТ
Під час виступів за молодіжний склад МЮ Джордж Бест числився працівником судноплавного каналу Манчестера та електриком місцевої фабрики.
Дебют за основну команду МЮ. Різдвяний подарунок
Після підписання професійного контракту Джордж мріяв з'явитися у складі основної команди. Він був досить зворушений атмосферою на «Уемблі» під час фінального поєдинку Кубка Англії, в якому його команда перемогла «Лестер» з рахунком 3:1. Талановитий хлопчина уявляв, як він буде феєрити на цьому стадіоні.

У вересні 1963 року Джордж Бест був покликаний замінити травмованого Іана Мойру. Суперник МЮ був із непростих — «Вест Бромвіч», який на той час посідав другу позицію. По ходу зустрічі досвідчений гравець гостей Грем Уільямс персонально діяв против дебютанта манкуніанців, але це не врятувало «Вест Бромвіч». Підопічні Метта Басбі перемогли з мінімальним рахунком. Британські ЗМІ з відзнакою оцінили дії молодого хлопчини, але сам футболіст залишився невдоволеним. Існує легенда, що після закінчення матчу Грем Уільямс підійшов до Беста і сказав: «Синку, зупинись, щоб я міг побачити твоє обличчя, а то я весь матч спостерігав, як твоя спина втікає вздовж бокової лінії».

Після свого дебюту Джордж продовжував грати у молодіжній команді. Однак на новорічні свята він отримав ще один подарунок. МЮ досить нестабільно виступав, тому головний тренер Метт Басбі змушений був звернутися до послуг юного північноірландя, який у той час святкував Різдво у Белфасті. Наступного дня Бест прибув до МЮ, щоб зіграти проти «Бернлі». На цей раз він по-справжньому продемонстрував свої кращі якості. Манкуніанці спокійно перемогли 5:1, а один із голів забив молодий чарівник. Ця гра стала точкою відліку для Джорджа, який зумів завоювати місце в стартовому складі. За результатами сезону МЮ посів друге місце, а Бест записав до свого активу шість голів.

Чемпіонство МЮ. Виклик до збірної. Пристрасть до алкоголю
У наступному сезоні 1964/65 Джордж Бест заявив про себе на весь голос. У кожному поєдинку він давав вболівальникам видовище, йому аплодували навіть фанати інших команд. Особливим для футболіста став поєдинок проти лондонського «Челсі», в якому він весь матч тероризував правий фланг оборони «синіх» і відзначився одним голом. На думку Метта Басбі цей матч став одним із найкращих у його тренерській кар'єрі. Манкуніанці прекрасно провели першу половину сезону, однак взимку вони розгубли свою перевагу. Врешті-решт, «червоним дияволам» вдалося здобути перше місце. На фінішній прямій МЮ довгий час конкурував з «Лідсом», але в останніх турах «білі» самі створили собі проблеми і залишилися на другій позиції. Для Джорджа Беста зустрічі проти «Лідса» були особливими, адже це була єдина команда, в матчах з якою він одягав захисні щитки.

Феєричні виступи Джорджа Беста за МЮ були високо оцінені тренерським штабом Північної Ірландії. У квітні 1964 року Джордж вперше був викликаний до лав збірної і провів два поєдинки проти національних команд Уельсу і Уругвая.

Паралельно з успішними виступами за «Манчестер Юнайтед» у житті Джорджа Беста з'явилася неспортивна залежність — алкоголь. На молодіжному рівні він періодично разом зі своїми однолітками випивали шампанське та пиво. Спочатку Джордж забороняв собі вживати алкоголь перед матчами, однак згодом він з головою пристрастився до «цілющих» напоїв.


Бенефіс на «Ештадіу да Луж». «П'ятий Бітл»
Перемога в чемпіонаті Англії дозволила МЮ виступати на європейській арені. У рамках Кубка європейських чемпіонів «хлопці Басбі» без проблем розібралися з фінським ХІКом та східнонімецьким «Форвертсом». Наш герой двічі відзначився у воротах скандинавів. У 1/4 фіналу «червоні дияволи» натрапили на досить серйозний іспит — лісабонська «Бенфіка» з нестримним Ейсебіо попереду. У першому поєдинку манкуніанцям вдалося перемогти з рахунком 3:2, однак головний тренер розумів, що у Португалії команду очікуватиме пекельний котел, тому напередодні довгоочікуваної зустрічі він наводив лютий страх на своїх підопічних і змусив їх діяти від оборони.

Джордж Бест згадував, що під час тактичних настанов Басбі він закрив вуха ватою і нічого не слухав. Подібне віроломство у більшості випадків грає проти команди, однак не в ситуації з Бестом. Вже на початку зустрічі «талант із Белфаста» відзначився двома голами, публіка на «Ештадіу де Луж» була шокована. Бест так зарядив своїх одноклубників, що ті забили ще три голи. Результат поєдинку — 5:1. Після цього матчу слава міцно обійняла північноірландського генія.

Наступного дня він придбав досить епатажне сомбреро і разом з ним повернувся до Англії, де команду очікував натовп вболівальників. Це фото, на якому Бест у сомбреро вийшов із літака, облетіло всі світові шпальти. До футболіста почали звертатися різноманітні модельні агентства, представники харчових продукції та виробники гламурних автомобілів. Самого гравця назвали «п'ятим Бітлом» через свій стиль, зачіску та активне нічне життя.



«Бенфіка» — «Манчестер Юнайтед» — 1:5. 1966
Дружба з Майком Саммербі. Другий чемпіонський титул
У 1965 році Джордж Бест знайшов собі друга у стані «Манчестер Сіті» — Майка Саммербі. Разом із ним він проводив навколофутбольне життя — нічні походеньки по клубам, алкоголь, дівчата, спільний модельний бізнес, подорожі по кращим курортам світу. Наречений «П'ятим бітлом», Джордж Бест став культовою фігурою шістдесятих в Англії: приваблива зовнішність, відмінний стиль, улюбленець жінок, на його адресу щотижня надходило до 10000 листів від шанувальників. Бест став жити як поп-зірка, але не як футболіст. Це неабияк відбилося на його ставленні до футболу. Джордж продовжував демонструвати яскраву гру, але його пріорітети різко змінилися.

Після феєрії на «Ештадіу да Луж» підопічні Басбі дещо несподівано поступилися у півфіналі югославському «Партизану», а сам Бест травмував коліно. Команда завершила чемпіонат на четвертому місці, що стало провалом.

Восени 1966 року Джордж Бест залікував коліно і продовжив підкорювати серця вболівальників. По ходу сезону Метт Басбі часто експериментував зі стартовим складом, проте Джордж Бест міг закрити будь-яку позицію у нападі. Саме цей універсалізм Беста допоміг команді знову здобути чемпіонський титул.
ЦІКАВий ФАКТ
Улюбленим алкогольним напоєм Джорджа Беста була водка з лимоном. Футболіст пив її навіть за декілька годин до матчу.
Володар Кубка європейських чемпіонів. «Золотий м'яч»
Сезон 1967/68 став головним перфомансом «П'ятого Бітла». Розпочалося все досить сумно для Беста. Напередодні старту чемпіонату північноірландець потрапив у скандал — він наїхав на жінку, за що у нього відібрали права і оштрафували. Також у гравця зав'язався перший серйозний роман. Джекі Гласс, помічниця французького кінорежисера, зуміла підкорити серце епатажного футболіста. Для тренера команди Метта Басбі це була чудова новина, адже йому був не до вподоби стиль життя свого підопічного. Однак він рано радів.

На футбольному полі Джордж не на жарт розійшовся. У рамках Кубка європейських чемпіонів манкуніанці штампували перемогу одна за одною. Спочатку був битий «Хіберніанс», далі непростий поєдинок з «Сараєво», сніжна вікторія над «Гурніком» і голівудська звитяга у протистоянні з «Реалом». Хлопці Басбі вперше дійшли до фіналу, де їх чекала стара знайома «Бенфіка». В основний час команди обмінялися по одному забитому голу, але в овертаймі «червоні дияволи» вщент розгромили суперника — 4:1. «Манчестер Юнайтед» став першим англійським клубом, якому підкорилася європейська вершина. Джордж Бест згадував, що він навіть не пам'ятав церемонії нагородження, адже дуже сильно випив у той день.

У чемпіонаті Бест і Ко до останнього туру боролися за чемпіонство, але на цей раз свято було на вулицях фанатів «Манчестер Сіті». Незважаючи на це, Джорджа Беста визнали кращим гравцем року і нагородили «Золотим м'ячем». На той момент йому було лише 22 роки.



«Манчестер Юнайтед» — «Бенфіка» — 4:1. 1968
Провальні виступи. Вечірки у «Brown Bull»
Перебуваючи у статусі головної футбольної зірки, кар'єра Джорджа Беста повністю перейшла на інші рельси. «П'ятий Бітл» став обличчям різних світових брендів. Через надмірну увагу і славу він не зумів продовжити свій чемпіонський шлях. Його заробітна плата у МЮ становила 2000 фунтів у неділю, в той час, як середня зарплата футболіста у чемпіонаті Англії дорівнювала 23 фунтам. Через надмірні спокуси Джордж витрачав у рази більше.

У чемпіонаті Англії справи МЮ розчаровували, команда ледве добувала перемоги, тому після чемпіонського сезону послідував провал. Хлопці Басбі фінішували на 11 сходинці. Джордж Бест згадував, що причиною тому був одноманітний вибір виконавців. До команди не приходили новачки, а досвідчені гравці вже не були таки потужними. У КЄЧ «червоні дияволи» не зуміли у півфіналі переграти знаменитий «Мілан» зі своїм «катеначо». Також манкуніанці провалилися на турнірі Міжконтинентального кубка, поступившись «Естудіантесу».

Якщо на футбольному полі Джордж Бест не давав результатів, то поза його межами життя футболіста кипіло емоціями. Алкоголь повністю оволодів талановитим спортсменом. Постійні вечірки у своєму улюбленому барі «Brown Bull» вбили його амбіції. Для північноірландця головним сенсом життя стала кількість випитого алкоголю та красиві жінки.

«Ніхто не розумів, наскільки мені було важко. Журналісти писали, що моє життя нагадує казку — постійні святкування та невеличкі паузи на гру в футбол. Але бути Джорджом Бестом виявилось напрочуд складно. Я б з задоволенням помінявся з цими писаками місцями. Хай би відчули все на своїй шкірі, я не міг спокійно вийти в кіоск за газетами, оскільки мене переслідував натовп роззяв».
Постійні загули. Завершення кар'єри у МЮ
У МЮ ірландець залишився одним із провідних гравців і п'ять сезонів поспіль став найкращим бомбардиром команди. Ось тільки це не допомогло «Юнайтеду» ні чемпіонат Англії, ні Кубок європейських чемпіонів. А сам Бест дедалі частіше виявлявся героєм скандалів. Якось він отримав дискваліфікацію за те, що після матчу вибив м'яч із рук судді. А ще якось Джордж оголосив про заручини, але за кілька місяців передумав одружуватися. Через це він заплатив 500 фунтів данці Еві Харалстед.

Він міг пропустити тренування через похмілля, не приїхати на слухання дисциплінарної комісії Футбольної асоціації у своїй справі. У травні 1972 Бест взагалі заявив журналістам, що хоче завершити футбольну кар'єру і стати дизайнером одягу.

Свій останній матч за МЮ Джордж Бест провів у січні 1974 року. «Юнайтед» програв і опустився на двадцяте місце у таблиці. А потім Бест не прийшов на ранкове командне тренування, бо дуже напився. Через пропуск заняття головний тренер «дияволів» відмовився ставити Беста до складу на найближчий матч. І тоді Джордж гаряче заявив, що якщо він не з'явиться у цьому поєдинку, то більше ніколи не зіграє за манкуніанців. Коуча така загроза не збентежила і команда вийшла на гру без белфастця. Джордж залишився в роздягальні один і, як потім зізнавався, заплакав. «Я розумів, що більше не повернуся, і вже не повернувся», — пізніше згадував Бест.

ЦІКАВий ФАКТ
У 1971 році Джордж Бест навмисно пропустив гру проти «Челсі», щоб провести час з ірландською акторкою Шінейд Кьюсак. Цей епізод із життя Беста журналісти охрестили, як «Втрачений вікенд».
Казино. Футбольні гастролі. Смерть матері
Якщо манчестерський етап кар'єри залишив у житті Джорджа Беста тільки позитивні моменти, то після від'їзду з промислового міста у футболіста складалося все, як у страшному сні. Його матуся, Енн Уізерс, дуже переживала за сина, тому також знаходила відраду в алкоголі. Кузен Джорджа був вбитий солдатами ІРА (Ірландська республіканська армія), а його сестра Барбара отримала кульове поранення, коли поверталася з дискотеки у Белфасті.

Крім того, у житті Беста з'явилося нове захоплення — гральні автомати та казино. Заради цієї забаганки Джордж Бест став «футбольним гастролером», змінюючи одну команду за другою. Колорит цих команд не обмежувався тільки «Туманним Альбіоном». Спочатку Джордж відправився до ПАР. Відпрацювавши грошенята, північноірландець повернувся до Англії, щоб захищати кольори «Данстабл Таун», «Стокпорт Каунті» та ірландського «Корк Селтік». Далі перед ним відкрилися горизонти мальовничих Сполучених Штатів Америки, де в той час зібралося чимало культових гравців.

Новий клуб Беста «Лос-Анджелес Ацтекс» настільки «сподобався» гравцю, що він тричі туди повертався. Джордж навіть придбав місцевий бар, який перейменував у «Веstie's». У 1978 році північноірландець перейшов до «Форт Лотердейл Страйкерз», кольори якого захищали Герд Мюллер та Теофіло Кубільяс. Саме у той час померла мати футболіста, Енн Уізерс, яка довго страждала від алкогольної залежності. Ця подія загнала Беста у депресію.


Завершення кар'єри. Телешоу. Смерть
Кар'єра Джорджа Беста рухалася по низхідній. Востаннє на північноамериканському континенті Бест зіграв 19 серпня 1981 за «Сан-Хосе», клуб зазнав поразки 1:3. Коли з США було покінчено, футболіста занесло в далекий Гонконг, але його виступи за місцеві команди були схожі на виставкові поєдинки. У віці 36 років він знову повернувся на «Туманний Альбіон», де його чекав третьоліговий «Борнмут». Гравця вистачило на п'ять поєдинків. У команді розуміли, що Джордж Бест — це не провідний футболіст, який буде вирішувати долю матчів, а комерція. Тому північноірландець грав виключно на домашній арені «вишень».

У «Борнмуті» Бест довго не затримався і відправився на заробітки до Австралії, де він грав за «Брісбен Лайонс» та «Осборн Парк Галеб». Сам футболіст розумів, що він потрібен лише заради свого імені. Його ігрові кондиції нікого не цікавили. Свій останній поєдинок Джордж провів у лютому 1984 року за північноірландську команду «Тобермор Юнайтед».

Бест стабільно опинявся у центрі скандалів, причиною тому було спиртне. Джордж три місяці був змушений провести у в'язниці через водіння у нетверезому стані та напади на поліцейського. Після завершення кар'єри Джордж часто з'являвся на різних телешоу, при чому він завжди був у нетверезому виді. У 53 роки у Беста діагностували серйозне захворювання печінки. Через два роки Бесту пересадили печінку, але після операції він продовжив вживати спиртне. Він знову нетверезим сідав за кермо і знову попадався поліцейським.

25 листопада 2005 року Джордж Бест помер. Довгий час вважалося, що саме алкоголь був основною причиною смерті Джорджа, проте з'ясувалося, що футболіст перебрав з дозою імунодепресантів. Вважається, що останніми словами Беста своїм прихильникам були: «Не вмирайте так, як я».

Під час траурної панахиди близько 100 тисяч людей зібралося, щоб попрощатися зі своїм кумиром.

ЦІКАВий ФАКТ
Свій прощальний матч Джордж Бест провів у 1988 році на стадіоні «Уіндзор Парк». Північноірландець відзначився двома голами
Кар'єра Джорджа Беста
у цифрах
Tilda Publishing
create your own block from scratch
Клубна кар'єра:
705 матчів
251 гол
Національна збірна:
37 матчів
9 голів
5 трофеїв
Відомі висловлювання Джорджа Беста
«Бог дав мені дивовижний талант. І не менш мерзенну за своїми масштабами нав'язливу ідею. Я маю бути першим скрізь. На полі та за його межами»
«Чи був я п'ятим „Бітлом"? Не думаю. Вважаю, вони мали на увазі, що я не був середньою людиною, яка нічого не робить, окрім як у суботу грає у футбол»
«Я віддав би все шампанське, яке випив за все життя, щоб вийти з Еріком Кантона у складі МЮ на „Олд Траффорд" в єврокубковому матчі»
«Якби ти дав мені вибір — розкидати чотирьох гравців і вбити гол із 30-ти ярдів проти „Ліверпуля" або ж завалитися в ліжко з Міс світу, то це був би найскладніший вибір для мене. На щастя, у мене було і те, й інше»
«У 1969 році я кинув пити та займатися сексом. Це були найгірші двадцять хвилин у моєму житті»
«Вони забудуть весь той бедлам, що я накоїв, і запам'ятають лише футбол. Якщо хоча б одна людина у світі вважатиме мене найкращим, цього буде достатньо»
Photo by Jacob
Photo by Leio
Photo by Jacob
Photo by Marion
Photo by Jacob
Photo by Shifaaz
Photo by Mike
Photo by Jason
Photo by Sven
Photo by Ed
Photo by David
Photo by Hal
Джордж Бест — зразок футбольної слави, прекрасної та жахливої одночасно. Не любити таку людину було просто неможливо.
«П'ятий Бітл» грав в епоху жорсткого чоловічого футболу. Багато суперників намагалися в'їхати Бесту зі всієї сили. Проте він приклеював м'яч до своєї ноги. Бест міг забити будь-який гол, чи то з нульового кута, чи навіть з кутового. Він по-справжньому любив цю гру. Вболівальники прощали Джорджу все, навіть незважаючи на його погані звички та довгий язик. Джордж Бест — зразок футбольної слави, прекрасної та жахливої одночасно. Не любити таку людину було просто неможливо.
«Відомий футболіст – це п'ятдесят відсотків майстерності та п'ятдесят відсотків імпровізації»
Whatever you tell – believe in what you tell about by all your heart.
КІНЕЦЬ
Пишіть у коментарях цікаві історії про Джорджа Беста. Дайте свою оцінку проєкту, ваші рекомендації? Про кого ви хочете прочитати наступну історію?
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть