Реєстрація, після якої ви зможете:

Писати коментарі
і повідомлення, а також вести блог

Ставити прогнози
та вигравати

Бути членом
фан-зони

Зареєструватися Це займе 30 секунд, ми перевіряли
Вхід

Посольства футбольних клубів в Інтернеті. Як працюють сайти УПЛ під час війни

2022-07-02 17:30 Навіть і в найкращі часи офіційні сайти футбольних клубів чемпіонату України залишали бажати кращого, а вже ... Посольства футбольних клубів в Інтернеті. Як працюють сайти УПЛ під час війни

Навіть і в найкращі часи офіційні сайти футбольних клубів чемпіонату України залишали бажати кращого, а вже настали взагалі складні дні. Невизначеність у форматі, календарі та стрункості турніру, відхід провідних зірок, відправка у відпустку за свій рахунок або навіть звільнення прес-служб — все це не сприяло поліпшенню представництва наших клубів в інтернеті.

Тому Sport Arena вирішила розібратися, який сайт найкраще працює у військове міжсезоння літа 2022 року. Судити будемо суворо, але доброзичливо — підсумкову оцінку виведемо за 7 категоріями, а також восьмому бонусі. Наш рейтинг — особливий, ми беремо саме міжсезоння, коли немає матчів та іншої текучки, тож треба проявляти креативність і нагороджувати вболівальників за увагу особливими публікаціями.

Ось вони, наші критерії:

  • оновлюваність — наскільки часто з'являються новини на сайті
  • достовірність — усі ли зміни в складі та важливі новини відображені
  • представництво — наскільки представлені історія, геральдика, атрибути клубу
  • зовнішність — сучасність дизайну та зручність функціоналу
  • ілюстративність — багатство фото та відео в матеріалах та досьє сайту
  • ексклюзивність — співвідношення власного та передрукованого матеріалу
  • гостинність до вболівальників — інтернет-магазин, ком'юніті та фідбек
  • бонус — якась «родзинка», яка є (або її ні) на сайті

Інгулець - 0 балів

Клубний сайт за адресою, заявленою на офіційному сайті ПФЛ, навіть не відкривається.

ПФК Львів — 16 балів

оновлюваність – 1

Домен lvivfc.com, вказаний у каталозі УПЛ, не відкривається. Новини на lvivfc.com, який ми оцінюємо, померли якраз у лютому. Далі нічого нового ми не дізналися, адже вже йдуть збори – і чомусь про них потрібно шукати звістки у соцмережах, а не на офіційному інтернет-ресурсі.

достовірність – 1

Дуже погано! Гравці приходять та йдуть, головний тренер їде за кордон і повертається, визначаються з новим сезоном – нічого цього на сайті немає.

представництво – 2

Навіть такого розділу, як історія клубу чи геральдика, немає. Пояснення, який сенс вкладався в ребрендинг та нову емблему, також треба серйозно пошукати. Якщо нова людина, яка або нічого не знає про український футбол, або, навпаки, чула, що був ФК Львів і в 90-х, і в 2000-х, потрапить на цей сайт – вона нічого не зрозуміє.

зовнішність – 4

Сам собою шаблон сайту задовільний. Втім, бентежить поділ новин лише на рубрики «чемпіонат» та «кубок» — у єврокубки не збираємось? А як же новини академії, уболівальників, публікації у ЗМІ?

ілюстративність – 3

Видно, що команда свого часу вела фото- та відео-літопис. Але зараз розділу «матчі» немає, знайти щось тяжко. Сайт просто не наповнений.

ексклюзивність – 3

Вкрай мало публікацій, при тому, що про клуб пишуть, є інтерв'ю та статті на інших сайтах, якщо вже замерз свій продакшн.

гостинність до вболівальників – 2

Немає інформації про життя клубу, а інтернет-сайт розмістив п'ять товарів без фото. Натомість доступні для покупців усі три варіанти ігрової форми – це як би рідкість.

бонус

Після редизайну клуб посвіжішав, проте оцінити всі задуми не можна, оскільки новий сайт практично не запущений.

ФК Мінай – 23 бали

оновлюваність – 2

Загалом дев'ять новин за червень – з них більшість це зірковий благодійний матч. Мало повідомлень, власне, про підготовку Міная – а команда грає і про її стан та спаринги ми дізнаємося з ресурсів інших клубів, навіть нижчих ліг.

достовірність – 3

Клуб адекватний у оголошенні новин, але самих новин мало – а тим часом багато гравців побували у закордонних орендах, хтось уже підписав постійні контракти з новими клубами. Та й саме Закарпаття – це місце, де грається величезна кількість виставкових ігор із шляхетними цілями та цікавими учасниками.

представництво – 4

Історія написана добре – навіть відзначено перший матч, перший гол, склад першої команди. Але немає ілюстрацій, адже клуб молодий і зробити це можна. Також для сторонніх немає пояснення, що за село Мінай, і що означає лисиця на гербі. І тому робляться зазвичай розділи типу «символіка».

зовнішність – 3

Виглядає сайт добре, але рубрикатора немає і новини треба просто відгукувати. Все-таки для ресурсу, який збирається відслідковувати виступи клубу хоч кілька сезонів, потрібний більш інформативний розділ «матчі», теги, щоби легше це шукати. Багато розділів не заповнені до кінця – наприклад, немає анкет та біографій у досьє гравців.

ілюстративність – 4

Портрети якісні, хоча світло під клубні кольори робить їх універсальними – для поліграфії та інших ресурсів бажано викладати звичайні студійні вихідники. Фото є, але, знову-таки, через розділ «матчі» їх не відфільтруєш, а клацнути розділ «новини» без календаря втомлює. Саму галерею треба відгукувати, доки дістанешся до потрібного.

ексклюзивність – 4

Клубна прес-служба описує основні події клубу та дає інтерв'ю. По-справжньому оцінити інтенсивність цієї роботи та опорний жанр – звіт про матч із прес-конференцією – можна буде вже в самому сезоні.

гостинність до вболівальників – 3

Інтернет-магазин на сайті не реалізований, втім, мерч є – його можна побачити на фанах під час колишніх матчів.

бонус

Красива фотосесія та відеоподання

ФК Олександрія – 26 балів

оновлюваність – 3

Публікацій мало (дев'ять за останній місяць), але все – у справі. Поодинокі випадки – банальні вітальні або позафутбольний офтоп. Здебільшого клуб інформував про переходи гравців. Бракує даних про збори та спаринги, нехай і назвемо їх у цей час «спільними тренуваннями».

достовірність – 4

Так, Олександрія завжди повідомляє про гравців і тренерів, що пішли або прийшли. Прес-служба відповідально інформує про найважливіші події. Найкраще могло б бути хіба що у разі детальнішого заповнення анкет гравців та тренерів, а також більшої уваги до нинішніх зборів.

представництво – 4

Розділ «Історія» реалізований досить стильно, але не вистачає клубних рекордів та зведеної статистики. Символіка викладена з пояснювальною запискою про семіотики емблеми, що дуже подобається. Бракує хіба що офіційного командного фото, що можна зробити вже перед початком цього сезону. Хотілося б більше інформації в досьє гравців, щоб більше дізнатися про них як особи.

зовнішність – 4

Досить симпатичний сайт із відомим фірмовим стилем, проте при цьому зі скромним двигуном та наповненням.

ілюстративність – 5

Дуже симпатичні портрети гравців – студійні, з грою світла та тіні. Окремий бонус – фото у командному прев'ю відрізняється від ексклюзивного знімка у досьє гравця.

ексклюзивність – 3

В принципі все роблять самі – але якраз не вистачає рубрики великого інтерв'ю з гравцями та тренерами. Можна було б записати і низку клубних легенд, тим більше, дехто з колишніх зірок зараз реалізувався вже й у тренерстві. Також хотілося б більше новин про життя клубу під час паузи, про рішення УПЛ щодо нового сезону.

гостинність до вболівальників – 3

Фан-шоп реалізований на окремому домені, товари представляють як новачки, так і гравці, яких вже немає в команді (це такий мінус, що стає просто фішкою). Багато ексклюзивних товарів – на жаль, деякі (як офіційний плакат) датовані ще доковидними сезонами.

бонус

Добре представлена ​​інфраструктура – ​​навіть тренувальні зали та клубне кафе відфоткані та описані. Видно, що в Олександрії пишаються своїм стадіоном та Будинком футболу.

СК Дніпро-1 – 27 балів

оновлюваність – 4

16 новин за червень місяць – досить багато, клуб добре відстежує своїх збірників і має хорошу традицію відзначати як гравців, що приходять, так і йдуть (багато хто забуває сказати «дякую» футболістам, які розлучаються з клубом).

достовірність – 4

Загалом усе гаразд, але є нюанси. Наприклад, про збори команди жодного слова, хоч у пресі вже говорили, куди Дніпро-1 поїде, з ким і в якому складі. А ще на самому сайті мало новин про хід війни та благодійність, що дивно, бо клуб цим займається і в соцмережах є душевні, важливі пости.

представництво – 4

Все на своїх місцях, приємно, що Дніпро-1 чітко поділяє свою історію та історію колишнього клубу ФК Дніпро. Можливо, не вистачає рубрики на кшталт «день в історії» і тега на всі ігри проти конкретних суперників по кліку на їхню назву в розділі «матчі».

зовнішність – 4

Приємне оформлення, є свій стиль та ексклюзивна графіка. Трохи не подобається статистика на сайті – рекорди з матчів, голів, асистів просто списком, не зазначено, станом на яку кількість зроблено. На стартовій під турнірною таблицею бомбардири та асистенти суто по клубу, так що здається, що лише гравці Дніпра-1 у лізі забивають.

ілюстративність – 4

Є основні фото та відео з матчів, але можна порадити, по-перше, у розділі «матчі» дати пряме посилання на звіти про ці ігри, а в досьє футболістів підбирати ще й фотогалерею саме з ними. Є не всі портрети гравців – декого з легіонерів не встигли зняти у студії.

ексклюзивність – 4

Є передруки (це насправді не мінус – просто бажано тоді сортувати за тегом типу «преса про нас»). Мало коментарів керівництва та менеджменту – особливо через очікувану зміну головного тренера.

гостинність до вболівальників – 3

Нормально працюють соцмережі, анонсуються події, ось тільки добірка мерчу у клубному фан-шопі дуже бідна, по суті спонсорська.

бонус

А ось тут відзначимо якраз ретельну роботу у статистиці – так, клуб молодий, але далеко не всі ведуть послідовний підрахунок усіх, хто грав, забивав та асистував.

Верес – 27 балів

оновлюваність – 4

Новин багато (майже 20 за місяць і відразу 5 за перший день липня). Деякі – наприклад, публічне оприлюднення цифр бюджету – дуже круті. При цьому теж не вистачає спецпроектів та ексклюзивних рубрик. Пряма мова – здебільшого від керівництва.

достовірність – 4

Так, клуб відкритий – анонсуються не лише втрати та придбання гравців, а й пролонгація договорів. Приділяється увага реконструкції стадіону та питанням юнацького складу. Найкраще могло б бути лише через ексклюзив від тренерів та гравців – втім, за такий під час виходу можна було б рахувати влог-проект «Футболіст».

представництво – 3

Клуб загалом представив свою історію та позначив ключові дати, згадавши навіть колишні клуби рідного міста. Але немає окремої публікації про рекордсменів по матчах, голах за всі роки клубу. Бракує й історичної рубрики, адже Верес вигідно відрізняється від сучасних «стартапів» наявністю колишньої історії з великими іменами. Рубрика «сезони» тягнеться лише з 2020/21, тоді як за час тривалої паузи її можна було б підтягти навіть до 1957 року. Немає розділу "легенди".

зовнішність – 3

Сайт гарний, але навіть саме відео-прев'ю, яке «зустрічає» читачів на стартовій сторінці, нагадує про необхідність освіжитися – там мелькають гравці, яких уже немає у клубі.

ілюстративність – 4

Сайт організований недостатньо зручно – через розділ «матчі» ви можете переглянути відео, але не почитати звіти або переглянути фотогалереї ігор.

ексклюзивність – 4

Є необхідний мінімум – звіти, новини про трансфери та місце проведення домашніх матчів. Бракує живинки – інтерв'ю, особисті історії гравців (а адже вони з усіх кінців України, як вони пережили перші місяці війни?). Навіть проект «Футболіст» не використаний повністю – адже звідти можна було брати як відео-фрагменти, так і текстові цитати.

гостинність до вболівальників – 5

Верес намагається знайомити уболівальників з усіма аспектами життя – будівництво стадіону, вибір форми на новий сезон… Є програма лояльності (найкраща в Україні, якщо залишити за дужками грандів).

бонус

Досить крутий асортимент інтернет-магазину – такої винахідливості немає в жодного іншого футбольного фан-шопу в країні.

Металіст – 28 балів

оновлюваність – 5

За червень опубліковано 19 новин – це на рівні середнього, але враховуємо особливе положення клубу з Харкова, що обстрілюється. Деякий час говорити було справді нічого.

достовірність – 5‒

В принципі, про збори "Металіст" повідомив, склади в контрольних іграх не приховував. Відкритість працює. Єдине – серед низки інтерв'ю з функціонерами, тренерами та гравцями хотілося почути і президента клубу.

представництво – 3

Тут є мінус - розділу "історія" немає, поки, схоже, лише недавно перейменований з Металу Металіст до цього не готовий. Геральдика виставлена ​​для завантаження, представлено керівництво та штаб (у багатьох клубів не розписані всі ці посади).

зовнішність – 4

Здається, це версія сайту після старого класичного Металіста 10-річної давності. Свої завдання вона виконує, а заповнення поки що не 100%.

ілюстративність – 4

Все гаразд – багато фото, добре висвітлюються спаринги та навіть прості заняття. Відео-складова закладена гарна – навіть контрольні матчі йшли із коментарем. Зараз слабше, спаринг із Ботєвом ми дивилися у болгарській трансляції без озвучки, але це зрозуміти можна.

ексклюзивність – 4

Нормально – у міру цитат, у міру ексклюзиву. Зазначимо, що клуб прокачує інтерв'ю, зокрема, з клубними легендами – багатьом цього не вистачає.

гостинність до вболівальників – 3

Мабуть, війна призупинила багато проектів – у тому числі інтернет-магазин із цікавою лінійкою у стріт-стайлі. Натомість, на випадок, коли після повного звільнення знову можна буде проводити домашні матчі у Харкові, є докладний гайд містом та головними точками стадіону.

бонус

Дуже сильний календар ігор та протокол матчу – меню, яке у перспективі можна заповнити усіма матчами в історії клубу.

Зоря – 28 балів

оновлюваність – 4

Новин досить багато, але за період з 5 по 20 червня на сайті з'явилася тільки одна.

достовірність – 5

Клуб сповіщає вболівальників про головні події і, в принципі, добре знайомить їх зі своїми гравцями та тренерами (в анкетках є навіть хобі). Ось тільки не вистачає даних, які можуть точно сказати самі футболісти – місце народження, перший тренер, подробиці про сім'ю та кар'єру до Зорі. Це не в усіх досьє.

представництво – 4

Доступний для скачування герб у високій якості, згаданий клубний талісман, добре відображені основні віхи історії. Шкода лише статистика та таблички не оновлювалися з 2019 року.

зовнішність – 3

Сайт виглядає симпатично, але дещо застарілим. Увійшовши до досьє старих матчів (вони тут у базі з 2010 року), не знаходимо фото та відео.

ілюстративність – 4

Нормально – є фотозвіти із матчів, є своя лінія графіки у фірмовому стилі клубу. Прикрасити клуб могла б хіба більш сучасна робота на YouTube-каналі, де можна робити багато ексклюзивних інтерв'ю, фоторепортажів та нових рубрик.

ексклюзивність – 4

Можливо, матеріалу не так багато, але він ексклюзивний та вичерпний (як недавнє інтерв'ю Оганова). Мінус – наприклад, текстової версії інтерв'ю нового головного тренера поки що немає, тільки відео на YouTube.

гостинність до вболівальників – 4

Є все необхідне, але у фан-шопі перекіс у бік форми та одягу (немає навіть брелоків та значків, не кажучи про книги про клуб та більш рідкісні сувеніри). Давно не було конференцій та голосувань для вболівальників, хоча такий розділ на сайті заявлено.

бонус

Досить багатий та докладний розділ фотогалереї.

Металіст 1925 – 28 балів

оновлюваність – 4

Норматив за кількістю добрий (понад 20 новин на місяць), але з них відокремимо офтоп та поздоровлялки, а також зазначимо, що клуб постійно відстежував виступи свого представника у молодіжній збірній – Криськіва. Бракувало живинки, інтерв'ю, втім, це загальна проблема для більшості клубів.

достовірність – 5

Так, Металіст 1925 – як політбюро: якщо щось трапилося, комюніке про це буде, якщо комюніке є – це вже офіційно та остаточно. За свої слова відповідають.

представництво – 3

У розділі «клуб» є все – дані про стадіон, емблему (шкода, без згадування колишніх версій герба). Але немає розділу "історія". А тим часом герб із датою 1925 року може суттєво заплутати тих, хто спробує зрозуміти – який же клуб Харкова зараз найстаріший. Хотілося б більшої чіткості в історії, хоча як СК Дніпро-1 чітко сказав, що він новий стартап і не претендує на колишню традицію.

зовнішність – 4

Сайт приємний та функціональний. Добре реалізований розділ досьє, де до кожного гравця додається список статей про нього та фото з ним. Можна тільки побажати зробити розділ «колишні гравці», щоб ці досьє не губилися і залишалися на згадку.

ілюстративність – 5

Тут все гаразд – фото, відео, ексклюзиви. Жаль, інфо-приводи в останні місяці більше сумні. Зразково зроблено розділ «Матчі» — на жаль, у старих матчах биті посилання на фото, інакше занурення у минуле було б максимальним.

ексклюзивність – 4

Передрук є, але – як у випадку з Bild-івською публікацією про харківських юних футболістів – доречні. Зараз оцінку за контентом завищуємо, тому що головний мінус сайту (відсутність звіту про матч) залишився у дні матчу.

гостинність до вболівальників – 4

Фан-шоп хороший, нехай і вітає в ньому забута антикоподібна маска. Працює гостьова – нехай дискусія не така інтенсивна, а також не вистачає голосувань та поділу форуму на теми. «Брехалівка» невипадкова – клуб практикує членство, звітує на стартовій кількості людей, які вже перебувають у Металісті 1925. Тепер би нову варіацію ігрової футболки, яка б це обігравала.

бонус

Дуже велика увага приділяється клубу вболівальників – окремий інформативний розділ, список учасників, різноманітні новини із фан-життя. Очевидно, кому потрібна команда.

Ворскла – 28 балів

оновлюваність – 5

Новин багато, причому Ворскла своєчасно повідомляє не лише про підписання чи завершення контрактів, а й про попередні угоди – як було з призначенням Скрипника.

достовірність – 3

Клуб тримає в курсі щодо плинності кадрів та повідомляє список делегації на збори. Можна побажати зробити краще досьє – тільки клубна прес-служба може запитати безпосередньо у всіх футболістів (в т.ч. іноземних) про їхнє місце народження, першого тренера тощо.

представництво – 5

Важливий момент: клуб не просто виставляє для скачування свій герб, а й поміщає геральдичне роз'яснення – що означає емблема та її кольори та компоненти.

зовнішність – 4

Сайт у клубних кольорах, однак є не дуже зручні для всіх пристроїв моменти типу меню або недороблених розділів. Наприклад, за часів коронавірусу та війни було б непогано зробити онлайн-експозицію клубного музею, а не обмежитися лише одним фото.

ілюстративність – 4

У принципі, у плані фото клуб не обділений, кожен матч (і навіть так звані "спільні тренування") ілюструються. Але в самому розділі фотогалерей все закінчується чомусь на 7 турі минулого сезону.

ексклюзивність – 4

Контент свій, анонси передач Еспресо у рамках інформаційної співпраці виглядають доречно. Якщо чогось не вистачає, то це уявлення футболістів як особистостей: у досьє легіонерів немає їхньої біографії, а, наприклад, після першого офіційного матчу за збірну Різник не дав інтерв'ю.

гостинність до вболівальників – 3

Інтернет-магазин багатший за більшість, є розділи клубного музею і навіть ресторану, але немає на сайті контактів, щоб зателефонувати і забронювати столик або домовитися про екскурсію. Правила конкурсів є – але датовані ще 2018 роком.

бонус

Заявлено навіть можливість подивитися на стадіон з веб-камери в реальному часі, ось тільки ми пробували у різних браузерах – подивитися, яка там погода над «Бутівською Ареною», не вдалося.

Колос – 29 балів

оновлюваність – 3

За червень 10 новин – небагато, хоча інформ-приводи були. До того ж, цей сайт у лідерах з вітальні, що ще більше зменшує кількість інформативних постів.

достовірність – 4

Клуб оголосив про підписання новачків, початок зборів (це плюс обов'язкова програма). Але при цьому про тих, хто пішов і відданих в оренду, замовчав – хоча цікаві трансфери траплялися. Це неповний огляд.

представництво – 4

Історія подана жваво, особливо сподобався розділ «нагороди». При цьому ні розділу під завантаження емблеми у векторі, ні супровідного тексту з того, що означає сміливий герб клубу.

зовнішність – 5

Сайт має стильний вигляд. Суворі клубні кольори римуються з оновленим нещодавно дизайном.

ілюстративність – 4

Взагалі клуб активно працює з мультимедіа, але, наприклад, у розділі «Фотогалерея» останні мережі з лютого місяця. Хотілося б подивитися давніші ігри – так у розділі «матчі» немає нічого раніше за минулий неповний сезон (хоча в галереї фрагментами трапляються першолігові часи).

ексклюзивність – 4

Клуб сам працює над новинами та звітами про матчі, але трохи провисає пряма мова – мало інтерв'ю з гравцями та тренерами, навіть із новачками.

гостинність до вболівальників – 5

Досить детально розказано про Ковалівку – пам'ятки села, головні місця для вболівальника (від громадського харчування до стадіону). Загалом зроблено все, щоб приїхати на матч було комфортно. Шкода, зараз футбол без глядачів – отже, далі життя клубу доведеться висвітлювати так, щоб створити для любителів футболу «ефект присутності» через відео та фото.

бонус

З великою любов'ю та винахідливістю розказано про євро-село Ковалівка. Прямо захотілося туди поїхати!

Чорноморець – 30 балів

оновлюваність – 5‒

За місяць одеський клуб на офісі набив 51 новину – це найкрутіший показник у червні серед усіх клубів УПЛ. Проте зазначимо, що валовий показник досягався за рахунок поздоровлялок та заготовок «цей день в історії». Втім, головне про життя клубу розказано – причому у примітному, довірчому ton of voice.

достовірність – 4

В принципі так – але є мінус. Ті, хто пішов, були оприлюднені не в дні догляду, а в один матеріал вже перед початком зборів. До того ж, деякі з них на той час встигли побувати у закордонній оренді та повернутися до клубів, яким належали.

представництво – 5

Все більш ніж гаразд. Розділ «історія» добрий, у «символіці» герб виставлений у кількох накресленнях зі зрозумілим роз'ясненням значення. Мінус – багато потенційно відмінних рубрик (як приклад – «думка експерта») давно занедбані і не оновлюються.

зовнішність – 4

Сайт ще справляється зі своїми функціями, але досить давно не оновлювався далі за косметичні зміни.

ілюстративність – 4

У плані фотозвітів з матчів усе гаразд – заходиш у розділ, вибираєш сезон та бачиш склади, звіти та галереї будь-якого матчу, навіть резерву. Але зараз не вистачає оперативної журналістики – як готується команда? Що робила сьогодні та зробить завтра? Це закрито.

ексклюзивність – 5

Оптимальний варіант – є розділ «ЗМІ про команду», де цитуються чудові інтерв'ю та статті. Але при цьому є свій контент, зокрема мультимедійний. Зараз даємо аванс за загальне пожвавлення сайту та соцмереж, але справжню оцінку новій інформполітиці дасть уже новий сезон.

гостинність до вболівальників – 3

Фан-шопа вже немає (раніше був не дуже), передачі з інтерактивом є. Втім, відчувається брак чогось типу класичних прямих ліній чи інтернет-конференцій із питаннями вболівальників. Особливо таке потрібне зараз, у міжсезоння.

бонус

Особлива говірка, якою заговорив клуб у соцмережах і навіть окремих публікаціях офсайту. Новий вислів в українському футболі.

Шахтар – 30 балів

оновлюваність – 4

Публікації з'являються щодня, дуже важливо відзначити, що клуб багато уваги приділяє благодійності та новинам із фронту. Але при цьому, власне, футбольних новин немає з 20 червня - з часу переходу Нереса, хоча інші трансфери відбуваються, всі чекають на роз'яснення з приводу зборів і тренерського штабу.

достовірність – 4

Відразу кілька переходів залишилися поза увагою стрічки новин офіційного сайту.

представництво – 4

Історія, клубна філософія та атрибутика, навіть річний звіт – усе на своїх місцях. Мінус - архів по матчах став гіршим, ніж на колишній версії, починаючи суто з 2015 року.

зовнішність – 5

Відносно свіжий редизайн добре виглядає та допомагає інтуїтивно серфити по розділах. Є навіть такі фішки, як автограф футболістів або галерея легенд.

ілюстративність – 5

Традиційна фішка Шахтаря – навіть на рядові івенти виділяють місце для ексклюзивних фото, плюс у досьє футболістів добре підібрані ілюстрації. Відмінно працює відеорозділ – навіть коли єдиний телемарафон закрив розважальний контент, у т.ч. Шахтар-ТВ, на ютубі регулярно оновлюються ролики, багато уваги благодійності.

ексклюзивність – 3

Матеріал весь свій, ось тільки суто футбольного поменшало.

гостинність до вболівальників – 5

Велике представництво у соцмережах, працює Шахтар-клуб та програма лояльності.

бонус

Загалом у Шахтаря з історією все добре, а окремо виділимо рубрику «Легенди» у розділі «Команди» — чудово представлені найкращі гравці та тренери клубу, включаючи Луческу.

Кривбас – 31 бал

оновлюваність – 5

20 новин за червень – все докладно, якісно.

достовірність – 5

Якщо перехід – одразу з інтерв'ю новачка, якщо новина – з ілюстрацією.

представництво – 4

Історія розписана, але не ілюстрована – немає відчуття занурення у часі. До того ж на відміну від Дніпра-1 Кривбас (колишній Гірник) підписався під історією з 1959 року, а це спірно. Окремий плюс - історія зміни емблеми. Рідко хто це робить.

зовнішність – 5

Сайт витриманий у фірмовому стилі навіть щодо шрифтів. Портрети в одному стилі, інфографіки на шаблон.

ілюстративність – 5

Так, фотографій достатньо, їх можна легко знайти через розділ медіа за сезонами. Втім, добре було б прикріплювати посилання не лише на відео, а й на фото та у пості зі звітом про матч.

ексклюзивність – 4

Окремого розділу «преса про клуб» немає – адже з виходом до УПЛ буде набагато більше публікацій.

гостинність до вболівальників – 3

Інтернет-магазин на сайті не реалізований, ком'юніті розвивається окремо на соцмережах, але фідбек є – навіть більше, для зв'язку відзначені не лише стандартні контакти, а й акаунти прес-служби у соцмережах.

бонус

При звичайному движку сайт добре розсортований - за сезонами, за темами, за видом контенту. Це приклад, як можливості звичайного сайту, можна використовувати повністю.

Рух – 32 бали

оновлюваність – 5

Дуже крутий показник – три десятки новин на місяць. Причому вони досить глибокі – будь-який спаринг або навіть тренування «домагається» не лише новиною на сайті, а й окремою фотогалереєю та відеосюжетом.

достовірність – 5

Так, Рух слідкує за своїми гравцями та тренерами – як присутніми, так і відданими в оренду.

представництво – 4

Дуже якісно представлені фірмовий стиль та клубна філософія, розписана семіотика емблеми, виставлений повний брендбук. А ось історія, хоч і розказана докладно, недоотримала – у розділі немає фотографій навіть аматорського періоду з Шацьких та Алієвим, не кажучи вже про давніші часи.

зовнішність – 4

Сайт красивий, проте немає розділу «матчі», щоб можна було пошерстити його за датами та турнірами. Ні (Поки що?) розділу «легенди». Зате дуже красиво забрендовано весь сайт, виглядає багато і фірмово.

ілюстративність – 5

Переконливо: є окремі фотогалереї навіть для тренувань, не кажучи про будь-які матчі – від офіційних до контрольних.

ексклюзивність – 5

Все своє - включаючи досить великі обсяги відео. Бракує хіба що історичних матеріалів, огляду життя академії та окремого скаутингового волога – адже раніше Рух був одним з небагатьох, хто відправляв експедицію до Бразилії.

гостинність до вболівальників – 4

Фан-шоп багатий, багато акційних товарів та актуалочки – чого немає в інших клубів. Ось тільки програма лояльності більше розрахована на стадіон, що відвідують, такого не передбачається

бонус

Дуже солідна розробка та використання фірмового стилю.

Динамо – 34 бали

оновлюваність – 5+

Найоперативніший сайт з нами побаченого, до того ж, на ньому дуже багато, власне, футбольних новин. Окремо хочеться відзначити, що Динамо почало відверто розповідати про склад делегації на матчі, про травми та продаж футболістів. Іншим клубам треба вчитися такої відкритості та конкретики, що оцінять і преса, і вболівальники.

достовірність – 5

Клуб послідовно відзначає переміщення своїх футболістів та стежить навіть за збірками та орендованими.

представництво – 5+

Великий ривок сайт Динамо зробив якраз в історії, потихеньку наповнюються досьє на всі основні перемоги, персоналії, до того ж, до ювілею клубу ведеться ексклюзивна рубрика з інтерв'ю та статтями про легендарні матчі.

зовнішність – 5

Нещодавня реконструкція сайту зробила його одним із найкрутіших в українському спорті в принципі, окрема важлива фішка – можливість вибрати темну чи світлу тему, її оцінять багато користувачів.

ілюстративність – 5

Як поточні події, так і історичні публікації добре ілюструються. До того ж, щодо роботи з відео Динамо за останні пару років вийшло на європейський рівень.

ексклюзивність – 5‒

Після ретельного вивчення констатуємо – на сайті Динамо виключно ексклюзивні матеріали (клубний журнал закрився – навіть передруків звідти більше немає). До того ж, ексклюзивів багато, і вони різноманітні – хіба що лідерів та головного тренера хочеться частіше чути, причому, не лише у дрібних інтерв'ю за поточним порядком, а й у великих ексклюзивах про життя.

гостинність до вболівальників – 4

Тут питання більше не до самого сайту, але все ж таки. Перше – у деяких соцмережах під час матчів інформація аж надто скупа (тільки констатація – забив такий, зіграли так), друге – багато товарів на фан-шопі, особливо футболки, доступні в обмеженій кількості розмірів.

бонус

Дуже круто прокачано розділ «Історія» — здається, немає вже жодного більш-менш великого досягнення Динамо, яке не було б розібрано в ексклюзивних матеріалах. Є зручний календар подій – день історії Динамо. Краще могло б бути тільки якщо клуб створив окрему базу даних на кожен матч, гравця і тренера – як це є в деяких європейських грандів.

РАЗОМ:

 

  • сайти, здебільшого, ожили
  • контент робиться, але не вистачає креативних рубрик
  • мало прямої мови, а тим більше – цікавих, незвичайних інтерв'ю
  • мало гри, спілкування з уболівальниками – напередодні сезону без глядачів це провал

ПОРАДИМО:

 

  • приділити більшу увагу особистостям – представленню футболістів, їхнім родинам, їхній минулій кар'єрі.
  • налагодити спілкування з уболівальниками та організацію їх спілкування з гравцями та тренерами (давно час збирати питання фанатів на післяматчеві прес-конференції)
  • покращити досьє гравців і тренерів – не лінуйтеся запитати їх про місце народження, перших тренерів, улюблених хобі, машини, страви, акторів/акторок… Це давній жанр, але він цікавий і розкриває особистість
  • не бійтеся ставити своїм гравцям та тренерам прості питання – нехай вони розкажуть про тактичні знахідки, несподівані перестановки, гравців після травм
  • не приховуйте нічого від уболівальників – нехай беруть участь у виборі нової форми (як у Вереса), нехай знають про травми та склад делегації гравців (як у Динамо), нехай можуть звернутися до прес-служби чи менеджменту через соцмережі (як у Кривбасу)

ГОЛОВНЕ:

Це незвичайний сезон. Вирішується, бути чи не бути Україні як країні та українському чемпіонату як турніру ширшим за регіональний. Потрібно представляти свій клуб та його діяльність яскраво і з усім інтересом, і клубний сайт у цьому – один із головних інструментів.

Богдан Грищук

Підписуйтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Тільки найгарячіші новини

RSS
Новини
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть