Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Нові «мирні» ініціативи від ЗЕ в Мінську. В позі Z

2019-06-06 01:56 З повідомлення преЗЕдентського сайту стало відомо, що екс-президент України Леонід Кучма, представник чинного преЗЕдента України в ...

З повідомлення преЗЕдентського сайту стало відомо, що екс-президент України Леонід Кучма, представник чинного преЗЕдента України в тристоронній контактній групі в «Мінському форматі» (в комісії з питань урегулювання війни проти України на Донбасі) в середу, 5 червня за підсумками зустрічі ТКГ у білоруській столиці заявив про необхідність прописати в нових домовленостях норму «в режимі тиші … не стріляти у відповідь» в зоні збройного конфлікту.

Як це зрозуміти?

Як відомо, ще в червні минулого року на той час командувач Операції об’єднаних сил Сергій Наєв заявляв, що бійцям ООС дозволено відкривати вогонь у відповідь без дозволу штабу, якщо проросійські бойовики атакують вогнем.

Я сподіваюся (перефразуючи думку військового волонтера Романа Доніка), що сьогодні всім українським патріотам, всім військовослужбовцям, хто проголосував за ЗЕленського, а також батькам і родичам військовослужбовців, які з якоїсь причини голосували за ЗЕленського вже дійшло, що Кучма з ЗЕленським хочуть документально заборонити ЗСУ вогонь у відповідь на фронті. Ось так і прописати «норму» в нових Мінських угодах. Вони вирішили просто «перестать стрелять» простим способом. Бо, безкарно обстрілюючи наші позиції, рано або пізно бойовики виб'ють усіх. Як в тирі. І тоді вже не буде по кому стріляти. І стрілянину припинять. ЗЕленський же говорив, що готовий за всяку ціну це зробити. Ось вона, ціна «миру» по-ЗЕленськи.

Тим часом спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Зайдік повідомив, що Л.Кучма в середу також запропонував чинній владі України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО і зняти економічну блокаду з окупованих території Донецької та Луганської областей; і це підтримали учасники переговорів з РФ, а також з ОРЛО і ОРДО. Треба розуміти, що ці ініціативи Кучми погоджені з ЗЕленським; якщо не є його власними, і лише озвучені ЛДК.

На такі «пропозиції» гнівно відреагував Президент України Петро Порошенко. На своїй сторінці у Facebook він висловив велике занепокоєння через можливий розгляд в Мінську зняття економічної блокади з окремих окупованих території Донбасу. Порошенко нагадав, що «15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні зв'язки з окупованими територіями як реакція на свавільне захоплення (експропріація або запровадження зовнішнього управління Москвою) українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи».

І обурюється: «Що ж змінилося з того часу? З боку окупанта – нічогісінько. Виходить, українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський?»

П.Порошенко пояснює: «Ми ніколи не заперечували проти відновлення економічних зв'язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім, встановлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам.».

«Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. Реалізація російського сценарію на Донбасі – це зрада національних інтересів нашої держави і пам'яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет і територіальну цілісність України», – наголосив П.Порошенко. І резюмував, озвучивши кілька риторичних запитань: «Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс України до ЄС та НАТО?»

Від себе зазначу, що наступною «мирною» пропозицією на мінських перемовинах логічно має стати подання кремлівському карлику бомаги на входження України в склад російської федерації в якості малоросійського федерального округу.

РS: П’ятий президент України Петро Порошенко по обіді 6 червня провів брифінг щодо загроз впровадження російського сценарію врегулювання ситуації на Донбасі і згоди з таким адміністрації преЗЕдента ЗЕленського.

Крім того, що Петро Порошенко зазначив важливість відновлення переговорів тристоронньої контактної групи у Мінську, він помітив, що українська делегація під час рандеву навіть не згадувала про звільнення заручників, про «паспортизацію» ОРДЛО, але говорила про зняття економічної блокади, і це дуже схоже на капітуляцію. Так само його насторожила і пропозиція Збройним силам України не вести вогонь у відповідь.

«Я хочу закликати, щоб ми чітко визначили ті червоні лінії, за які не можна заступати. Ці лінії переходити не можна, адже за ними настає капітуляція. Нічого спільного з миром капітуляція не має», – заявив Петро Порошенко під час брифінгу.

Він також наголосив на необхідності прогресу у питанні звільнення заручників та скасування указу президента РФ про видачу паспортів мешканцям ОРДЛО. «Не врахування цих позицій і, можливо, скасування рішення РНБО про економічну блокаду Донбасу, якщо це містилося у директивах президента Зеленського, є кардинально шкідливим. Ще раз наголошую: це дуже схоже на капітуляцію», – переконаний Президент.

«Ми ніколи не намагалися відділити економічним бар'єром окуповані території. Фактори, які стали приводом для блокади: де-факто конфіскація державної і приватної власності на окупованих територіях; переведення із гривневої в рубльову зону населення і підприємств; виведення з податкового режиму підприємств, які працювали на окупованих територіях. Тобто пенсії мешканцям окупованих територій має платити Україна, а податки вони будуть спрямовувати на фінансування тероризму. Така постановка питання протирічить міжнародному праву», – заявив Порошенко. «Якщо ми співпрацюватимемо і дозволимо торгувати товарами зі вкрадених підприємств, це призведе до скасування міжнародних санкцій. Мир на умовах капітуляції – це не мир, а капітуляція», – додав він.

Далі Петро Порошенко уточнив: «Представник ТКГ в Мінську представляє преЗЕдента. Він має діяти виключно в межах директив, визначених преЗЕдентом. Саме тому ми задаємо питання преЗЕденту, чи це його бачення оця капітуляція України? Саме тому ми вимагаємо негайної реакції. Червоні лінії – це "ні" капітуляції, "ні" розстрілу наших солдат, "ні" легітимізації окупації через механізми визнання податкового, режиму власності, режиму окупації. Якщо ми себе не будемо захищати, ми не можемо вимагати у інших країн адекватного захисту. Якщо ми вимагаємо, щоб продукція підприємств з окупованих територій не мала доступу до ринків США, Канади,ЄС, а самі будемо купувати продукцію – це призведе до режиму скасування санкцій. Кожен має розуміти наслідки подібних заяв. Тут все залежить від того, які директиви дає той, хто має право відповідно до Конституції. Мир на умовах капітуляції – це не є мир; це – капітуляція», – заявив він.

Так само, запевняє Петро Олексійович, доволі провокаційним є постановка питання щодо одностороннього припинення вогню і заборона ЗСУ вести вогонь у відповідь. «Як сьогодні дуже влучно сказали, це все одно, що поставити наших солдат до стінки на розстріл. Дев'ятнадцять режимів припинення вогню, які були підписані за моїм наказом, не забирали право в українських військових на самозахист», – резюмував Порошенко.

На запит журналістів стосовно можливості загострення ситуації в зоні воєних дій Президент зазначив: «Сергій Лавров, міністр закордонних справ РФ, заявив про те, що він буде захищати не лише російськомовних в Україні, але й тих, хто має російські паспорти. Це наслідок того, для чого вони почали видавати паспорти. Це створення підстав для наземного вторгнення в Україну», – попередив Порошенко. Він наголосив, що до таких заяв російської сторони необхідно ставитися надзвичайно уважно. «Лавров ще заявив, що дуже не любить Порошенка. Я вважаю, що це добре. Бо якби він заявив, що він Порошенка любить – у всіх би були запитання до Порошенка», – сказав Президент. І додав, що й надалі буде стояти на захисті українських інтересів.

Відео брифінгу опубліковане на сторінці політика у Facebook та на інших ресурсах. Зокрема, на інформаційному агентстві ASPI на гілці https://aspi.com.ua/news/politika/poroshenko-proviv-brifing-cherez-zayavi-kuchmi-u-minsku-video

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

06.06.2019, 01:56
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37693 комментария)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Франции Марсель Ницца 2 : 2 Закончился
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити - : - 25 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть