Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Міф про "матч смерті": Важка дорога до правди. Вступ. Що таке історичний міф. Радянські історичні міфи

2017-05-09 23:08 До 90-річчя ФК "Динамо" Київ Підіб`ємо підсумки. Вчора я поставив на голосування запитання: Як Ви ставитесь ...

До 90-річчя ФК "Динамо" Київ

Підіб`ємо підсумки. Вчора я поставив на голосування запитання: Як Ви ставитесь до того, щоб я публікував на "Шуріку" свою наукову розвідку про "матч смерті", яку я писав ще в листопаді 2015 року. "За" проголосувала 21 людина, "Проти"-3. Я дуже вам вдячний! Отже, спробуємо по суті!

Розпочну з енциклопедичної цитати: «Міф історичний ‒ своєрідна, як правило спотворена форма історичної свідомості, в якій конкретні знання й інтерпретації процесів, подій, явищ і фактів минувшини передаються за допомогою образів, символів, переказів, легенд та ін. емоційно-психологічних інтуїтивних компонентів, що сполучаються з вибраними, тенденційними елементами логіко-раціонального пояснення». Відомий український історик Ігор Гирич дає таке розуміння: «Міф – це створене за допомогою ідеологічної машини держави або групи інтелектуалів-політиків і впроваджене для широкого загалу уявлення про своє минуле. Воно охоплює духовний пантеон негативних і позитивних героїв історії, подій, спільний історичний шлях. За допомогою міфів на рівні колективної пам’яті спільноти формується масова свідомість, національна самоідентифікація, вирізнення себе з-поміж інших національних спільнот».

Радянська історія практично повністю складається з таких міфів. Головним радянським міфом є Велика Вітчизняна Війна. Так компартійне керівництво подало пересічному обивателю Другу світову.

Цей величезний історичний міф складали безліч маленьких міфів, що впліталися в єдину мозаїку. Серед найвідоміших-«Молода гвардія», 28 панфіловців, піонери-герої та Зоя Космодем’янська. Російський історик Борис Соколов присвятив книгу цим міфам.

Але я їх не розглядаю. Мова піде про інший достатньо відомий радянській міф часів найстрашнішої, найтрагічнішої та найкривавішої війни в історії.

Отже, «матч смерті». Тема про яку сказано та написано дуже багато. Міф, що був, здавалося б похований під уламками СРСР. І відроджений через кінофільм «Матч» майже п`ять років тому.

Головною метою цього дослідження є не чергове розвінчання цього міфу, а зовсім інше-показати, наскільки важкою була дорога до правди.

(Продовження-завтра)

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

09.05.2017, 23:08
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лилль Ланс - : - 29 марта 22:00
Чемпионат Испании Кадис Гранада - : - 29 марта 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть