Реєстрація, після якої ви зможете:

Писати коментарі
і повідомлення, а також вести блог

Ставити прогнози
та вигравати

Бути членом
фан-зони

Зареєструватися Це займе 30 секунд, ми перевіряли
Вхід

Лікар Бабелюк: «Цей совковий підхід і досі побутує у більшості клубів УПЛ…»

2023-02-22 18:03 Лікар львівського «Руху» Дмитро Бабелюк — про практику використання крапельниць для відновлення футболістів. Дмитро Бабелюк «​Чи ... Лікар Бабелюк: «Цей совковий підхід і досі побутує у більшості клубів УПЛ…»

Лікар львівського «Руху» Дмитро Бабелюк — про практику використання крапельниць для відновлення футболістів.

Дмитро Бабелюк

«​Чи ставили вам коли-небудь крапельницю спортивні лікарі? Думаю, 99.9% вітчизняних спортсменів підтвердять, що мали досвід з крапельницями у тих чи інших професійних клубах.

Міф про те, що магічні крапельниці допомагають гравцям показувати свої найкращі можливості на полі, а потім за топомогою тих самих рідин і швидше відновлюватися глибоко вкорінився в головах досвідчених спортивних лікарів, тренерів, керівників клубів та самих гравців.

Лікарі шукають найбільш дієві «коктейлі», змішують все, що є під рукою, придумують «міланські коктейлі» і роздмухують історії про те, що «ну всюди ж капаються, просто не розказують».

Так ось правда полягає у тому, що не капаються. По-перше, будь-які прямі маніпуляції з кров’ю заборонені WADA. Дозволено лише 100 мл за більш як 12 годин, що є дуже малою кількістю рідини.

По-друге, це безтолкове втручання. Крапельниці потрібні лише тим людям, які не можуть отримувати рідину через рот. Іншою необхідністю є різка втрата рідини (наприклад при отруєнні), коли необхідно поповнити баланс рідини в організмі у найкоротший період.

Натомість у пострадянській спортивній медицині склався чіткий постулат, що крутий спортивний лікар повинен знати і вміти приготувати декілька рецептів різних «коктейлів» з різною метою. Виводити з похмілля до гри, тонізувати організм перед грою, відновлювати краще після гри. Цей совковий підхід і досі побутує у більшості клубів УПЛ, не говорячи вже про нижчі ліги.

Немає жодних підтверджених даних, що вітаміни, кардіо-, гепато-, церебропротектори та інші безтолкові препарати мають хоч якийсь позитивний вплив на організм людини. Натомість, спитайте кого з футболістів гнали робити крапельниці як один з методів відновлення після складних навантажень? Статистика вас здивує.

Тим часом у Європі ніхто ніколи не чув про те, щоб пічкати гравців чудорідинами. Є конкретні протоколи, є конкретні стани і конкретні покази до застосування конкретних рідин у конкретних установах. Жодної самодіяльності і совкового креативу.

Одною з стадій допінг-тесту на рівні Ліги Європи є ультрафіолетове освітлення вен гравців на предмет слідів проколу. Якщо такий знаходять — ризик бану на період від 2 до 4 років, незалежно від того що саме вводили. Забороненим є сам метод.

І якщо ж ми хочемо рухати український футбол, а відповідно і спортивну медицину навколо нього вперед, то чи не варто вже відмовлятися від давно заборонених методів, а будувати сучасний європейський ефективний медичний підхід, який вже роками успішно працює у розвинутих чемпіонатах?» — написáв Бабелюк.

Кращий коментар

aton
Анатолий Туров - Начинающий писатель
23.02.2023 09:11
Мене не перестає дивувати цей рожевощокий юнак, який тільки що закінчив медінститут, але уже все знає, все уміє і, судячи з того, що майже кожного дня видає нову порцію порад, вважає себе супер-пупер найкращим спортивним лікарем як мінімум України!!!! Сміх та й годі....)))))))) P/S А автору пораджу заголовки з цим Бабелюком писати так - "випускник медінституту, починаючий практикувати юний лікар Бабелюк...."

Читати всі коментарі (13)

Підписуйтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Тільки найгарячіші новини

RSS
Новини
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть