Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Вчора у Страсбурзі – перемога. Делегація України в ПАРЄ домоглась максимально можливої потрібної резолюції

2018-01-24 04:36 Резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи від 23 січня 2018 року «Гуманітарні наслідки війни в Україні», яка ...

Резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи від 23 січня 2018 року «Гуманітарні наслідки війни в Україні», яка була підготовлена депутатом Егідіусом Варейкісом (Литва, група Європейської народної партії); і була прийнята в рамках зимової сесії ПАРЄ (повідомляють кореспонденти інтернет-видань «Європейської правди», «Ваші Новини», телеканалу «112 Україна», УНІАН, «5-го каналу», «Укрінформу», «Громадського радіо»).

«За» проголосувало 56 депутатів, «проти» - нуль, «утрималися» - 10 із 66 депутатів, які взяли участь в голосуванні.

«Асамблея закликає російську владу призупинити всю фінансову та військову підтримку, надану незаконним збройним угрупованням в Донецькій та Луганській областях, припинити визнавати їхні паспорти та інші документи, включаючи рішення незаконних судів та документи, які підтверджують право на нерухомість, видані на території, підконтрольній незаконним збройним угрупованням в Луганській та Донецькій областях», – йдеться в резолюції. Тут же Парламентська асамблея Ради Європи закликає Російську Федерацію припинити військову агресію проти України.

Цим самим документ ПАРЄ вкотре підтверджує, що дії РФ в Україні є війною проти нашої держави. Переважна більшість політичних означень прийнятого документу вже звучала в інших рішеннях Асамблеї, однак є новації. Наприклад, резолюція вперше закликає РФ виконувати свої зобов'язання в межах міжнародного права як держави-окупанта.

Серед іншого, у резолюціі згадується ухвалений Верховною Радою закон України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». ПАРЄ привітала схвалення цього закону, і вперше в своєму документі зазначила, що Донбас є окупованою територією, а Росія – агресором. Цю поправку, підтриману ПАРЄ, внесла українська делегація.

Резолюція прийнята також з поправкою депутата Верховної Ради від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського, в якій йдеться, що необхідно переглянути закон про деокупацію Донбасу з тим, щоб він базувався на Мінських угодах. Цей депутат свою пропозицію озвучував російською мовою.

Окремо резолюція говорить: «Понад 4 мільйони людей (на Донбасі) потребують гуманітарної допомоги. Збройних конфлікт забрав життя більш ніж 10 тисяч людей. Кількість людей, які дістали поранення, сягає понад 24 тисячі. На додачу, більш ніж 1,6 млн. людей стали внутрішньо переміщеними особами і майже 500 тис. шукають притулку в інших країнах, більшість – у Росії. Асамблея закликає країни-члени активізувати свою політичну співпрацю, щоб покласти край цьому конфлікту та стражданням цивільного населення.

Асамблея закликає всі сторони війни забезпечити захист цивільних осіб та їх повний доступ до основних послуг; звільнити та обміняти всіх полонених та людей, затриманих під час війни; надати сім’ям зниклих безвісти необхідну допомогу; створити спільну робочу групу, яка буде займатися питаннями зниклих безвісти та забезпечити її ефективне функціонування, включаючи представників України, Російської Федерації, Міжнародного комітету Червоного Хреста; вжити негайні заходи, щоб позначити території з вибуховими пристроями та організувати спеціальну операцію для їх видалення; відкрити нові пункти перетину, зокрема контрольний пункт у Золотому Луганської області», – зазначається в резолюції.

Асамблея закликала сторони війни «…ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду якомога скоріше. Це дозволить провести ефективне розслідування конкретних випадків порушення міжнародного гуманітарного права під час війни в Україні».

Також ПАРЄ закликає українську владу привести Кримінальний кодекс та Кримінальний процесуальний кодекс України у відповідність до міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального законодавства.

Із інших новацій даної резолюції варто відзначити також те, що ПАРЄ відійшла від усталеної норми про "анексію Криму" Російською Федерацією. На пропозицію представників України тепер згадується про "окупацію Криму та спробу його анексії".

ПАРЄ окремо закликала РФ гарантувати повагу прав людини та безпеку всіх людей, які живуть в анексованому Криму, зняти заборону на Меджліс кримськотатарського народу і заборону на в’їзд кримськотатарським лідерам, звільнити всіх українських в’язнів, які утримуються в РФ та в анексованому Криму; а до того часу, коли вони будуть звільнені, дозволити спостерігати за станом їх здоров’я та умовами утримання міжнародним спостерігачам та міжнародним організаціям.

Крім того, Асамблея окремо закликала Москву гарантувати доступ для міжнародних організацій до Криму, а також використати свій вплив на збройні групи, які контролюють території Донецької та Луганської областей з тим, щоб ті звільнили всіх незаконно утримуваних осіб. В документі наголошується на важливості безперешкодного допуску міжнародних організацій до ОРДЛО.

Водночас ПАРЄ вимагає від РФ припинити політику переміщення населення в анексованому Криму, яку Росія здійснює, переселяючи на півострів власне населення, та припинити військову агресію проти України і відновити її територіальну цілісність. А у кінцевому варіанті резолюції також міститься поправка від України про те, що Росія має виконувати всі попередні резолюції, які стосуються Криму і Донбасу.

«Російську політику необхідно розглядати як порушення Статті 49 Женевської конвенції VI, у відповідності до якої масове примусове переселення, а також депортація осіб з окупованої території... заборонена, незважаючи на мотивацію цих дій» - наголошується в резолюції. Це визнання є важливим з огляду на процес "Україна проти РФ" у Міжнародному кримінальному суді ООН (в Гаазі).

Перед голосуванням за резолюцію у ПАРЄ провели дебати по ній. Звітну доповідь зробив депутат Сейму Литви Егідіус Варейкіс. Він наголосив, що гуманітарна ситуація внаслідок війни та анексії Криму є вкрай складною. Найбільше проблем – уздовж лінії фронту, а особливо взимку, під час перебоїв із постачанням електроенергії та води.

У звіті українську владу закликано ухвалити комплексну стратегію допомоги і підтримки внутрішньо переміщеним особам, та зробити її пріоритетом. А також – працювати над звільненням полонених, підтримкою їхніх родин і вже звільнених з полону.

"Окрім полонених і зниклих безвісти під час війни, 64 українці були засуджені російською владою, і ці суди – політично вмотивовані. А ситуація з людьми, які стали біженцями внаслідок війни і анексії Криму Росією, залишається важливим викликом для українського уряду. Попри деяку допомогу міжнародних організацій є брак фінансів, аби закрити всі потреби внутрішньо переміщених осіб. Звісно, ми розуміємо – ніхто в Україні не був готовий до того, що переселенцями стануть понад 1,5 млн осіб. Утім, лише наприкінці 2017 року, через більш як три роки після початку війни, уряд нарешті ухвалив стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб", – зазначив в своїй доповідді Егідіус Варейкіс.

В обговореннях, зокрема, виступила й народна депутатка України Марія Іонова. «Марії і колегам вдалося донести залі детальну і повну інормацію про безпекову і гуманітарну ситуацію, про недопуск гуманітарних місій, катування , насильство, сексуальні злочини, тортури на окупованих Росією територіях, про систематичне порушення прав людини на Донбасі і Криму», — написала в Facebook Ірина Геращенко, яка також була присутня в залі ПАРЄ.

«Ми дуже задоволені результатом. Безумовно, резолюція є такою, що відповідає реальній ситуації в Україні. Цей документ констатує гуманітарну катастрофу, яка сталася внаслідок війни», - сказав після ухвалення резолюції член української делегації народний депутат Олексій Гончаренко.

Він також зауважив, що була прийнята дуже важлива поправка, що стосувалася формулювання щодо джерела агресії. «В тексті проекту резолюції було вказано, що ця резолюція – про гуманітарну ситуацію, яка склалася внаслідок війни на сході України, а в результаті правки, яку внесла українська делегація і яку було прийнято, тепер інше формулювання – наслідки триваючої війни Росії проти України», - наголосив нардеп. Він також наголосив, що «фактично одна з основних міжнародних інституцій визнала, що це є війна Росії проти України, яка відбувається на нашій території».

Тим часом журналістка Тетяна Висоцька на сторінці спільноти "Патріоти України - єднаймося!" у соцмережі Facebook обурюється: «Новинський виступає на сесії ПАРЄ. Прямо зараз. Говорить російською мовою. Щось про репресії щодо мешканців Донбасу. Неподалік — сестра Льовочкіна, видно, що нудьгує. Ніби й не було Майдану. А ви кажете інтерв’ю з Портновим… Он, у Раді сидять та Україну на міжнародній арені представляють не кращі! Вони всі повинні бути викинуті з української політики, а виступати у кращому випадку на суді чи тюремних нарах!»

РS: політика – це такий дурнуватий футбол. Вчора – перемога; нехай і не всуху; а завтра може бути розгромна поразка…

РРS: Ця резолюція, яка визначає стан війни між Україною і РФ в гарячій фазі на сході України – дуже знадобиться нашому клубу «Динамо» як доказ при розгляді відомої нашої скарги в Лозанні, в САS…

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.01.2018, 04:36
24.01.2018, 04:36
292971 3 ivz2306, Ist, anatolbil8
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37747 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Испании Сельта Атлетик 2 : 1 Закончился

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть