Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Цікаве з історії футбола

2011-11-09 22:28 22 січня 1927 відбулася перша в історії радіотрансляція футбольного матчу — на стадіоні «Хайберрі» «Арсенал» зустрічався ...

22 січня 1927 відбулася перша в історії радіотрансляція футбольного матчу — на стадіоні «Хайберрі» «Арсенал» зустрічався з «Шеффілд Юнайтед». Окрім цього «Арсенал» був першою командою, яку показали по телебаченню. 16 вересня 1937 року в товариському матчі зустрілися основа і дубль «канонірів». 



У 1891 році ірландський експерт по правилах футболу Джон Пенальті запропонував ввести одинадцятиметровий штрафний удар за грубу гру або гру рукою, умисно здійснену гравцем команди, що захищається, в межах її штрафної площі. Вперше такий удар був виконаний в ірландській футбольній лізі. Тепер у всьому світі його називають пенальті.

У фіналі кубка англійської ліги 2005 року був зафіксований рекорд шуму на стадіоні. Після голу гравця «Ліверпуля» Ріїсе у ворота лондонського «Челсі» мерсисайдські уболівальники видали крик потужністю 130,7 децибела. Досягнення було занесене в «Книгу Гіннесу». Попередній рекорд складав 128,74 децибела і був встановлений в 2000 році на матчі американського клубу «Денвер Бронкос».

Своєрідним рекордсменом є захисник Мацціа, який грав в середині 60-х років за італійський клуб «Брешіа». На 38-ій секунді зустрічі з командою «Мантова» він забив м’яч в свої ворота, створивши найшвидший автогол.

В кінці 50-х років в італійському місті Сієна футбольні судді вирішили зіграти самі. Склали дві команди, вийшли на поле, і матч почався. Все йшло нормально до тих пір, поки у ворота однієї з команд не був забитий спірний м’яч. Ось тут-то всі 22 гравці, кожен з яких за службовим обов’язком відмінно знав і вмів тлумачити правила, стали доводити свою правоту. Слово за слово, і справа дійшла до такої колотнечі, що довелося втрутитися поліції.

У грі на першість Греції 1978 р. «Етнікос» приймав «ПАОК». Відкривши рахунок, гості, підбігши до лавки запасних, бурхливо розділяли радість з її мешканцями, не звертаючи увагу на пропозицію судді продовжити зустріч. Недовго думаючи, футболісти «Етнікоса» у відсутність суперників почали з центру, безперешкодно прошлі до їхніх воріт і зрівняли рахунок.

В середині 50-х років влада іранського району Аль Харвас, розташованого недалеко від Персидської затоки, наділили суддів необмеженими правами. Місцеві судді виходили на поле, маючи при собі не лише свисток, але й гумову палицю, бо правила дозволяли їм не лише штрафувати чи видаляти футболістів, але на свій розсуд завдавати їм ударів дубиною. Стверджують, що матчі в цьому районі проходили виключно коректно.

У 1957 році в Німеччині за декілька секунд до завершення футбольного матчу у ворота однієї з команд був забитий переможний гол. При цьому суддя не помітив, що нападаючий підправив м’яч рукою, і зарахував гол. Тоді на поле вийшов місцевий священик і став голосно перестерігати команду, що перемогла, признатися, як була справа. Слова пастиря здобули дію. Футболісти призналися в тому, що забили м’яч неправильно. Суддя гол відмінив, і зустріч закінчилася внічию.

Національна команда Ботсвани не виграла жодного міжнародного матчу за двадцять вісім років існування. У команді змінилося більше п’ятдесяти головних тренерів, чотири з яких були колишніми радянськими спортсменами.

Футбол офіційно заборонений в шести країнах, включаючи Афганістан, Кампучію і Гренландію. Цікаво, що футбол (соккер, тобто європейський футбол) дозволений для гри в штаті Юта, США, лише за умови, що поле розташоване не ближче, ніж в 1,5 милі від церкви. Для бейсболу, гольфу і американського футболу це відстань — 0,5 милі.

Бразильського футбольного захисника Пінейро називали рекордсменом по голах у власні ворота. Лише у одному сезоні він забив у ворота своєї команди 10 голів. Пінейро перевели в напад. У першому матчі «рекордсмен» знов ухитрився вразити власні ворота. Коли футболістові виповнилося 25 років, товариші по команді подарували йому компас, на якому було вигравійовано: «Пам’ятай, противник на тій стороні».

Це сталося в 1980 р. під час футбольного матчу в румунському місті Тімішоаре між місцевою «Політехнікою» і командою Бразильського клубу «Атлетіко». Один з Бразильських нападаючих на високій швидкості увірвався в штрафний майданчик господарів поля і вийшов один на один з румунським воротарем. Голкіпер «Політехніки» у відчайдушному стрибку кинувся в ноги бразильцеві, той підскочив і врізався головою в штангу воріт, яка, не витримавши удару, переламалася навпіл. Судді довелося на 20 хвилин перервати матч для того, щоб працівники стадіону замінили «постраждалу» штангу. Бразильський нападаючий, як ні в чому не бувало, продовжував гру.

Найбезглуздіший гол року. Так називали гол, забитий захисником «Спарти» (Роттердам) у матчі з іспанською «Барселоною» в 1973 році. Відбиваючи м’яч від своїх воріт, футболіст відправив його високо вгору. М’яч був підхоплений вітром, лопнув в повітрі і безформною грудкою впав у ворота «Барселони». Суддя Форес наказав замінити м’яч і, не дивлячись на протести гравців, зарахував гол.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

09.11.2011, 22:28
Dinamo12
Автор:
(Dinamo12)
Статус:
Начинающий писатель (99 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лилль Лион 3 : 4 Закончился
Лига чемпионов ПСЖ Боруссия Д - : - 7 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть