Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Кримський футбол-2. В продовження теми

2015-08-22 11:39 В продовження думки спортивного оглядача ВВС Віктора Нахезіна http://dynamo.kiev.ua/blog/214220-futbol-v-krimu-napvchemponat-na-pvostrov про стан та перспективи "чемпіонату Криму" подам ...

В продовження думки спортивного оглядача ВВС Віктора Нахезіна http://dynamo.kiev.ua/blog/214220-futbol-v-krimu-napvchemponat-na-pvostrov про стан та перспективи "чемпіонату Криму" подам думку оглядача Deutsche Welle Іллі Коваля на гілах ресурсу http://dw.com/p/1GJLp та http://dw.com/p/1GHIL (російськомовна версія, з можливістю відкоментувати) стосовно стану кримського "національно-територіального":) футболу та його перспектив.

Отже:

=============

Чий він, футбольний Крим?

В анексованому Росією Криму стартує автономна футбольна першість під егідою УЄФА. DW з'ясувала, чи означає це легітимацію анексії Криму і хто фінансуватиме новий турнір.

У суботу, 22 серпня, стартує перший в історії розіграш футбольної прем'єр-ліги Криму, що проводиться під егідою Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА). У турнірі візьмуть участь вісім команд з восьми різних міст - "СКЧФ Севастополь", "ТСК-Таврія" (Сімферополь), "Рубін" (Ялта), "Бахчисарай", "Кафа" (Феодосія), "Океан" (Керч), "Беркут" (Армянськ) і "Євпаторія". Ця ліга створена УЄФА, щоб зберегти на півострові професійний футбол, обійшовши стороною гострі кути міжнародної політики.

УЄФА визнала анексію Криму?

Роком раніше, у серпні 2014 року, три кримські футбольні колективи - СКЧФ, ТСК і ялтинська "Перлина" - заявилися у третій за силою дивізіон чемпіонату Росії і навіть встигли зіграти там майже по два десятки матчів. Але після протестів з боку Федерації футболу України УЄФА заборонив їм брати участь у російських змаганнях без дозволу української сторони і оголосив Крим "особливою зоною" з точки зору футболу. У підсумку кримські клуби були виключені з чемпіонату Росії, а результати їхніх ігор - анульовані. Незабаром після цього народилася ідея організації на півострові власної автономної ліги, яку тепер спробують реалізувати.

У деяких російських ЗМІ створення в середині липня Кримського футбольного союзу (КФС) для проведення місцевого футбольного чемпіонату під егідою УЄФА трактувалося як визнання Криму частиною Росії. Широко поширеним стало двозначне формулювання "УЄФА визнав Крим", а на телеканалі "Звезда" новину про реєстрацію КФС в УЄФА взагалі подали наступним чином: "Подія ця має не тільки спортивне, а й важливе політичне значення. Російський статус півострова офіційно визнаний головною футбольною організацією Старого Світу".

У прес-службі УЄФА у відповідь на питання DW про те, чи має право на життя подібна інтерпретація, нагадали про висловлювання генсека УЄФА Джанні Інфантіно. У грудні 2014 року, оголосивши про створення в Криму "особливої ​​зони", він пояснив: "Якщо конкретніше, це означає, що дана "зона" буде перебувати під наглядом члена виконкому УЄФА Франтішека Лаурінеца; що три клуби з Криму, які беруть участь у російських змаганнях (на той момент. - Ред.), повинні будуть припинити грати в них до 1 січня наступного року; і, що найважливіше, УЄФА ухвалив рішення про допомогу у фінансуванні молодіжного футболу в Криму за допомогою ряду спеціальних проектів ".

"Крим - це не частина Росії"

Лаурінец, який став куратором "кримського питання" в УЄФА, після візиту на півострів у березні цього року також прокоментував питання про статус Криму: "УЄФА - це футбольний орган, ми не можемо вирішувати політичні питання. Але ми поважаємо наш статут, а відповідно до нього Крим - це не частина Росії, оскільки це не визнано міжнародним співтовариством, ООН". При цьому він додав, що юридично Крим є частиною України, однак на ділі статус півострова "неоднозначний", і виникають проблеми, які "потрібно якось вирішувати".

Саме після тієї березневої поїздки представників УЄФА до Криму було дане зелене світло футбольно-юридичному вирішенню "кримського питання" - вирішили створити на півострові автономну лігу під егідою УЄФА. І тепер фінансове питання змінило юридичне на порядку денному, адже проведення професійного футбольного турніру повинен хтось оплатити.

За російські гроші

Як зазначив в інтерв’ю DW генеральний директор ФК "СКЧФ Севастополь" Давид Тетруашвілі, низка статей витрат клубів кримської прем’єр-ліги будуть виплачуватись із коштів, отриманих від КФС та рівномірно розподілених між усіма клубами. Наприклад, оренда стадіонів, витрати на організацію навчально-тренувального процесу, спортивне спорядження та інвентар. Кошти на інші потреби, наприклад, зарплати гравців, клуби повинні шукати самі, залучаючи до фінансування приватних спонсорів.

Очільниця комітету маркетингу, управління справами та інформполітики КФС Ольга Безугловець в розмові з DW підтвердила цю інформацію. Розповідаючи про джерела фінансування КФС, вона послалася на нещодавнє прохання міністра спорту РФ Віталія Мутка до російського уряду надати на ці цілі 100 мільйонів рублів. За її словами, на даний момент додаткових спонсорів і, відповідно, позабюджетних коштів у них немає.

При цьому сам Мутко раніше заявляв, що КФС не матиме відношення до Російського футбольного союзу (РФС). І формально цього дійсно дотримуються - КФС не входить до числа регіональних федерацій, що відносяться до РФС, хоча бюджет кримської організації і субсидується міністерством спорту Росії.

Що стосується пошуку позабюджетного фінансування для місцевих футбольних клубів, то цей процес, судячи з усього, відбувається за активної участі і контролю з боку влади півострова. Зокрема самопроголошений глава невизнаної Республіки Крим Сергій Аксьонов раніше повідомляв про 150 мільйонів рублів, які готові виділити на утримання футбольних команд приватні інвестори. А севастопольському СКЧФ надати підтримку в пошуку спонсорів обіцяв самопроголошений губернатор Севастополя Сергій Міняйло.

Фінансової підтримки від УЄФА поки немає

Ольга Безугловець додала, що надходження коштів від УЄФА на проведення змагань у КФС поки не очікують. При цьому в прес-службі УЄФА DW запевнили, що організація братиме участь у фінансуванні футбольного чемпіонату у Криму, але відмовились розкривати деталі. Так чи інакше, кримські клуби від УЄФА коштів і не вимагають.

"Найголовніше - УЄФА пообіцяв визнати все те, що відбуватиметься на кримському півострові, легітимним з точки зору футбольного законодавства. Це вже дуже багато з того, що УЄФА може надати", - наголосив Тетруашвілі.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

22.08.2015, 11:39
22.08.2015, 11:39
214292 0
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37780 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Италии Болонья Ювентус 3 : 3 Закончился

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть