Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Моя олімпійська смартопедія. Сучасне п'ятиборство

2022-10-14 00:10 Ця улюблена дитина Пьєра де Кубертена довгий час звалася "офіцерським багатоборством". Дійсно, чи легко цивільній людині ...

Ця улюблена дитина Пьєра де Кубертена довгий час звалася "офіцерським багатоборством". Дійсно, чи легко цивільній людині стати майстром на всі руки й ноги: швидко бігати й плавати, влучно фехтувати й стріляти, та ще й бути вправним вершником? Зрештою сучасне п'ятиборство здобуло свою нинішню назву і позбулося репутації елітного клубу для людей в погонах.

Та в Радянському Союзі кращими в пентатлоні вважалися cаме представники "воєнізованих" спорттовариств - ЦСКА і "Динамо".

Олімпійській чемпіон Мюнхена - наш земляк Борис Онищенко – якраз ї належав до динамівського відомства, а в офіційних документах проходив як капітан міліції. Звичайно ж, вдень виловлював шахраїв на Бесарабці , а ввечері бігав, плавав, стріляв, фехтував і на коні перешкоди долав. І за іронією долі саме уродженцю Полтавщини, та ще й "правоохоронцю" випало стати антигероєм "найбільшого шахрайства в історії спорту" ( до російського допінг-шулерства ще залишалося майже 40 років).

Що ж скоїв київський п"ятиборець у Монреалі - на своїй третій і останній Олімпіаді? Здавалося, 39-літній ветеран впевнено рухається до чергового "золота", і не лише у командній першості, як у Мюнхені, а і в особистому заліку. Залишався лише турнір з фехтування, де безаперечний фаворит хвацько орудував шпагою із завзяттям радянського Д'Артаньяна, аж поки не вийшов на доріжку проти британця Джеремі Фокса. Той виявився гідним земляком Шерлока Холмса, і почав сігналювати суддям, що у "руського" щось не те із екіпіруванням. Шпагу Онищенка віддали на експертизу, і у руків'ї знайшли прикриту замшею кнопку, якою можно було включати лампочку, що сигналізувала про укол.

І хоч після цього киянин виграв вісім двобоїв поспіль вже з "чесною" зброєю, вирок був підписаний. Всю радянську команду дискваліфіковали, а головного винуватця ще й пожиттєво. Пізніші, вже російські джерела стверджували, що у цю халепу він встряг абсолютно за власним потягом душі заради перемоги будь-якою ціною, без жодного примусу чи директиви. Тому його справедливо позбавили державних нагород, членства в КПРС, спортивних і міліцейських звань.

Що ж сталося далі? Відправили на «хімію», чи, боронь боже, ще далі? Казав же інший капітан міліції на прізвище Жеглов, що «злочинець має сідіти у в’язниці». На щастя, колишнього комуніста і орденоносця працевлаштували вдома, у Києві... ні, не таксистом чи прибиральником на тій же Бесарабці, а директором новоствореної навчально-спортивної бази "Атлет", де він і працював більше 30 років. Дуже цікаве покарання для головного шахрая в історії спорту, чи не так? Сам Борис Григорович, якому нещодавно виповнилося 85 років, так ніколи і не зізнався, що справді сталося у Монреалі, і ми навряд чи почуємо про це від нього. Так що можемо пограти у Шерлока Холмса й запропонувати свої версії.

А якщо казати про сучасне п'ятиборство у наш час, в ньому серйозно налаштовані замінити коня на велосипед. Захисники прав тварин своїми петиціями постаралися. Бідний Кубертен! Він би цього не переніс.

Євген Шрайман

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

14.10.2022, 00:10
14.10.2022, 00:10
414967 2 Internat, sureman
eugene01
Автор:
(eugene01)
Статус:
Наставник (2252 комментария)
Подписчиков:
4
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца ПСЖ 0 : 2   15 мая 22:00
Чемпионат Испании Сельта Атлетик - : - 15 мая 23:00
Хетафе Атлетико - : - 15 мая 23:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть