Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Коли гумористи... серйознішають

2020-03-24 00:38 Був момент, що автора цих рядків свого часу просто вразив. Мої, так би мовити, літературні «університети», ...

Був момент, що автора цих рядків свого часу просто вразив. Мої, так би мовити, літературні «університети», проходили у студії «Ровесник», що активно функціонувала при черкаській обласній газеті-молодіжці. Керував нею досвідчений письменник, редактор з дуже немалим досвідом Костянтин Cвітличний.

Спочатку, досить тривалий строк (а точніше – рік і кілька місяців) я більше спілкувався на засіданнях студії з такими ж, як і сам, літераторами-початківцями, а потім.

.. А потім вже була змога прочитати власні поетичні творіння на творчій зустрічі з читачами. Там, звичайно ж, брали участь і більш досвідчені початківці, і керівник студії.

Ось тоді я і мав змогу з’ясувати, що Костянтин Кирилович – письменник-гуморист... І його виступи перед читацькою аудиторією вищезгадана аудиторія сприймала – просто на ура! Хоча на засіданнях студії наш наставник вів себе украй серйозно. І важко було навіть уявити, що він причетний до гарячого сатиричного цеху.

Але прийшло наступне засідання літстудії і Костянтин Кирилович, чий виступ викликав немало сміху у читачів і у нас, літераторів-студійців, знову, так би мовити, «посерйознішав». Бо і література – справа серйозна... Отож і ставитися до неї треба серйозно.

За останні кілька місяців можна було спостерігати кілька випадків, коли люди, суттєво причетні до жанру гумору, з різних причин... посерйознішали.

Ну, спочатку вкрай посерйознішав наш президент... Який ставши президентом, почав звертатися до народу з такими інтонаціями, що асоціацій з жартами аж ніяк не викликають. Бо і проблем немало. Бо і справді ж не до жартів. Можна по-різному ставитися до президента і його команди, але ситуація у них досить непроста. Тут потрібен досвід. А досвід усе ж доводиться набувати, так би мовити... у процесі прийняття рішень.

І ще. Переглядаючи колись виступи «Вечірнього Кварталу», не раз приходив до висновку – так, це талановито... так, це гостро... інколи надміру гостро!

А ось тепер президент і його команда мали можливість подібну... надмірну гостроту відчути і на собі.

Пам’ятаєте – маятник... Хитнули його у один бік, а він...

Ще одна ситуація, коли гумористи... серйознішають. Кілька років тому журнал «Перець» (флагман українського гумору!) припинив своє існування. Але минуло трохи часу і зусиллями групи небайдужих людей журнал відродився. Уже під назвою «Перець. Весела республіка». І було таке враження, що новий «Перець...» старому «Перцю» нібито не поступається. Ні своїм змістом, ні своїм оформленням. А політична тема на сторінках журналу постійно фігурувала. Але завершується 2019 рік і...

Журнал у паперовому форматі уже припиняє своє існування. І приходитиме до читачів лише через інтернет.

То як же тут не посерйознішати – і авторам-гумористам, і читачам, залюбленим у жартівливе слово?! Бо з чим такий факт можна було б порівняти... Ну, це якби... згаданий трохи вище «Вечірній Квартал» приходив до своїх шанувальників не завдяки телевізії... а завдяки радіо!

А тепер – про радіо... Українське радіо у останній час у великій мірі оновилося. Там з’явилося немало неординарних, творчих натур. Скажімо, Богдан Буткевич завжди при хорошій нагоді виявляв свою схильність до гострого, приперченого слова. А потім з’явилася і гумористична передача «А серйозно?», яку створювали і створюють разом Богдан Буткевич і Наталя Соколенко. І треба сказати, що за гостротою висвітлення політичної тематики ця передача аж ніяк не поступається «Вечірньому Кварталу». А створити привабливу і цікаву гуморо-сатиричну радіопередачу – річ досить непроста! А творцям передачі «А серйозно?» це таки вдалося.

До того ж... можливості інтернету! Радіопередачу можна почути і тоді, коли вона виходить в ефір, і потім. І не один раз.

Але посерйознішав і Богдан Буткевич. І не тому, що з передачею «А серйозно?» якісь проблеми. Мабуть, завзятий журналюга (і до того ж музикант!) відчув, що самою критикою, самою сатирою не відбудешся. Потрібна, так би мовити... і сила прикладу!

Отож Богдан і почав створювати серію передач, присвячену... передовому досвіду. Тобто про відомих політиків. І фігурують там і Де Голль, і Рузвельт, і Тетчер, і Черчілль, і багато інших помітних людей.

Ось так гумористи і... серйознішають. Кожен з різних причин. Але у цих різних причин, мабуть, усе ж одне і те ж коріння.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.03.2020, 00:38
24.03.2020, 00:38
342413 1 Internat
auto-volodimir-danik
Статус:
Наставник (1000 комментариев)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 5
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 3 : 0 Закончился
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть